Petak, 8.10.2010.

Dan neovisnostiDanas, 8. listopada, je Dan Hrvatske neovisnosti, državni je blagdan i neradni dan. Na današnji dan 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno je donio odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.
 
U prigodi Dana neovisnosti danas su Sinju kod spomenika poginulim Hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu gradonačelnik Grada Sinja Ivica Glavan sa svojim zamjenikom Zoranom Vujanovićem, predsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja Milan Smoljo, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, VAD-a, MUP-a i političkih stranaka položili vijence i zapalili svijeće, a nakon toga u Crkvi Gospe Sinjske služena je misa zadušnica.

"ODNOS PREMA ŽRTAVAMA SVIH TOTALITARIZMA I RATOVA 20.STOLJEĆA"

Danas, 8. listopada, će se s početkom u 19,00 sati u dvorani samostana Čudotvorne Gospe Sinjske, održati javna tribina na temu ODNOS PREMA ŽRTAVAMA SVIH TOTALITARIZMA I RATOVA 20.STOLJEĆA. Predavač će biti Ivica Relković, predsjednik obiteljske stranke.
Predmetna tribina održava se u organizaciji Udruge obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja, Udruge Cjelovit život, Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata ogranak Sinj.

Kino danas

U sinjskom kinu večeras u 20,00 sati prikazivat će se treći nastavak Sumrak sage–Pomrčina.

Sutra i u nedjelju u 18,00 na repertoaru je animirana komedija „KAKO JE GRU UKRAO MJESEC“ – sinkronizirana na hrvatski jezik.

Stanje na cestama


Zbog bure, na Jadranskoj magistrali (D 8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Novog Vinodolskog do Senja za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna vozila i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom. (I. i II. skupina).

Jak vjetar puše i na autocesti A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, zbog čega je brzina vožnje ograničena na 40 km/h, i na autocesti A 6, Rijeka-Zagreb, od Kikovice do tunela Tuhobić.

Magla još mjestimice smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru i Lici, Slavoniji, sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Vozače molimo da vožnju prilagode uvjetima na cestama. Na cestama kroz gorja, te duž Ličke magistrale (D 1) mogući su odroni zemlje i kamenja.

Zabrana prometovanja za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će u nedjelju od 12 do 23 sata, na svim važnijim državnim cestama u Istri i priobalju: D 8 (Jadranska magistrala), D 9 (Metković-Opuzen), D 21 (Kaštel-Kanfanar), D 66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj)...
IZVOR: HAK