Nedjelja, 8.02.2009.

Makarska, Sinj i Imotski ostat će bez rodilišta?


Piše: V. Bekavac-šuvar/EPEHA
Foto: Krunoslav Pavlina/ CROPIX
IMOTSKI - Komisija za nadzor izvanbolničkih rodilišta ispred Hrvatske liječničke komore obišla je rodilišta u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i županiji i, na žalost, dala rješenje u kojemu se, među ostalim, ističe kako imotsko rodilište nema ispunjene standarde i normative za obavljanje te službe.

U istom košu našla su se i rodilišta u Makarskoj, Sinju i Supetru. Ovaj gorući problem provlači se već dulje razdoblje. Svi oni moraju postići potrebne uvjete ili će u protivnom vrlo brzo, ako se bude inzistiralo na poštovanju uvjeta, kako doznajemo, morati staviti ključ u bravu.

Porod je fiziološki proces i ako ide svojim prirodnim tokom, neće izazvati probleme, međutim, ako postoji bilo kakva sumnja na nekakvu komplikaciju za majku i dijete, bolje je obaviti ga u splitskom rodilištu jer Imotski je ipak od Splita udaljen 100-tinjak kilometara, rekao je dr. Kavelj
sadašnje rodilište, doznali smo kako bi unatoč svim nedostacima jedan oblik rodilišta, dok se ne nađe konačno rješenje, u Imotskome trebao ostati. Nažalost, brojke o rođenoj djeci u imotskom rodilištu više su nego zabrinjavajuće. U 2007. godini u ovoj ustanovi rođeno je 207 beba, a u 2008. taj je broj pao na samo 156.

- Porod je fiziološki proces i ako ide svojim prirodnim tokom, neće izazvati probleme, međutim, ako postoji bilo kakva sumnja na nekakvu komplikaciju za majku i dijete, bolje je obaviti ga u splitskom rodilištu jer Imotski je ipak od Splita udaljen 100-tinjak kilometara - rekao je dr. Kavelj.

činjenica je, naime, da znatno veći broj žena iz Imotske krajine trudnoću prati u imotskom rodilištu, ali da upravo zbog straha od eventualnih komplikacija pri samom porodu uzimaju uputnicu i odlaze u splitsko rodilište. Rješenje ovog problema ne samo za Imotsku krajinu nego i za vrgorački kraj koji nema rodilište te Makarsko primorje dr. Kavelj vidi u gradnji male bolnice na tromeđi tih gradova, negdje u Zabiokovlju, uz autocestu i budući tunel, odakle bi svi bili udaljeni najviše 15-ak minuta vožnje. Premda neki drže ovakva razmišljanja megalomanskim projektom, dr. Kavelj i zagovornici tog projekta misle drukčije.

- Na ovim prostorima živi sada oko 90.000 stanovnika, godišnje s ovog područja rađa se i više od 1000 djece. Mi već sada imamo dovoljan broj primalja i ginekologa, u samom Imotskom imamo kvalitetno pokrivenu pedijatrijsku službu, internu, okulističku, centralni laboratorij, dijalizu, potrebni su nam kirurzi. Imamo već sada dobre preduvjete za takvu bolnicu u sklopu koje bi bilo i rodilište - ističe dr. Kavelj. Na žalost, za takve projekte sluha na razini lokalne samouprave gotovo da i nema. U takvoj jednoj ustanovi, gdje bi bilo i rodilište, žene bi imale svu potrebnu njegu i ne bi bilo potrebno odlaziti u Split koji, nažalost, ni u novim prostorima neće širiti kapacitete rodilišta.

- Bolnica bi bila rentabilna, samo je treba sagraditi, financije su, vjerujte, najmanji problem, pa to je kao pola rukometne dvorane - poručio je dr. Kavelj. Velik broj Imoćana već godinama strepi nad odlukom zatvaranja imotskog rodilišta i ovaj problem se konstantno provlači. Unatoč svim nedostacima, Imoćani ističu kako bi imotsko rodilište i dalje trebalo raditi. U protivnom, zatvaranje ovog rodilišta bio bi još jedan od pokazatelja kako se na ovaj kraj malo gleda i pomalo ga se zaobilazi. Od 90-ih, poručuju Imoćani, odselilo se gotovo 10.000 stanovnika. Nastavi li se ovakva politika, uskoro mu neće trebati ni rodilište, ali ni mrtvačnice. Neće se imati tko ni rađati ni umirati. Pesimistični su Imoćani.
IZVOR: www.jutarnji.hr