Petak, 9.12.2005.

REAKCIJE NA UHIćENJE GENRALA ANTE GOTOVINE


Vijest o uhićenju generala Ante Gotovine među parlamentarnim strankama dočekana je dvojako - dok jedni smatraju da je to put ka riješavanju otvorenih problema, drugi ocjenjuju da je jučerašnji dan tužan za Hrvatsku.
Predsjednik SDP-a Ivica Račan kazao je da je Gotovinino uhićenje krupan korak ka riješavanju otvorenih problema za Hrvatsku. Indikativnim drži da je tako važna informacija, kakva je ova o Gotovininom uhićenju, došla iz inozemnih izvora.

Predsjednik HSP- a Anto đapić izjavio je kako je uhićenje Ante Gotovine težak dan za Hrvatsku, za sve Hrvatske branitelje i sve one koji vole i cijene generala Gotovinu. No, uvjeren je da će Gotovina svoju nevinost dokazati pred Haškoim Sudom.

Da će Gotovina svoju nevinost obraniti u Hagu uvjeren je i čelnik HSLS-a Ivan čehok koji drži da je samo bilo pitanje vremena kada će Gotovina biti uhićen jer se nitko , kaže, ne može vječno skrivati.


Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je da to što se teka sada raspliće slučaj "Gotovina" treba sagledavati kroz prizmu da mu je 1998. onemogućen razgovor s haškim istražiteljima, te da se nije odazvao pozivima na predaju predsjednika države Stjepana Mesića. Gotovininim uhićenjem napokon se !ad acta! stavlja mračna faza u odnosima Hrvatske i haškoga suda i problemima s ljudima optuženima za ratne zločine" ocijenila je.

Bile su to reakcije saborskih zastupnika na vijest o uhičenju Ante Gotovine, a sinoć na središnjem zagrebačkom trgu Bana Jelačića okopilo nekoliko stotina građana koji su pjesmama i navijačkim rekvizitaima slavili Gotovinu i vrijeđali vlast. Prosvjed se preselio na Markov Trg gdje je došlo do naguravanja s policijom i razbijanja stakala u zgradi vlade. Policija je rastjerala prosvjednike i pritom privela nekolicinu.

I u drugim gradovima Hrvatske bilo je okupljanja i prosvjeda no oni su protekli bez incidenta.

Hvidra je za danas najavila sastanak glavnog odbora kako bi odlučila o daljnjim akcijama. čak je, doznaje Hina, i njen splitski ogranak najavio organiziranje skupa na Splitskoj rivi. Međutim, čelni je čovjek HVIDR-e i član HDZ-a Josip đakić preko HTV-a poručio da bi prosvjedi bili kontraproduktivni

Ukoliko danas bude iz Madrida bude prebačen u Hag, kako je najavljeno, Ante Gotovina bi se početkom idućega tjedna najvjerovatnije u ponedjeljak trebao pojaviti pred nadležnim sucem kako bi se izjasnio o krivnji prema točkama optužnice.

AKCIJA FORUMA žENA SDP-a

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i Međunarodne kampanje "16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama", forum žena SDP-a Sinj u suradnji sa sinjskim područnim odjelenjem Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači provodi humanitarnu akciju pod nazivom "Budi val u moru dobrote" u kojoj će članice Foruma i učenicu područnog odjeljenja Centra prodavati proizvode koje su sami izradili. Akcija će se održati u subotu u trgovačkom centru Konzum, a sav prihod je namjenjen područnom odjeljenju centra Juraj Bonaći.

PROGODNI DAROVI GRADSKOG POGLAVARSTVA SINJA

Gradsko poglavarstvo prigodnim darovima uveselit će 760 djece dječjih vrtića "Bili Cvitak", "Blagovjest" kao i centra Juraj Bonaći, a prigodni poklon paketi uručit će se i obiteljima primateljima pomoći za uzdržavanje, civilnim invalidima, ove godine Poglavarstvo je pripremilo i poklon pakete za sve umirovljenike sa područja grada Sinja kojima je visina mirovine do 1500 kuna.

IZLOžBA FOTOGRAFIJA

Foto Video udruga Sinj sinoć se u galeriji Galiotović predstavila sa 150 fotografija na temu Voda. Ova izložba fotografija i edukativnoga karaktera. Djeca koja su i velikim dijelom autori ovih fotografija prenijela su svoje dojmove sa gotovo svih izvora Cetinskoga kraja.

VRIJEME

U nastavku dana očekuje nas oblačno s mogućnošću kiše. Temperatura zraka izjerena jutros u 7 sati iznosila je -1 stupanj Celzijev