Nedjelja, 8.01.2012.

Galjani se pripremaju za mačkare

Sinoć je u Gali, u organizaciji Mjesnog odbora Gala, održan sastanak radi dogovora oko organizacije Galjskih mačkara.Na sastanku je sudjelovalo 40-tak mještana, aktivnih sudionika mačkara, koji su odlučili da Galjske mačkare ove godine idu na Gljev 21. siječnja s polaskom u 8 sati od Cibora nakon kupljenja lemozine, odnosno povorka kreće prema Gljevu nakon što se oglase i zaslave zvona sa župne Crkve u Gali. Povratak u Galu planiran je za 14:30 sati, a onda se ide u obilazak svih zaseoka od Tomaševića do Kosinca, gdje će biti kraj mačkarskog druženja uz pjesmu i feštu daleko u noć.

Valja pojasniti da se selo Gala svake godine u mjesecu prosincu priprema za mačkare, koje su prepoznatljive po 'didima' s ovčijim mišinama i zvonima. Ovakav tip mačkara specifičan je za naselje s lijeve strane Cetine ili Potkamešnička mjesta.

Galjske mačkare djeluju već 300 godina, a cilj organizatora i sudionika Galjskih mačkara je uskoro postati registrirana mačkarska udruga, kako bi uspjeti sačuvati baštinu i običaje svoga mjesta, koji su im ostavili naši preci.

Galo moja dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje ..
IZVOR: WWW.FERATA.HR

TURNIR TRILJ: Klesarstvo Dicmo prvak!

Klesarstvo Dicmo je postala pobjednik 29. Božićno – novogodišnjeg malonogometnog turnira „Trilj 2011/2012“.Dicmanjani su u finalu uvjerljivo sa 4:0 savladali ekipu Almont Gasta i Bule iz Košuta, te tako iz ruku gradonačelnika Trilja Ivana Šipića primili prijelazni i pehar u trajno vlasništvo te novčanu nagradu od 16 000 kuna. Finalnu utakmicu pred oko 600 gledatelja su sudili Zdenko Pešo i Mario Pavela. Što se tiče same utakmice pobjednici turnira za koje igraju poznati malonogometni meštri malog baluna iz Splita su bili bolji te zasluženo savladali Košućane koju su bili bodreni fanatičnim navijanjem svojih navijača. U utakmici za treće mjesto PVC Gladius iz Trilja je sa 8:6 savladao CB Branu iz Zmijavaca. Najboljim igračem turnira je proglašen Slobodan Gudelj Velaga iz Almont  Gasta i Bule, dok je njegov suigrač Marin Vugdelija proglašen najboljim golmanom na što su pobjednici turnira dali primjedbu.
...

Sport

Sinoć su u Sinju odigrani susreti polufinala 30. malonogometnog turnira Sinj 2011/12, koji se igra u organizaciji Udruge za mali nogomet Sinj.Utakmica za 3. mjesto – veterani:
Suhač commerce – Torcida Otok Pizzeria Fantasia 9:10 P/2:2 (1:1)
(Vojko Kliškinić 2 – Stipe Bešlić, Ivica Džaja)
Polufinale - Škole nogometa 2003. god: Brnaze – Glavice 1:0 (1:0)
(Toni Klarić-Kukuz)
Polufinale - Mladi: Š.D.Dicmo C.B. Patriot – Galex 0:3 (0:1)
(Bože Poljak, Duje Tadić, Tino Lagator)
C.B. Roda – Kopilica 1:4 P/0:0 (0:0)

Danas se igra završnica turnira:
17:00 Utakmica za 3. mjesto: Š.D. Dicmo C.B. Patriot – C.B. Roda
17:55 Finale: Škole nogometa u malom balunu 2003. godište: Brnaze - Junak
18:35 Nastup Sinjske mažoretkinje
18:40 Finale – veterani: Kamen Buljan Ninoterm – Sagapo C.B. Dovita
19:35 Nastup Sinjske mažoretkinje
19:40 Finale: Galex Sinj – Kopilica Split
20:40 Dodjela nagrada i priznanja

IZVOR: WWW.FERATA.HR