Subota, 9.01.2010.

U 11,26 sati zabilježen potres jačine 2,4 po Richteru

Danas, 9. siječnja, u 11,26 sati  zabilježen je potres jačine 2,4 po Richteru. Epicentar je bio 14 km južno od Sinja. Potres se osjetio na širem sinjskom području i nije prouzročio materijalnu štetu.

Od 1. siječnja ove godina u sinjskom kraju palo je 175 litara kiše po metru četvornom

Prema podacima Meteorološke postaje Sinj, od 1. siječnja ove godina u sinjskom kraju palo je 175 litara kiše po metru četvornom, što je iznad višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

Izvor Ponikva još je aktivniji te  se zbog toga povećala razina vode na županijskoj cesti Donji Bitelić-Gornji Bitelić koja je zatvorena za promet. Isto tako tijekom noći aktivirao se izvor Suvoja u Sičanima pa je značajni dio vode došao samog ruba cesta na dicmanjskom području: Dicmo–Krušvar, Krušvar-Ercegovci–Bisko. 

Djelatnici DVD-a Sinj jučer poslijepodne i tijekom noći te jutros ispumpavali su vodu iz podruma i prostora u 6 navrata.

Zbog prodiranja vode u podrum sinoć su intervenirali i triljski vatrogasci, koji su od 20,00 sati pa do 1 sat iza ponoći ispumpavali vodu iz jednog poslovnog objekta.

Kino danas

U sinjskom kinu u 19,30 prikazivat će se američka komedija “Dobro došli u zemlju zombija“.

Sport

Danas, 9. siječnja, igra se poluzavršnica 28. Božićno – novogodišnjeg turnira „Sinj 2009.“. U 19,00 sati za treće mjesto igraju MNK Brnaze i Sutina/c.b. Ontario, dok se u 20,30 sati igra finalna utakmica između Best/Covim/Grand caffe i Pizzerije Fantasia.
Na završnici će nastupiti sinjske mažoretkinje, a upriličit će se izvlačenje lutrije kao i dodjela nagrada i priznanja.


Sinoć su odigrani polufinalni susreti i u Trilju: PVC Gladijus Trilj-ZZ Gradnja Imotski 1-1(4-3), MK Komerc Aržano-Suhačcomerc 1-0. Danas, 9. siječnja, za treće mjesto od 19 sati igraju ZZ Gradnja Imotski i Suhač Comerc, a za prvo mjesto u 20,30 sati MK Comerc Aržano i PVC Gladijus Trilj.

DALMACIJA POD VODOM: poplavljene kuće u Metkoviću, Sinju i Kninu, u Kosinjskoj dolini sirene

Zbog velikih količina oborina koje su na širem sinjskom području padale u petak i subotu došlo je do plavljenja podrumskih prostorija te nekih gospodarskih objekata.Intervenirali su i sinjski i triljski vatrogasci. U Trilju su vatrogasci ispumpavali vodu iz jednog gospodarskog objekta više od četiri sata. Također je došlo do odrona kamenja na županijskim cesta na dionici Sutina-Sinj i Trilj-Bisko.

Dionica Sutina Sinj bila je djelomično zatvorena nekoliko sati pa se promet odivjao jednim kolničkim trakom, dok je u petak navečer iza 21 sat zbog velikog odrona za promet u cjelosti bila zatvorena županijska cesta D-649, dionica Trilj-Bisko. Djelatnici sinjske nadcestarije ulažući velike napore uspjeli su nešto iza ponoi očistitit tu dionicu, a tokođer i cestu prema sutini, pa su sada oba pravca prohodna.

U Biteliću je stanje još uvijek kritično jer se ponornica Ponikva nije povukla, a djelatnici nadcestarije trenutno na tom dijelu ne mogu ništa učiniti dok se velike količine vode ne povuku sa ceste. U subotu ujutro sinjane je iznenadio i kratkotrajni ali žestoki nalet tuče koja je zabijelila ceste. Nakon toga oko 11,26 sati građane je uznemirio i potres slabijeg inteziteta. Epicentar potresa bio je 14 km južno od Sinja, a jačina 2,4 stupnja po Richteru. Razina vodostaja u HE Peruča nije kritična i u sinjskom polju nema opasnosti od većeg plavljenja, osim što se cetina izlila na rubnim obalnim dijelovima, najviše u Otoku i prema Trilju.

Vodostaji cetine mjereni na Hanu i u Trilju su iznosili 200 i 240 mjernih jedinica što, kako smo neslužbeno doznali, nije znak za alarmantno stanje i obranu od poplave. No u Otoku su se pojavili problemi sa poljskim miševima, jer, kako je javio jedan poljoprivrednik koji ima veliki plantažni voćnjak uz samu Cetinu zbog podizanja razine vode u rijeci te izlijevanja na obale miševi koji su obitavali uz rub Cetine su potražili spas na suhom pa su upali u voćnjak i rade štetu. Inače iz meteorološke postaje Sinj kažu da je količina oborina proteklih dan ana sinjskom području neuobičajeno velika u odnosu na ista razdoblja prošlih godina. tako je zabilježeno da je od prvog siječnja ove godine do sada palo preko 130 litara kiše po metru četvornom.  ( VITO PERIĆ / EPEHA
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Stanje na cestama

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Posebice oprezno treba voziti u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj zbog moguće poledice i ledene kiše te zbog snijega autocestom A6 Rijeka-Zagreb između tunela Tuhobić i čvora Vrbovsko. Odroni su mogući na cestama u gorju, duž Jadranske (D8) i Ličke magistrale (D1), dok magla mjestimice smanjuje vidljivost na području GP Rupa i Pasjak.
Autoceste A1 i A6 Rijeka-Zagreb otvorene su za sav promet, ali se vozi uz ograničenja brzine.


Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu:

u Gorskom kotaru:
- D 3 stara cesta kroz Gorski kotar: Vrbovsko-Delnice-Kikovica,
- D 32 Prezid-Delnice,
- D 42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
- D 203 Brod na Kupi-Delnice,
- D 305 Parg-Čabar,
- D 503 Gornje Jelenje–Oštrovica-Meja, na županijskim i lokalnim cestama na području Gornjeg Jelenja, Delnica, Vrbovskog i Čabra te na lokalnim cestma 58025 Brod Moravice (Ž5033) – Vele Drage – Razdrto 58027 Skrad (D3) – Bukov Vrh 58028 Skrad (D3) – Divjake – L58027, 58029 Donja Dobra (L58030) – St. Lazi kao i na Samoborskom i Žumberačkom gorju. ...