Četvrtak, 7.10.2010.

Dani kruha–Dani zahvalnosti za plodove zemlje

Danas, 7. rujna se obilježavaju Dani kruha–Dani zahvalnosti za plodove zemlje, koji se organiziraju svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i granama Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljuje se Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima tijekom godine....

Održana treća edukativna radionica o blagajničkom poslovanju Udruga

U Sinju je jučer, 6. listopada, održana treća edukativna radionica o blagajničkom poslovanju Udruga u prostorijama Crvenog križa. Prisustvovalo joj je 17 predstavnika iz 9 udruga. Radionicu su proveli edukatori udruge UTIRUŠ (Udruga tajnika i računovođa u školstvu) iz Trogira. ...

Dan neovisnosti

U prigodi Dana neovisnosti 8. listopada, sutra će se u Sinju u 09,00 sati kod spomenika poginulim Hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu položiti vijenci i zapaliti svijeće, a nakon toga s početkom u 10 sati u Crkvi Gospe Sinjske služit će se misa zadušnica.

U Trilju će se sutra, 8. listopada, u organizaciji Grada Trilja  povodom Dana neovisnosti u 10 sati ispred spomenika sv. Mihovila položiti vijenci i zapaliti svijeće za poginule branitelje u Domovinskom ratu.

HVIDR-a Sinj uputila je dopis medijima

HVIDR-a Sinj uputila je dopis medijima u kojima se na početku naglašava čestitka Sinjanima i Sinjankama,a posebno pripadnicima 126. brigade za 19. obljetnicu brigade. U nastavku dopisa ističe kako je HVIDR-a Sinj uputila osvrt na točku dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja održane 21. rujna ove godine,koja se odnosi na Dan branitelja Grada Sinja i Cetinske krajine.
Po ovom pitanju  HVIDRA Sinj uputila je dopis i Gradskom vijeću Grada Sinja u kojem se između traži da se po pitanju donijete odluke o DANU BRANITELJA SINJA I CETINSKOG KRAJA treba provesti javna rasprava. U tom dopisu ističe se kako je sinjska HVIDR-a zatečena donijetom odlukom od strane vijećnika.

ODNOS ŽRTAVA SVIH TOTALITARIZMA I RATOVA 20. STOLJEĆA

Sutra, 8. listopada, će se s početkom u 19 sati održati javna tribina u dvorani samostana Čudotvorne Gospe Sinjske, na temu ODNOS ŽRTAVA SVIH TOTALITARIZMA I RATOVA 20. STOLJEĆA. Predavač će biti Ivica Relković predsjednik obiteljske stranke.
Predmetna tribina održava se u organizaciji Udruge obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja, Udruge Cjelovit život, Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata ogranak Sinj.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj je 7. listopad.
U Hrvatskoj od njega godišnje oboli više od 2300 žena, a rak dojke najčešći je zloćudni tumor koji se javlja kod žena. Ipak, redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom, te ultrazvučnim pregledima) ova bolest se može otkriti ranom stadiju što znači i veće šanse za ozdravljenje.Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina, a rizična skupina su žene između 55-te i 70-te. Opasnost obolijevanja od raka dojke povećava se kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine, koje su ušle u menopauzu prije 50. godine, kod kojih je u obitelji netko imao rak dojke, te kod žena starijih od 50 godina, posebno ukoliko su pretile....

Kino

Petak, subota i nedjelja u sinjskom kinu u 20,00 sati prikazivat će se treći nastavak Sumrak sage – Pomrčina.

U subotu i nedjelju u 18,00 na repertoaru je animirana komedija „KAKO JE GRU UKRAO MJESEC“–sinkronizirana na hrvatski jezik.

Danas će se održati prvi od dva najavljena tečaja za trudnice

Danas, 7. listopada, će se održati prvi od dva najavljena tečaja za trudnice kojeg organiziraju Udruga Srma i osoblje Sinjskog rodilišta. Sljedeći tečaj će se održati početkom studenoga, a kako je broj polaznica ograničen potrebno je obaviti predbilježbu na broj 661 661 ili 095 82 72 501. Iz Udruge Srma najavljuju kako će se tečajevi organizirati i u buduće.

Akcija darivanja krvi u Sinju

U organizaciji sinjskog Crvenog križa i kluba DDK održana je akcija dragovoljnog darivanja krvi.  Prikupljeno je  38  doza krvi.

Slijedeća akcija bit će u Otoku uoči blagdana sv. Luke i Dana Općine Otok.

Stanje na cestama

Na cestama kroz gorja, te duž Ličke magistrale (D 1) mogući su odroni zemlje i kamenja.

Zabrana prometovanja za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, bit će danas od 15 do 23 sata (dan uoči praznika Dana neovisnosti) i u nedjelju od 12 do 23 sata, na svim važnijim državnim cestama u Istri i priobalju: D 8 (Jadranska magistrala), D 9 (Metković-Opuzen), D 21 (Kaštel-Kanfanar), D 66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj)...
Na autocesti A 1, zbog redovnog održavanja kroz tunel Sveti Rok vozi se jednom tunelskom cijevi, dvosmjerno, a zbog suženog kolnika zabranjen je prolazak izvanrednih prijevoza čija širina prelazi 3,40 m.
IZVOR: HAK