Nedjelja, 9.09.2007.

Slavica: Nisam kriv za smrt vatrogasaca

Piše: Ivica Profaca i željko Huljev
Foto: Nikša Stipaničev, Goran Mehkek/CROPIX

SPLIT, šIBENIK - Frani Lučiću, jednom od stradalih vatrogasaca na Kornatu, nakon uklanjanja mrtvog tkiva vitalne su funkcije stabilizirane, pri svijesti je i diše sam, bez pomoći respiratora. čak i komunicira, ali je i dalje u statusu životno ugroženog - rekao je danas šef splitske plastične kirurgije dr. Ivan Utrobičić. To je prvo zdravstveno poboljšanje nekoga od stradalih vatrogasaca, no dr. Utrobičić naglašava da je Lučićev život još ugrožen.


- Pri posljednjim su previjanjima svi kirurški nalazi bili očekivani nakon dosadašnjih tretmana, no stanje se može mijenjati iz sata u sat. Sad ga samo možemo previjati i čekati početak presađivanja kože - dodao je dr. Utrobičić. Stanje drugoga stradalog vatrogasca Ante Juričeva Mikulina i dalje je vrlo teško pa je ponovno odgođena njegova operacija.

Moj će sin, na žalost, ako treba, biti piroman, narkoman, terorist, pa čak i ubojica, samo zbog popunjavanja potrebnog broja privedenih

Luka Petrina

Prema riječima voditelja Jedinice intezivnog liječenja KB-a Split dr. Ante Ujevića, Juričev Mikulin je još na aparatima s kontroliranom ventilacijskom potporom te 24-satnom dijalizom. Ne želeći raspravljati o medijskim i drugim optužbama o navodno nepravilnoj dostavi uzoraka kože u laboratorij u Bratislavi, ravnatelj KB-a Split dr. Dujomir Marasović danas je rekao da je stupio u kontakt sa slovačkim kolegama i kako mu je i pismenim putem potvrđeno da koža dvojice vatrogasaca uredno raste. Ipak, najavio je Marasović, sutra popodne pacijentima će uzeti nove uzorke zdrave kože te ih poslati u Bratislavu.

- Nije riječ ni o čemu drugome, nego o slanju dodatnih uzoraka kako bi se ubrzao proces uzgoja kože. Popodnevni smo termin odabrali kako bi uzorci u Bratislavu stigli u već u ponedjeljak, na samom početku radnog vremena - rekao je Marasović.

U istragu tragedije na Kornatu, u kojoj je do sada smrtno stradalo 11 vatrogasaca, uključeno je dvadesetak stručnjaka koji će u sklopu radne skupine pokušati donijeti zajednički zaključak o uzrocima tragedije. U pritvoru su za sada Dražen Slavica, županijski vatrogasni zapovjednik, i Paško Petrina, osumnjičen za izazivanje požara bacanjem opuška. Slavica se pred istražnim sucem branio šutnjom. No, jedan od njegovih odvjetnika, Miljenko Bukovac, novinarima je rekao da se Slavica ne osjeća krivim za djela za koja ga se sumnjiči.

Odvjetnički tim Baica iz šibenika, koji je preuzeo obranu Petrine, protivi se mogućem spajanju predmeta dvojice pritvorenika u jedan proces, smatrajući da bi to umnogome naštetilo njihovu branjeniku. Također, spremaju demanti, nakon čega će vjerojatno i tužiti neke novine, među ostalima, i tjednik Globus koji je u posljednjem broju Paška Petrinu bez ograde okvalificirao kao narkomana.

To nam je potvrdio i Paškov otac Luka. - To su javne monstruozne kvalifikacije bez pokrića i pakiranje krivnje kao produkt neistina. Moj će sin, nažalost, sudeći po svemu, ako treba, biti piroman, narkoman, terorist, pa čak i ubojica, samo da kao Pedro visi zbog općeg dojma i popunjavanja potrebnog broja privedenih - ogorčeno je izjavio Luka Petrina.

U prilog svojim tvrdnjama Luka Petrina predočio nam je službeni dokument koji je ovjerio šibenski Zavod za javno zdravstvo, Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, iz kojega je vidljivo da njegov sin Paško nikada nije bio u evidenciji navedenog centra. Ujedno, iz dobro provjerenih izvora doznali smo da Paško Petrina nije ni prekršajno ni kazneno evidentiran kao uživatelj opojnih droga ili narkodiler.
IZVOR: juranji.hr