Četvrtak, 9.02.2012.

DUZS: Apel svim službama i građanimaSPLIT – Zbog najava djelomičnog smirivanja vremena do noći s četvrtka na petak, kada se ponovno očekuje mjestimično stvaranje snježnog pokrivača ponajprije u Gorskome kotaru, Lici i Dalmaciji – i na obali, i u unutrašnjosti, vjerojatno i na otocima, Državna uprava za zaštitu i spašavanje apelira na sve službe na terenu i građane da pristupe intenzivnijem čišćenju snijega, posebice pješačkih zona te prilaza institucijama i ustanovama.

Građanima preporučamo da obnove zalihe namirnica, opreme za čišćenje i ostalog što smatraju da će im biti potrebno za nadolazeće dane, obzirom da se od petka poslijepodne te tijekom subote, prema najavama DHMZ-a, očekuje zamjetnije padanje i stvaranje novog snježnog pokrivača.

Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučamo da ne kreću na put, posebno ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu. Građanima u područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama savjetujemo da ostanu u svojim kućama i ne izlaze ako nije nužno, kako bi se otklonile ili svele na najmanju moguću mjeru opasnosti od ozljeđivanja ili eventualnog smrzavanja sa smrtnim posljedicama.

Za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog vremenskih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućujemo građane da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.

Izvor: DUZS

Sinoć u Sinju prezentiran zemljovid planine Kamešnice

SINJ – Sinoć je u  prepunoj  Galeriji Sikirica u Alkarskim dvorima, održana je prezentacija planinarsko-turističkog zemljovida planine Kamešnice. Autor karte je naš sugrađanin Joža Habijan. Karta je izrađena u zajedničkoj suradnji HGSS-a, planinarskog društva Svilaja, te planinarske udruge Dinaridi. Zemljovid prikazuje planinarske putove, pješačke i biciklističke staze i time doprinosi sigurnosti na tom području, te umanjuje mogućnosti nesreća. O važnosti ove karte  kao i  turističkom potencijalu cijelog ovog područja koje je okruženo prstenom planina govorio je pročelnik HGSS-a , Vinko Prizmić, te Darko Gavrić Čerćo, voditelj obavještajne točke HGSS-a Sinj. Podržati ovaj događaj ispred grada Sinja su došli  dogradonačelnici  gđa.Elena Perković-Paloš i gosp. Zoran Vujanović. Opširnije...
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM

Stanje se polako normalizira

Stanje na području Cetinskog kraja polako se normalizira, no snijeg i poledica još uvijek stvaraju poteškoće u odvijanju prometa. I dalje je za sav promet zatvorena županijska cesta Sinj - Otok preko Sinjskog polja. Iz Nadcestarije su nas izvijestili kako će čišćenju te prometnice ponovno pristupiti danas poslijepodne.

Djelatnici Nadcestarije jučer su pročistili ceste prema Kamenskom, Priorici, Rožama, Voštanima, Čikotinoj lađi, Strmendocu, Satriću i Potravlju. Danas namjeravaju čistiti puteve po zaseocima u selima širom Cetinskog kraja.

Iz Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Sinja izvijestili su kako se još uvijek čiste ulice na području Sinja, te se snijeg kamionima izvozi iz samog centra Grada. Privatnici će svojim bagerima danas čistiti nepročišćene dijelove Zelova, Gljeva i Radošića.

Dodajmo kako je Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Sinja jučer održao sastanak na kojem su dogovarali aktivnosti u slučaju novog snježnog nevremena koje meteorolozi najavljuju već za sutra.

Načelnica Elena Perković Paloš izvijestila nas je kako je Stožer popisao dodatnu mehanizaciju privatnih osoba koje se žele staviti na raspolaganje Gradu i građanima.

Iz Stožera savjetuju građanima da pripreme namirnice koje će im biti dostatne za nekoliko dana.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Akcija HKDMST u Brnazama

Povodom obilježavanja blagdana Gospe Lurdske i Dana bolesnika Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara, ogranak Sinj organiziralo je javno-zdravstvenu akciju koja će se održati danas u crkvi Svetog Nikole u Brnazama. Cilj akcije, koja počinje u 15 sati, je informiranje građana o važnosti kontrole i samokontrole šećera u krvi, čimbenicima za nastanak kroničnih bolesti, ranog otkrivanja, pravilnog liječenja i spriječavanja komplikacija kroničnih bolesti, zamjena starih i dotrajalih aparata za kontrolu šećera u krvi te o važnosti zdravog stila življenja za bolju kvalitetu života.

U 16 sati služit će se sveta misa, a nakon toga će se održati i stručno predavanje za medicinske sestre, zdravstvene djelatnike i građane. Tema predavanja je 'Kako pomoći teško oboljelom bolesniku i njegovoj obitelji u savladavanju patnje i boli'. Predavači će biti bacc. sestrinstva Mira Talaja, med. sestra Ivanka Malbaša i med. sestra Zdenka Filipović Grčić.
IZVOR: WWW.FERATA.HR