Srijeda, 9.04.2008.

HDZ preuzeo vlast u Sinju, Nasić novi gradonačelnikNakon tri godine vladanja u gradu Sinju raspala se koalicija Preporod, a vlast je preuzela nova koalicija HDZ-HSLS. To se dogodilo na današnjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća koja je održana na zahtjev deset vijećnika koji su podijeli prijedlog o iskazivanju nepovjerenja predsjedniku Gradskog vijeća Miši Varenini (SDP).


MIšE VARENINA
FOTO. www.sinj.hr

Trinaest od ukupno 19 vijećnika glasalo je za smjenu Varenini, pet ih je bilo protiv a jedan suzdržan. Inače, deset minuta prije početka sjednica Gradskog vijeća SDP je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je obznanjeno da će koalicija Preporod izgubiti vlast jer je HSLS sklopio tajni sporazum s HDZ-om. Predsjednica SDP-a Sinja Nataša Poparić rekla je kako je, nakon što je 19. ožujka prekinuta sjednica Gradskog vijeća, počeo tajno dogovaranje između stranaka, a HDZ-u, kao jedinoj oporbenoj stranci u Vijeću, nudili su se HSLS, HNS i HSS.

Jedini koji je ostao uz SDP je vijećnik HSU-a Ante Sesardić. Inače, sjednica koja je prekinuta 19. ožujka je dovršena pa su usvojene važne točke dnevnog reda vezane uz zonu Kukuzovac te financiranje sportskih i kulturnih udruga Sinja. Nakon toga je odmah održana nova sjednica, a kad je smijenjen Varenina, pale su teške riječi između gradonačelnika Nikole Tomaševića i vijećnika Jakova Dukića, poznatog po potpisu sporazuma u gospodarsko-političkoj suradnji s tajnikom HDZ-a Ivanom Jarnjakom. Gradonačelnik je rekao kako će i on vratiti svoj mandat, no moći će ponosno proći ulicama Sinja za razliku od nekih. On je optužio Dukića da je želio iz Belgije dovesti polovnu spalionicu smeća u zonu Kukuzovac i time ostvariti osobni interes te je zamolio novu vlast da ne prihvati takvu inicijativu.
Dopredsjednik Gradskog vijeća Ante Sesardić (HSU) rekao je Dukiću kako je on bio taj koji je pri osnivanju koalicije Preporod tvrdio da će se prvi objesiti na tvrđavi Stari grad ukoliko izda koaliciju.


MILOš BALIć
FOTO: www.sinj.hr

HDZ i HSLS su izabrali novog predsjednika Gradskog vijeća Miloša Balića (HDZ), a kroz nekoliko dana će izabrati i novog gradonačelnika. Neslužbeno doznajemo da bi to trebao biti kao volonter dr. Ivan Nasić (HDZ).
IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr

OBAVIJEST ZA VOZAčE

Nova regulacija prometa u ulici braće Radić iznad Gradskog bazena izazvala je prije dva dana prometni kaos i ljutnju sinjskih vozača zbog naplate kazni za ulazak automobilima u krivi smjer. Naime, nakon završetka radova na kanalizacijskom sustavu ulica Braće Radić otvorena je za prometovanje u jednom smijeru i to iz ulice Ante Starčevića, a ulicom Antuna Matasa koja je također jednosmjerna moglo se ponnovno prometovati po starom režimu odnosno ulazak je moguć jedino iz ulice Ante Starčevića. Pomoćnik načelnika za sigurnost cestovnog prometa Mirko Jandrek rekao je kako je kako su prometni znakovi bili postavljeni od jutra kada je cesta i otvorena, policijski službenici fizički su sprečavali ulazak u ulicu Antuna Konstantina Matasa koja je od tada zatvorena za prometovanje s Jakinog gumna, međutim ni nakon cjelodnevnog policijskog dežuranja u toj ulici vozači se nisu pridržavali prometnih znakova koji su bili postavljeni prije otvaranja ulice te da ih se sankcioniralo. Iz sinjske Policijske postaje zamolili su sve vozače da pozorno prate prometne znakove i prihvate novu regulaciju prometa.

OBAVIJEST

Podsjećamo kako do 15. travnja traju predupisi u osnovne škole na području grada. U svim školama predupisi se vrše od 8 sati u tajništvu svake pojedine škole.

IZLOžBA DAMJANA šOšIćA DAME

U Galeriji Galiotović još uvijek se može pogledati izložba Damjana šošića Dame: Izložba nosi naziv: "Stine, more i kalvarija", a izložena su 33 djela ulja na platnu. Izložba će biti otvorena do 12. travnja.

SPORT

Jučer je odigrano 23. kolo hrvatske NNL - jug u kojem su nogometaši Hrvaca pogodkom Baraća s 1:0 pobijedili posljednje plasiranu ekipu Gošk Adriacem iz Kaštel Gomilice. Junak je na gostovanju u Grudi poražen od Konavljanina 2:1, pogodak za Sinjane postigao je Wagner Cruz, nakon ovoga gola Hrvace su u vodstvu sa 47 bodova, drugo i treće mjesto dijele Zagora i Junak po 44 boda.

Večeras u 20 sati u Zadru u 7. kolu skupine za ostanak A1 košarkaške lige igraju Borik Puntamika i Alkar.

Danas se igraju susreti odgođenog kola 4. HNL jug u kojem se u 16,30 sati u Glavicama sastaju Glavice i OSK.

KRONIKA 92

PP Sinj, 08.04.2008.g., kriminalističkom obradom nad šest osoboa, utvrđeno je da su tijekom prethodne noći na vojnom poligonu na području Sinja pokušali otuđiti metalne dijelove vozila sa namjerom prodaje u sekundarne sirovine. Protiv njih slijedi KP iz čl.217./Teška krađa/ KZ-a.
IZVOR: PU SD