Nedjelja, 9.04.2017.

Otkrivanje spomen obilježja poginulim braniteljima Nediljku Milunu i Zdenku Paveli


U organizaciji Udruge veterana 126. brigade Sinj sutra, 10. travnja upriličit će se svečano otkrivanje spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Nediljku Milunu i Zdenku Paveli.
Dana 10. travnja 1995. godine na Dinari su poginuli hrvatski branitelji Nediljko Milun i Zdenko Pavela, a na mjestu stradavanja napravljeno je spomen obilježje koje će biti svečano otkriveno na godišnjicu njihova stradavanja, u ponedjeljak 10. travnja. Okupljanje branitelja i obitelji poginulih biti će na Vrdovu, u PD Sveti Jakov istog dana u 9 sati, a poslije će se terenskim vozilima ići do spomen obilježja.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Vjernici danas slave Cvjetnicu – Isusov ulazak u Jeruzalem


Vjernici danas slave Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje. Cvjetnica je kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa.
Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Na taj dan Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu.
U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja. Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju i polja. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.
Središnje euharistijsko slavlje u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske je u 10 sati, kojim predsjeda fra Perica Maslać, župnik. U 14 sati započinju ‘Kvarantore’, pobožnost 40-satnog klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu.

IZVOR: WWW.FERATA.HR