Nedjelja, 8.08.2010.

Mario Šušnjara je slavodobitnik 295. Sinjske alkeSlavodobitnik 295. Sinjske alke, sa 9 punata je Mario Šušnjara. Slavodobitnikom je postao nakon pripetavanja sa Petrom Tomaševićem  nakon tri redovne trke u kojoj su obadvojica imala po 8 punata. U  prvom pripetavanju Petar je promašio, a Mario pogodio u dva. Slavodobitniku 295. Sinjske alke vojvoda Ante Vučić privezao je plamenac hrvatsku trobojnicu u znak pobjede. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović darovao je slavodobitnika zlatnim prstenom i sa  hrvatskim grbom i sabljom,njegovom momku Darku Bogdanu pripao je srebrni prsten sa hrvatskim grbom i jataganom. Viteško Alkarsko društvo darovalo je pobjednika zlatnom plaketom i novačanom nagradom od 40.000 kuna.

295. Sinjska alkaDanas, 8. kolovoza, ujutro u 6 sati pucanjem mačkula označen je početak Alkarskog dana u Sinju.

U 7 sati služena je sveta misa za alkare i održan sat povijesti.

Ađutant Frano Ivković  posjetili su predstavnike civilne, vojne i crkvene vlasti te ih pozvati na Alku.

Tri trubača i tri bubnjara točno u 13 sati s Kamička pozvali su  alkare i momke da se okupe kod alajčauša pred početak natjecanja za 295. Alku.

Iz Viteškog alkarskog društva su potvrdili su kako Alki nazoči sam državni vrh. Tako će Sinj posjetiti  predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, Predsjednik Sabora Luka Bebić, Predsjednica Vlade Jadranke Kosor, veliki broj saborskih zastupnika, 9 veleposlanika i velik broj predstavnika veleposlanstava. Alki će prisustvovati i visoki  vojni i crkveni dužnosnici.

Rezultate 295. Sinjske alke možete pogledati ovdje:
1. Ante Zorica, slavodobitnik 294. alke, 1+0+1=2
2. Zamjenik alajčauša, Ivo Zorica, 1+3+1=5
3. Nenad Marić, 2+0+0=2
4. Mladen Vučković, 3+1+2=6
5. Kristijan Bikić, 0+1+0=1
6. Tino Radanović, 1+1+1=3
7. Dušan Ivandić, 0+2+2=4
8. Mario Šušnjara, 3+1+3=7
9. Ivica Filipović Grčić, 0+1+1=2
10. Petar Tomašević, 3+3+1=7
11. Hrvoje Filipović Grčić, 3+0+1=4
12. Josip Čačija, 0+1+1=2
13. Andrija Hrgović, 2+1+2=5
14.  Ante Runje, 0+1+0=1
15.  Ante Poljak, 2+1+1=4
16. Denis Gugić, 3+1+1=5
17. alajčauš Tonći Bešlić,  2+3+1=6

U pripetavanju:
1. Mario Šušnjara, 7+2=9
2. Petar Tomašević, 7+0=7

Josip Čačija je pobjednik 295. ČojePobjednik 295. Čoje, sa osvojenih 10 punata je debitant Josip Čačija. Alkarski vojvoda Ante Vučić privezao je 311 cm  crvene čoje  u znak pobjede. Viteško alkarsko društvo je darovalo pobjednika sa 25.000,oo kuna, a njegova momka  srebrnom plaketom Alke.

Otvoren za rad pužarnik Braniteljske zadruge"Cetinske košute"

U petak 06.08.2010., u Košutama je službeno otvoren za rad pužarnik Braniteljske zadruge "Cetinske košute". Pužarnik ili farma puževa je ambiciozan poduzetnički pothvat Braniteljske zadruge "Cetinske košute" ali i Ministarstva branitelja i Grada Trilja.
Na ukupnoj površini od 6 000 m2 u početnoj fazi ovog poduzetničkog projekta odvijati će se uzgoj s inicijalnim matičnim jatom puževa od 11000 komada puževa reproduktora sorte vinogradnjak, koji su već useljeni na pripremljenu površinu od 2500 m2 koja je odijeljena u 4 polja od čega su 3 polja za brzi rast.
 Mladi puž je nakon 9 mjeseci paše sposoban za daljnju reprodukciju i za konzumaciju, životni vijek puža je 8 g., dok se matično jato puževa zamjenjuje nakon 3 godine.
Godišnja planirana proizvodnja pužarnika je na razini od 6 do 8 tona konzumnog puža, čiji plasman na tržišta EU  je već osiguran petogodišnjim ugovorom po važećim tržišnim cijenama.
U ovaj izuzetni poduzetnički iskorak Braniteljske zadruge "Cetinske Košute" ugrađena je suradnja i partnerstvo sustava braniteljskih zadruga na čelu s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Grada Trilja.
U izgradnju pužarnika uloženo je 200 000 kuna od čega 150 000 kuna bespovratnih sredstava Ministarstva branitelja kao inicijalnih sredstava za ovaj razrađeni i samoodrživi poduzetnički pothvat.
Braniteljska zadruga "Cetinske košute" sa upraviteljem Antom Bakićem i zadrugarima: Jakov Sikavica, Rino Žuro, Natko Bacelj, Denis Zubac, Igor Kelava, Dražen Delić,  uložila je veliku količinu rada, ambicije, optimizma, volje za učenje i svoja osobna financijska sredstva da bi postavila ovaj projekt na noge i započela proizvodni ciklus.
Grad Trilj je u startu prepoznao ovaj projekt kao projekt kojemu treba bezrezervno pružiti svu moguću podršku te je, između ostalog, osigurao pristupni put do farme, a radi i na dovođenju strujnog priključka.
U službenom dijelu ceremonije otvaranja pužarnika govorio je upravitelj zadruge Ante Bakić, gradonačelnik Grada Trilja Ivan Šipić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić i Državni Tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar.
Gradonačelnik Grada Trilja Ivan Šipić stavio je ovaj projekt naših branitelja u kontekst njihovih velikih zasluga u obrani naše domovine u vremenu kada je to bilo najpotrebnije, dok su danas oni od branitelja postali hranitelji, na neki način opet u vremenu kada je to najpotrebnije.
Želimo sve najbolje u radu našim braniteljima uz uvjerenje da je ovo samo početak jedne lijepe priče!

Klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela pobjednica je 2. festivala marijanske klapske pjesme

Klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela s pjesmom “Gospi od žalosti”, koja je osvojila prvu nagradu publike, pobjednica je 2. festivala marijanske klapske pjesme „Klapi Gospi Sinjskoj", koji je održan u Sinju.
Prvu nagradu žirija osvojila je klapa Šufit.
Krešimir Magdić dobio je nagradu za obradu pjesme Zdravo Marijo u izvedbi klape Kampaneli