Četvrtak, 9.11.2017.

Otvaranje izložbe ‘Što je nama naša Dalmatinka dala?’


U petak, 10. studenog u 20 sati u Galeriji Sikirica upriličit će se otvorenje izložbe ‘Što je nama naša Dalmatinka dala?’.
Tvornica i predionica konca Dalmatinka od svog osnutka 1951. do početka 90-ih godina činila je osnovu privrednog i industrijskog života u gradu Sinju. Raspadom SFRJ gubi veliki dio tržišta te nakon tranzicijskih procesa, privatizacije i stečaja, smanjivanjem zaposlenih i povećavajući gubitke, 2009. godine se zatvara.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Natječaj za stipendije Fonda Gospe Sinjske


Fond Gospe Sinjske objavio je natječaj za ostvarivanje prava na pomoć pri studiranju za studente slabijeg imovinskog stanja u akademskoj godini 2017./2018.
Novčana naknada od 500 kuna dodijelit će se studentima koji nemaju pravo na druge stipendije, a redovni su studenti.
Ukoliko im se u međuvremenu odobri neka druga stipendij, studenti su dužni u roku 15 dana obavijestiti nadležne u Fondu Gospe Sinjske.
Potrebni obrasci mogu se preuzeti na samostanskoj porti, svaki radni dan od 9 do 18 sati. Uredno popunjene obrasce i potrebnu dokumentaciju treba dostaviti na samostansku portu. U razmatranje će se uzeti samo potpuna dokumentacija pristigla na natječaj, koji je otvoren do 10. prosinca 2017. godine.
Iz Župe Gospe Sinjske zahvaljuju svim dobročiniteljima koji pomažu rad Fonda Gospe Sinjske.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Otok: Predstavljen višenamjenski projekt ‘Održivo korištenje vodenih resursa sliva rijeke Cetine’

U prostorijama Općine Otok jučer je održana prezentacija višenamjenskog projekta ‘Održivo korištenje vodenih resursa sliva rijeke Cetine’.
U prepunoj općinskoj dvorani projekt, čiji su nositelji Županija Splitsko-dalmatinska, HEP i Hrvatske vode predstavio je glavni koordinator Mate Dabo. Između ostalog, Dabo je istaknuo kako bi se realizacijom ovog projekta nastavio razvijati postojeći hidroenergetski sustav na slivu Cetine te bi se kvalitetno navodnjavalo Sinjsko polje kroz zatvoreni sustav. Glavna sastavnica projekta je reverzibilna hidroelektrana, čiji bi se donji bazen gradio uz Cetinu u Gali, a gornji u Koritima ili na Blacama na Kamešnici. Predstavljač je dodao kako je ovo tek prva faza projekta, nakon čega slijedi izrada studije izvodljivosti te idejno rješenje sa studijom utjecaja na okoliš. Ukoliko bi se reverzibilna hidroelektrana gradila na Blacama, ukupno ulaganje iznosilo bi 790 milijuna eura, dok bi u slučaju gradnje u Koritima ukupno ulaganje iznosilo 542 milijuna eura. Godišnja proizvodnja bila bi 2,2 milijarde kilovatsati vršne električne energije.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR