Četvrtak, 8.12.2005.

UHIćEN GENERAL ANTE GOTOVINA!


Glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte objavila je u Beogradu da je hrvatski general Ante Gotovina uhićen dan ranije na Kanarskim otocima. Dogovara se njegovo izručenje Haškome sudu. Uhićenje je potvrdio i Sanader.


General Gotovina pojavit će se pred Visokim španjolskim sudom u četvrtak poslije podne. Za očekivati je da će se saslušanje o izručenju održati što je prije moguće, javio je izvor iz suda.

španjolski državni radio objavio je da Gotovinu vojnim zrakoplovom prevoze s Tenerifa, gdje je uhićen, u Madrid.

Gotovina je uhićen tijekom noći na južnom dijelu Tenerifa u hotelu Playa de las Americas nakon što je prethodnih dana mijenjao boravište po drugim otocima Kanarskog arhipelaga, prenosi španjolski list El Pais.


Del Ponte: "To je dobra vijest!"
"želim vam samo priopćiti dobru vijest koju sam dobila prije sat vremena: Ante Gotovina uhićen je prošle noći na Kanarskim otocima i bit će uskoro prebačen u Haag. To je za nas jako dobra vijest", rekla je Del Ponte.

"Mi smo u potrazi za Gotovinom od rujna i konačno ga imamo u pritvoru. Očekujemo da će i drugi bjegunci Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti ubrzo privedeni i izručeni Haškom tribunalu."

"Radi se na proceduri izručenja Ante Gotovine Haagu", kazala je glasnogovornica glavne haške tužiteljice Florence Hartmann.

"Del Ponte se tim povodom čula s premijerom Ivom Sanaderom", kazala je Hartmann te dodala da se tužiteljica zahvalila hrvatskoj strani na suradnji.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala zahvalila se španjolskim vlastima na akciji, te rekla da će Gotovina biti ubrzo isporučen Haškom tribunalu.

Glasnogovornik Haškog suda Jim Landale u izjavi za RTL nije mogao precizirati kada će general Gotovina biti izručen.

"Vjerujemo da će se izručenje generala Gotovine dogoditi vrlo brzo i to čim se u španjolskoj obave za to potrebne pripreme", rekao je Jim Landale.

I španjolska je potvrdila uhićenje. "Imali smo međunarodni uhidbeni nalog Haškog suda, otvorena je istraga i policija ga je uhitila na Kanarima u srijedu navečer", rekao je španjolski državni tajnik za vanjske poslove Bernardino Leon Gross.


Sanader: "Rekli smo vam da nije u Hrvatskoj"
"Ovime je konačno potvrđena vjerodostojnost hrvatske države i svih institucija hrvatske državne vlasti da Gotovina nije u Hrvatskoj", kazao je premijer Ivo Sanader na početku sjednice Vlade, podsjetivši da su hrvatske vlasti na temelju saznanja svih uključenih institucija, govorile da Gotovina nije u
Hrvatskoj.

Ponovio je da vladavina prava nema alternative. "Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, donesen prije deset godina, vrlo precizno govori o načinu suradnje. Dužni smo poštovati domaće zakonodavstvo kao i međunarodno preuzete obveze", istaknuo je dodajući da se svatko tko je optužen mora suočiti s optužbama i odgovoriti na njih.

"Kao i u slučaju generala Gotovine, kao i generala Markača, čermaka, Ademija i šest Hrvata iz BiH u interesu je Hrvatske da se utvrdi puna istina. Hrvatska će sa svoje strane učiniti sve da se dođe do pune istine", kazao je premijer, istaknuvši da i u ovom, kao i u slučaju svakog optuženog vrijedi temeljno pravno pravilo - presumpcija nevinosti.


Nema mogućnosti odgode
Gotovinin odvjetnik Marijan Pedišić rekao je za HRT da još uvijek nije obaviješten o uhićenju svog klijenta.

"S obzirom na izvor, smatram da je vijest vjerodostojna. S obzirom da je general uhićen u inozemstvu brzo će biti izručen Haškom sudu jer je optužnica protiv njega potvrđena, a ne postoje procesne mogućnosti da se izručenje odgodi, kao što je to moguće pred hrvatskim pravosuđem", kazao je Pedišić, koji očekuje da će se Gotovina vrlo brzo pred Haškim sudom izjasniti o krivnji.

General Gotovina optužen je 2001. godine za zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja, i od tada je bio u bijegu.

IZVOR:HINA|Reuters|IskonInternet
08.12.2005.

POčEO BOžIćNO-NOVOGODIšNJI PROGRAM

Otvaranjem izložbe akademskog kipara Kažimira Hraste u Galeriji Galiotović i službeno je počeo Božićno- novogodišnji program koje je pripremilo Gradsko poglavarstvo. Naši sugrađani mogu ove godine kroz prosinac, ističe gradonačelnik Nikola Tomašević, sudjelovati i uživati kroz bogati Božićno-novogodišnji program ispunjen kulturnim, zabavnim, glazbenim i sportskim događajima.

I ove godine Gradsko poglavarstvo prigodnim darovima uveseljava 760 djece dječjeg vrtića Bili Cvitak, Blagovjest kao i centra Juraj Bonaći, a prigodni poklon paketi uručit će se i obiteljima prmateljima pomoći za uzdržavanje, civilnim invalidima i umirovljenicima čija je visina mirovine do 1500 kuna.

Gradsko poglavarstvo na svojoj sljedećoj sjednici donijeti će i odluku kojih će novih 15 studenata biti primatelji gradske stipendije, a ugovor s njima će se potpisati 28 prosinca u gradskoj vijećnici.

Grad Sinj za svoje sugrađane i ove godine organizira javni doček Nove godine na otvorenom, na Trgu Kralja Tomislava, a prema riječima gradonačelnika cijelovečernji program upotpunit će glazbenici iz Cetinskoga kraja.

SAVJETOVANJE ZA PROIZVOđAčE MLIJEKA

Proizvodjači mlijeka s područja Cetinskog kraja pozvani danas od 11 sati na savjetovanje u čitluk na gospodarsko imanje Marka Bilandžića. Cilj druženja je, kako ističe predavač mr Srećko Ladišić,, edukacija proizvodjača mlijeka,,te upoznavanje s tehnologijom proizvodnje talijanskog ljulja.

IZLOžBA FOTOGRAFIJA

Foto Video udruga Sinj domaćin je otvorenju izložbe fotografija na temu Voda .
Prezentacija slika i fotografija je zakazana u Galeriji Galiotović od 19,30 minuta.

VRIJEME

U nastavku dana meteorolozi najavljuju ponovno naoblačenje. Temperatura zraka izmjerena jutros u 7 sati iznosila je 3 stupnja Celzijeva.