Nedjelja, 8.04.2007.

Uskrsne čestitkeU povodu uskrsnih blagdana hrvatskim su građanima uskrsne čestitke uputili zagrebački nadbiskup i predsjednik HBK kardinal Josip Bozanić, predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir šeks.

Kardinal Bozanić poziva da kroz Uskrs nadvladamo beznadnost i da prestanemo kopati po starim ranama. "U vazmenom vremenu okrećemo se životu koji želi procvasti i u našim ranama. Danas mnogi ljudi neprestano kopkaju po starim ranama, tražeći uvijek nove metode da se vrate na proživljene traume, što lako vodi do bavljenja isključivo samim sobom i do depresivnog raspoloženja karakterističnog za naše društvo. Nasuprot tome, put uskrsnuća poziv je u život koji je jači od svih ranjivosti i blokada. Uskrs nas usmjeruje prema životu koji nadvladava smrt, beznađe, razočaranje i ojađenost. Uskrs nam omogućuje ustati iz groba i uvodi nas u prostranstva slobode i zajedništva s Kristom Uskrslim", stoji u uskrsnoj čestici nadbiskupa zagrebačkog.

Predsjednik Mesić zaželio je svim kršćanskim vjernicima da im Uskrs bude poticaj da i dalje promiču vrijednosti koje oplemenjuju društveni život. "Imajući u vidu ekumensku simboliku ovogodišnje proslave uskrsnih blagdana, uz želju za svako osobno i obiteljsko dobro, želim sretan Uskrs svim kršćanskim vjernicima u Republici Hrvatskoj. želim da središnje nadahnuće kršćanske vjere - Uskrs - svim vjernicima bude poticaj da se u duhu iskrene brige za bližnje i dalje zauzimaju za promicanje onih vrijednosti koje oplemenjuju naš društveni život i zajednička nastojanja, posebice za mir, dostojanstvo osobe, solidarnost i socijalnu pravdu, kako bismo više ostvarivali željeno dobro u cijeloj Domovini".

Premijer Sanader zaželio je svim građanima sretan i blagoslovljen Uskrs. "Nakon korizmene tišine, zvuk uskrsnih zvona poziva nas da u miru i toleranciji, gradimo bolju budućnost. želim svima da najveći kršćanski blagdan proslave u zadovoljstvu, blagostanju i uzajamnom poštovanju, dijeleći radost Uskrsnuća u obiteljima i sa svojim najbližima".

Predsjednik Sabora šeks uputio je uskrsnu čestitku katoličkim i pravoslavnim vjernicima u Republici Hrvatskoj. "U vrijeme nadolazećih uskrsnih blagdana iskreno se nadam i vjerujem da ćemo ovaj blagdan proslaviti u miru i veselju. U duhu kršćanske tradicije blagdan Kristova uskrsnuća daje nam snagu i budi vjeru u bolju i svjetliju budućnost, ohrabrujući nas optimističnim i nadasve odgovornim pristupom prema životu. Istodobno blagdan Kristova uskrsnuća sve nas snažno upozorava i nadahnjuje na važnost življenja moralnih vrijednosti koje se ponajprije ogledaju u solidarnosti s drugima, potrebi skrbi i pažnje prema onima kojima je pomoć potrebna, u uzajamnom povjerenju i razumijevanju među ljudima, a osobito u poštovanju čovjeka, njegovog dostojanstva i njegovih prava te odgovornosti za učinjeno".
IZVOR: HRT web vijesti