Nedjelja, 8.11.2009.

Mesić: Nisam trebao pozvati Gotovinu da se preda, Norca ću pomilovatiZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas kako mu je najgori potez u njegova dva mandata bilo to što je haškog optuženika i tadašnjeg bjegunca generala Antu Gotovinu pozivao da se preda. U intervjuu Media servisu također je neizravno najavio i mogućnost pomilovanja osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca.

Iako je zbog pozivanja Gotovine na predaju doživio mnoge kritike, predsjednik je rekao kako ipak ne bi drugačije postupio kad bi imao priliku.

- Jedino bih mu na drugi način poslao poruku da vodi računa o sebi i svojoj obitelji. Bilo bi bolje da se prijavio i dobrovoljno otišao u Haag jer se mogao braniti sa slobode - kaže Mesić.

Razlog zbog kojeg je pozvao Gotovinu da se preda, objasnio je Mesić, bilo je nastojanje da se smanji šteta za Hrvatsku u odnosima s EU, nastala Gotovininim bijegom.

- Zato da bi šteta bila manja pozvao sam Gotovinu da se pojavi pred hrvatskim organima - kazao je.

Mesić je podsjetio kako je Gotovina u intervjuu Nacionalu rekao da je spreman doći u Zagreb i odgovoriti na svako pitanje haških istražitelja, te nakon toga i otići u Haag.

- Nakon takve izjave smatrao sam da su se stekli uvjeti i da mu treba malo kuraže da se pojavi u Hrvatskoj pa, ako hoćete, da se pojavi i u mom uredu, kako bi Hrvatskoj olakšali nastavka pregovora s EU. Možda sam imao malo više ambicije da riješim jedan slučaj, ali evo nije uspjelo - objasnio je Mesić.

Najavio je kako bi do kraja mandata mogao donijeti i odluku o pomilovanju Mirka Norca.

Norac, podsjetimo,je u zatvoru zbog ratnih zločina, a predsjednik Mesić je prije nešto manje od četiri mjeseca donio odluku o oduzimanju svih sedam Norčevih odličja i priznanja “zbog postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadima u Hrvatskoj”.

U intervjuu je Mesić istaknuo kako se institut pomilovanja koristi kod osuđenika kod kojih su nastale nove okolonosti s obzirom na one u vrijeme izricanja kazne.

- Za ono što je netko učinio sud donosi pravorijek. Međutim, tamo gdje postoje okolnosti da čovjek može očekivati znak milosti jer su ispunjeni neki uvjeti kojih nije bilo u vrijeme izricanja kazne, nastupa institut pomilovanja. Ako se u to bude uklopio Mirko Norac ili netko drugi, ja ću reagirati - rekao je Mesić.

General Norac se u siječnju vjenčao sa stomatologinjom Jelenom Medinjak, a u travnju je postao otac malog Ante. Predsjednik Mesić možda je u intervjuu mislio upravo na te okolnosti.

Ratni zločinac Mirko Norac u Glini služi 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog zločina u Gospiću. Nepravomoćno je osuđen i na sedam godina za zločine u Medačkom džepu. Na tu se presudu žalio te je u tijeku postupak na Vrhovnom sudu. Nakon što ta presuda postane pravomoćna, Norac ima pravo tražiti objedinjavanje kazne. Može se očekivati da će mu sud udovoljiti te da jedinstvena kazna neće biti veća od 15 godina, kolika je maksimalna propisana kazna za ratne zločine u Hrvatskoj. Norac je, podsjetimo, u zatvoru od 2001. godine, kad se dobrovoljno predao. To znači da je već sad odslužio više od osam godina zatvora.
IZVOR: JUTARNJI LIST

Sport

11. kolo 2. HNL, Junak-Split 1:1