Utorak, 10.01.2006.

5. čAčVINA



Na hridini Tabiji (707 m) od pretpovijesnih vremena stoji promatračnica koja kontrolira prijelaz iz Bosne u Dalmaciju. Upravo tu Nelipići (1373. godine) podigoše tvrđavu čačvinu. Ako zanemarimo legendu o ćaći i sinu, koji se posvadiše, pa sin na zapadu podiže Sinj, a ćaća na istoku čačvinu, ostaje zagonetka kako su je Hrvati u 18. stoljeću preoteli Turcima. Obilazeći ostatke tvrđave vidimo dijelove zidina razorene eksplozijom. Je li to grom pogodio barutanu i eksplozijom razorio kulu, ili je to djelo topnika Ante Grabovca, koji je zbog zasluga u "Malom ratu" imenovan kaštelanom čačvine? Tragajući za istinom pronašao sam u Sinju potomka, baštinika i imenjaka slavnog topnika. Gospodin A.G. pokazao mi je svežanj isprava ispisan arhaičnom kaligrafijom, ovjerenih pečatom i potpisom generalnog providura Dalmacije.
"Tu je!", nasmiješi se Toni i zatvori fasciklu.
Do čačvine se vozi šest kilometara cestom Trilj - Kamensko, a zatim odvoji za čačvinu i parkira kod seoskog groblja.

Ostale utvrde uz rijeku Cetinu možete pogledati u foto galeriji.

JAVNI POZIV ZA KREDITIRANJE PODUZETNIKA POčETNIKA GRADA SINJA

Gradsko poglavarstvo objavilo je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za kredite iz Programa poticanja i promicanja poduzetnika početnika u Gradu Sinju za 2006. godinu. Rok za podnošenje zahtjeva je zaključno s 31 siječnja 2006.

Dokumentaciju za navedeni program zainteresirani mogu podići u Odjelu za prostorno planiranje, gospodarenje prostorom i razvoj. Konkretnije informacije na broju telefona Gradske uprave

JAVNI POZIV ZA UPIS U VOJNU EVIDENCIJU

Ured za obranu Sinj objavio je Javni poziv za upis u evidenciju vojnih obveznika. Pozivaju se svi muškarci rođeni 1988 godine kao i starija godišta, koji do sada nisu upisani u evidenciju vojnih obveznika, a imaju prebivalište na području gradova i općina Cetinskoga kraja da se jave po rasporedu od 16. siječnja poradi upisa u evidenciju vojnih obveznika.
Upis u evidenciju će se obavljati po rasporedu koje ćemo objavljivati u našem programu. Svi pozvani dužni su ponijeti osobnu iskaznicu ili domovnicu te su se dužni odazvati na poziv bez obzira jesu li dobili ili ne pojedinačni poziv.
Eventualnu spriječenost javljanja na poziv dužni su javiti i opravdati roditelji ili članovi uže obitelji. Neodazoivanje na poziv povlači odgovornost po odredbama Zakona o obrani.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U SINJU

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj organizira prvu ovogodišnju akciju darivanja krvi. Akcija će se upriličiti u četvrtak 12. siječnja u prostorima Crvenog križa Sinj u vremenu od 9 do 13 sati.
Pozivaju se dobrovoljni darivatelji krvi, te oni koji bi to željeli postati da daruju krv onima kojima je to najpotrebnije.

VRIJEME

U nastavku dana sunčano i toplije. Temperatura zraka izmjerena u 7 sati iznosila je -5 stupnjeva Celzijevih.