Srijeda, 8.09.2010.

Blagdan rođenja Blažene Marije Djevice

Danas, 8. rujna, je Blagdan rođenja Blažene Marije Djevice, odnosno Mala Gospa. Posebno svečano je u Solinu gdje je u 10 sati počela  procesija i misno slavlje koje  predvodi monsinjor Marin Barišić.

U mnogim mjestima i župama  Cetinskog kraja slavi se ovaj  blagdan. Posebno svečano je  u Biteliću. Procesiju i  Misno slavlje  predvodi  don Špiro Čikeš župnik župe Kostanje, a na misi pjeva župni Zbor Kostanja. Poslijepodnevnu svetu misu i blagoslov djece od 18 sati predvodit će don Stipan Bodružić iz Trogira.

Brojni hodočasnici iz Sinja jutros su krenuli na misno slavlje u Ramu i Solin, a u sinjskom svetištu mise su počele od 7 sati i svakog sata do 10 sati. Poslijepodnevna misa je u 18 sati.

Prekinuta Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Sinja

Hitna sjednica Gradskog vijeća Sinja, koja se trebala jučer  održati radi raspisivanja natječaja za dodjelu gradilišta tvrtkama Olasagasti sa Visa i Delicije iz Žrnovnice, kako bi  do kraja rujna mogle dostaviti dokumentaciju za sredstva iz IPARD programa, prekinuta je jer predlagač vladajuća koalicija NL dr. Jadrijevića i SDP nije imao natpolovičnu većinu u Vijeću.
Donošenju odluke suprotstavili su se vijećnici oporbenog HDZ-a i HSLS-a, tvrdeći da su pozivi za točke dnevnog reda  trebali uobičajenom procedurom.

Obavijest

Grad Trilj će ove školske godine sufinancirati sa 30% cijene mjesečne pokazne karte za učenike srednjih škola i studente sa područje Grada Trilja, koji koriste usluge javnih prijevoznika. Prijevoznici će odobriti još 20% popusta tako da će krajnji korisnici  cijenu karte platiti 50 % manje.

Trilj je za ovu školsku godinu odobrio i novčanu pomoć u iznosu od 300 kuna radi kupnje udžbenika prvih razreda osnovne škole na području Grada. Pravo na pomoć ne mogu ostvariti roditelji koji istu pomoć ostvaruju po drugoj osnovi. Isplata će se izvršiti prema popisu osnovnih škola na blagajni gradske uprave uz predočenje osobne iskaznice jednog od roditelja.

"Pomozimo djeci snalaženje u prometu“

Povodom početka nove školske godine, a sve u cilju sigurnosti djece u prometu Autoškola Semafor i Centar za obrazovanje odraslih Semafor iz Sinja organiziraju veliku akciju edukacije djece pod nazivom „Pomozimo djeci snalaženje u prometu“.

Akcija darivanja krvi u Hrvacama

U petak 10. rujna u restoranu Vreba u Hrvacama od 09,00 do 13 sati održat će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Akciju organiziraju klub DDK Hrvace i Gradsko društvo Crvenog križa Sinj. Inače do sada je bilo 14 akcija i prikupljeno je 850 doza krvi.

Sport

Danas, 8. rujna su na rasporedu susreti u 3. i 4. HNL jug. Hrvace od 17 sati igra u Makarskoj protiv Zmaja dok se u susretima 4. HNL jug u Otoku sastaju OSK-Jadran Tučepi, a u Glavicama, Glavice-Sloga Mravinci. I ovi susreti počinju u 17 sati

Kronika 92

Jučer oko 22.50 sati, na području Sinja došlo je do prometne nesreće. 27-godišnjak je upravljao motociklom marke Suzuki. Dolaskom pred raskrižje najvjerojatnije zbog pretjecanja više vozila u koloni, motociklom je  udario  u osobni automobil marke Renault Clio kojim je upravljala 34-godišnjakinja i obavljala radnju skretanja. Uslijed udara došlo je do pada motocikla, vozača i malodobne putnice. Putnica je hospitalizirana u bolnici Split. Zadobila je  teške i po život opasne ozlijede.

Jučer oko 12.00 sati, u Brnazama,  došlo je do verbalnog sukoba  između 47-godišnjaka i 36-godišnjakinje. Tridesetšestogodišnjakinja se nalazila u osobnom vozilu kojim je odgurnula 47-godišnjaka, a koji se ispriječio ispred vozila. Zadobio je lakše tjelesne ozlijede. Slijedi joj podnošenje kaznene prijave za opće opasnu radnju nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.
IZVOR: PU SD

Stanje na cestama

Početak je školske godine pa djecu, roditelje i vozače upozoravamo:
RODITELJI
- prvih dana pratite djecu u školu i putem ih upozorite na opasna mjesta
- djeca uče od vas, ne zaboravite da vlastitim primjerom utječete na kasnije samostalno dječje ponašanje u prometu
VOZAČI
- brzina kretanja vozila u zoni škola uvijek je ograničena na 40 km/h
- zaustavite se ispred pješačkog prijelaza i dajte djeci znak rukom da sigurno pređu cestu
DJECO
- hodajte pločnikom ili lijevom stranom kolnika, ako ste u grupi, hodajte u koloni - jedan iza drugoga
- cestu prelazite samo preko pješačkog prijelaza i na zeleno svjetlo za pješake, ali pričekajte da se vozila zaustave
IZVOR: HAK