Nedjelja, 10.01.2010.

Izlazak na izbore je pravo i građanska dužnost birača


Glasovanje će se održati od 7 do 19 sati na 6863 biračka mjesta, od čega njih 6550 u Hrvatskoj, a u 55 zemalja svijeta njih 250. Bit će otvorena i biračka mjesta za glasovanje vojnika, pomoraca i za osobe lišene slobode
U nedjelju se održava drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će punoljetni hrvatski građani izabrati trećeg predsjednika Republike Hrvatske odlučujući između SDP-ova kandidata Ive Josipovića i nezavisnoga kandidata Milana Bandića. Njih dvojica osvojili su najviše glasova u prvom izbornom krugu 27. prosinca, a budući predsjednik bit će onaj kandidat koji osvoji natpolovičnu potporu birača.
Pravo glasa ima 4,495.006 birača upisanih u biračke popise, od kojih 406.208 ima prebivalište u inozemstvu. Glasovanje će se održati od sedam do 19 sati na 6863 biračka mjesta, od čega njih 6550 u Hrvatskoj, a u 55 zemalja svijeta njih 250. Bit će otvorena i 63 biračka mjesta za glasovanje vojnika, pomoraca na brodovima pod hrvatskom zastavom kao i za osobe lišene slobode.
Na biračkom mjestu glasovat će se osobno na glasačkim listićima na kojima će biti imena i prezimena oba predsjednička kandidata. Pod rednim brojem jedan na glasačkom listiću, sukladno zakonu, naveden je Josipović kao kandidat koji je dobio najviše glasova u prvom krugu, a pod rednim brojem dva Bandić. U prvom izbornom krugu, u kojem se natjecalo 12 kandidata, oni su bili navedeni abecednim redoslijedom.
Glasački listić bit će pravilno ispunjen zaokruživanjem rednog broja ispred imena samo jednoga kandidata - onog za kojeg birač glasuje. U protivnom, glas će biti nevažeći.
Radi utvrđivanja identiteta, birači na biračko mjesto trebaju obavezno ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je u petak birače da u nedjelju izađu na izbore.
»Izlazak na izbore i davanje glasa za onoga kandidata za kojeg smatrate da će časno i odgovorno obnašati ovu dužnost i pravo je i građanska dužnost svakog birača. Izbor predsjednika Republike Hrvatske izbor je onog tko će u razdoblju od pet godina predstavljati i zastupati Hrvatsku u zemlji i u svijetu te bitno utjecati na političke i druge prilike u zemlji, a posebice na njezino demokratsko ozračje. Takva velika odgovornost koju ima dužnost predsjednika Republike Hrvatske zahtijeva i odgovornost birača da izađu na izbore i izaberu najboljega kandidata«, kaže se u priopćenju DIP-a, koji također poziva birače da korektnim ponašanjem, kao i u prvom krugu izbora, pomognu sugrađanima, članovima biračkih odbora da uredno i točno obave svoju dužnost.
»Poštujte tuđe pravo na tajnost glasovanja i zahtijevajte da se isto pravo osigura i vama«, poručio je DIP biračima.
U petak je u ponoć počela izborna šutnja, pa je u subotu zabranjeno održavanje predizbornih skupova i svako oglašavanje dvojice predsjedničkih kandidata u medijima. Službena kampanja za pete predsjedničke izbore u Hrvatskoj trajala je 37 dana, od 19. studenoga do 25. prosinca uoči prvoga kruga te od 28. prosinca do 8. siječnja u ponoć nakon plasmana Josipovića i Bandića u drugi krug.
Budući hrvatski predsjednik naslijedit će Franju Tuđmana i Stjepana Mesića i na dužnost će stupiti 18. veljače, kada istječe drugi petogodišnji Mesićev mandat. Tog će dana na svečanosti inauguracije, koja se tradicionalno održava na Trgu Svetog Marka, položiti prisegu pred članovima Ustavnog suda, obratiti se nazočnim građanima i uzvanicima i time početi svoj petogodišnji predsjednički mandat.

DIP nije, niti će komentirati izjave predsjedničkih kandidata
Državno izborno povjerenstvo priopćilo je u petak da u tijeku izbora nije komentiralo, niti će komentirati izjave predsjedničkih kandidata u izbornom postupku za izbor predsjednika Republike, a posebice ne one koje se odnose na odluke koje je DIP donio u postupku provedbe izbora. DIP u izbornom postupku za izbor predsjednika odluke donosi na temelju Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske (»Narodne novine« broj 22/92,42/92.-isp. 71/97, 69/04 i 99/04) i na temelju izborne prakse koja se razvila u primjeni tog zakona, a izražena je u ranijim odlukama DIP-a te u odlukama Ustavnog suda. Ako predsjednički kandidat ne bi bio zadovoljan odlukom DIP-a, može zatražiti da Ustavni sud, koji nadzire ustavnost i zakonitost izbora za predsjednika Republike Hrvatske, odluči o zakonitosti odluka DIP-a, stoji u priopćenju DIP-a. [Hina]
Biljana Bašić
Marijan Lipova
IZVOR: VJESNIK