Subota, 8.08.2009.

ALEN FILIPOVIć-GRčIć POBJEDNIK 294. čOJEAlkar Alen Filipović-Grčić, sa osvojenih 7 punata, pobjednik je 294. čoje. Alkaru Alenu Filipoviću-Grčiću vojvoda Ivan čikara privezao je na koplje 311 cm crvene čoje. VAD će ga nagraditi srebrenom plaketom Alke i novčanom nagradom od 25.000,00 kuna, a njegovu momku Nikoli Saratliji pripada srebrna plaketa.

" 11. DALMATINSKI SKUP OLDTIMER MOTOCIKALA"U organizaciji moto kluba Adria iz Kaštel Sućurca i Zajednice tehničke kulture Splita i Kaštela organiziran je 11. dalmatinski skup old timer motocikala. Brojni ljubitelji starih dobrih "dvokotačnih vozila" danas su posjetili Grad Sinj. Organizaciju su pomogli gradovi Sinj i Kaštela, te turističke zajednice Kaštela, Klisa i Sinja.

OTVORENA GALERIJA STIPE SIKIRICE

U Alkarskim dvorima danas, 8. kolovoza, je svečano otvorena Galerija Sikirica. Djela kipara Sikirice smještena su u prvoj i drugoj etaži južnog dijela Alkarskih dvora. Vrpcu su zajednički presjekli gradonačelnik Ivica Glavan, predsjednik VAD-a Stipe Jukić i akademski kipar Stipe Sikirica koji je Gradu darovao svoj cjelokupni umjetnički opus. Na otvaranju su prigodne govore održali likovni kritičar Milan Bešlić, fra Mirko Marić, predsjednik sinjskog ogranka Matice Hrvatske, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan i akademski kipar Stipe Sikirica.

ODRžANA 2. SJEDNICA OPćINSKOG VIJEĆA OPĆINE OTOK

Na drugoj sjednici Općinskog vijeća Otoka jednoglasno je, bez rasprave prihvaćen prijedlog godišnjeg obračuna proračuna općine za prošli godinu. Iako je prihvaćeno, burnu raspravu izazvalo je financijsko izviješće o poslovanju poduzeća "Vodovod i čistoća" Sinj, koje je prošlu godinu završilo s gubitkom većim od 4 milijuna kuna. Odlukomm vijećnika, a na zahtjev Ministarstva obrazovanja, Općina Otok će će otkupiti 3 tisuće metara kvadratnih privatnog zemljišta, za izgradnju školske sportske dvorane. Izgradnju dvorane će većim dijelom financirati Ministarstvo, a dio županija i općina. Vijećnici nisu dali suglasnost za povećanjem cijene vode koje je tražilo poduzeće "Vodovod i čistoća".

SPORT

Cetinski nogometni ligaši nastavljaju s pripremama za novu sezonu. Junak u okviru priprema na Kupresu igra protiv BiH drugoligaša Posušja, Hrvace dočekuju Krku iz Lozovca, OSK je u Stobreču protiv Primorca 1929, a Glavice igraju na svom terenu protiv Sloge Mravince. Svi susreti počinju u 18 sati.

294. SINJSKA ALKA

Sinjska tvrđava: svečana sv. misa (7 sati) povodom alkarskih svečanosti za sve pale u Domovinskom ratu, preminule članove Alkarskog društva, alkare i alkarske momke.

Natjecanje za slavodobitnika 294. Sinjske Alke održat će se sutra, 9. kolovoza, u 16.30 sati, a na prenosit će ga HTV na svom drugom programu. Prije prijenosa Alke, s početkom u 16,00 sati HTV će emitirati dokumentarni film "Sinjska alka - tradicija i politika".

KLAPA SINJ-POBJEDNIK 1. FESTIVALA "KLAPE GOSPI SINJSKOJ"

Klapa Sinj pobjednik je prvog festivala marijansko-duhovne klapske pjesme "Klape GospiSinjskoj". Sinjani su pjesmom Gospe Sinjska - majko Rame autora Mile čačije oduševili žiri ali i publiku i ponijeli statuu Gospe Sinjske. Drugi su bili vokalisti Salone, a treća ženska klapa Dalmatinke iz Splita. Festival je pred oko 1000 posjetitelja otvorio predsjednik Sabora Luka Bebić.

INICIJATIVA GRADSKOG VIJEćNIKA MIRA BULJA

Gradski vijećnik Miro Bulj obavijestio je kako će sa incijativom za očuvanje sinjskog rodilišta i stacionara sutra, 9. kolovoza, na Alki upoznati predstavnike vlasti i predstavnike institucija RH te im podijeliti letak koji će sadržavati osnovne podatke o problemu rodilišta.

USUSRET VELIKOJ GOSPI - 2009.

Jutros u 7 sati u crkvi čudotvorne Gospe Sinjske služena je sveta misa za vjernike iz Radošića, a u 9 sati za vjernike župe Bajagić Obrovac i Split Pujanke. Sutra za Alku Gospi Sinjskoj tradicionalno hodočaste vjernici Rame i Imotske krajine.

Danas Gospi Sinjskoj po prvi put organizirano su hodočastili hrvatski branitelji. Oko 500 branitelja jutros je hodočastilo sa tri punkta iz Trlja, Hrvaca i Sinja prema svetištu. U 10.30 sati za njih je organizirana i svečana sveta misa koju je propovjedao sinjski gvardijan fra. Bože Vuleta.

Od 18.20 sati kroz devetnicu moli se krunica i molitva devetnice, a svete mise svakodnevno su u 19 sati. Mise predvodi i propovjeda fra Ante Vučković. Počela je i ispovjed, koja se obavlja od 6 i 30 do 12 sati te od 17 do 20 sati.

Predstavljen humanitarni projekt Kaltenberg kap za dobrote slapU prostorijama mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije predstavljen je zajednički humanitarni projekt zaklade Kap za slap i Kaltenberga nazvan Kaltenberg kap za dobrote slap. Projekt su predstavili Ante Raos, upravitelj Zaklade Kap za slap, Princ Luitpold od Bavarske, predstavnik Kaltenberga i Marko Sučić, prokurator Jadranske pivovare.

U sklopu ove akcije, od svake kupljene boce Kaltenberg piva, bilo da se radi o boci od 0,33 ili 0,5 l kupljenih u prodavaonici ili ugostiteljskim objektima, izdvojit će se 10 lipa, a sva prikupljena sredstva biti će upućena zakladi Kap za slap u svrhu pomaganja osobama s najtežim oblicima invaliditeta koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi. Cilj ove akcije je do kraja ljeta prikupiti 200 000 kuna kojima će se pripomoći najpotrebitije obitelji s područja Splita, Trogira, Kaštela, Solina, Sinja, Trilja, Imotskog, Vrgorca, Omiša, Makarske rivijere i otoka. Humanitarna akcija trajat će do 30. rujna, odnosno do trenutka kada se prikupi ciljanog iznosa. Obitelji kojima će biti upućena pomoć odabrane su temeljem preporuka i informacija dobivenih od voditelja lokalnih udruga osoba s invaliditetom....

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2009."Na parkiralištu Dalmatinke Nove jutros je počela nacionalna izložba čistokrvnih pasa na kojoj će se ukupno predstaviti 270 primjeraka i 70 različitih pasmina. U okviru ove priredbe održati će se i specijalna izložba engleskih pointera.

Sinjski sportski klub uzgajivača golubova listonoša organizira tradicionalno natjecanje golubova - Alkarski kup. Golubovi će biti pušteni u Otočcu ujutro između 7 i 8 sati, a dolazak prvih ptica u Sinj očekuje se nakon sat i pol leta. Sudjelovati će oko 1.200 golubova i 30-ak natjecatelja.

U okviru "Dana Alke i Velike Gospe" Udruga Skup organizira koncert grupe Gustafi koji će se održati večeras od 21 sat na košarkaškom igralištu.


Večeras će se u Sinju održati tradicionalna večer folklora i viteštva. Nastupit će i ženevski grenadiri. Folklorne skupine nastupiti će na Trgu dr. Franje Tuđmana.

KINO DANAS

Na repertoaru sinjskoga kina i danas igra film "Harry Potter i princ mješane krvi." Film igra u dva termina, u 17,30 te u 20,00 sati.

STANJE NA CESTAMA

Pojačan je promet na glavnim cestama i autocestama u smjeru unutrašnjosti, dok je gust prema moru, osobito na dionici autoceste Zagreb-Bosiljevo. Kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba kolona vozila duga je oko 4,5 km, a u smjeru juga zasada nema dužih čekanja.
Na autocesti A 2 Zagreb-Macelj, pred naplatom Trakošćan kolona je oko 3 km, u smjeru graničnog prijelaza Macelj.
Na čvoru Oštrovica, na dionici A6 Rijeka-Zagreb, na izlazu sa autoceste povremeno se prometuje usporeno.

Zastoji su mogući su na prilaznim cestama turističkih središta, duž Jadranske magistrale, Istri, a posebice na riječkoj obilaznici između čvorova Diračje i Orehovica.

Jak vjetar usporava promet na dionici autoceste A 1, između čvora Maslenica i tunela Sveti Rok, te na autocesti A 6 Rijeka-Zagreb, između čvora Kikovica i tunela Tuhobić.

Zabrana prometovanja za teretna motorna vozila iznad 7,5 t je danas do 14 sati i u nedjelju od 12 do 23 sata na važnijim državnim cestama. Zabrane nema na autocestama, kao i na Ličkoj magistrali (D 1).

Vozače podsjećamo da na naplatnoj postaji Demerje (4 km prije Zagreba) cestarinu mogu platiti kreditnim i debitnim karticama ili ENC uređajem (kako bi se izbjegla duža čekanja u vrijeme pojačanog prometa), a na naplati Lučko gotovinom.
IZVOR:HAK