Nedjelja, 7.10.2007.

NAJSTARIJI KOTAO ZA PEčENJE RAKIJE



Obitelj Boko iz Sinja posjeduje najstariji kotao za pečenje rakije u Cetinskom kraju a vjerojatno i jedan od najstarijih u Dalmaciji. "Kotao je star oko 120 godina a kao nagradu dobio ga je moj šukundjed špiro na stočnom sajmu u Sinju jer je imao najbolje krave na izložbi stoke. U kotlu su rakiju pekli moj pradjed Mate, djed Ivan i sada ja nastavljam obiteljsku tradiciju, dok je moj otac Dušan to preskočio," priča nam Ivan Boko (27) kojeg smo zatekli u pečenju rakije na obiteljskom imanju kod Bokina hrasta u predgrađu Sinja. Kotao je napravljen od kvalitetnog bakra, a jedan dio je od lima koji se morao mijenjati zbog dugoročne uporabe. "Prošle godine kotao je restaurirao jedan stari kovač u Kninu i to je jedan od zadnjih kovača u ovim krajevima. Inače kapacitet kotla je 300 litara, a u sezoni se dnevno ispeče oko 100 litara rakije," kaže Ivan. Njegov savjet za dobru rakiju je jednostavan; suha drva te kvalitetan vinski drop. Ivan dodaje kako se u ovom kotlu ne peče šljivovica nego samo lozovača, a u kotao se mogu dodavati trave kako bi se ispekla travarica. "Rakija se može i obojati, pa tako za žutu boju stavljam koru od šljivinog stabla, za crvenu od trešnjinog stabla, a netko boli i rakiju od dunja pa se stavljaju plodovi i to budu lijepi likeri," rekao je Ivan koji se pribojava da će ulaskom u EU ugasiti ovi stari zanati, jer uz pečenje rakije obavezno ide i druženje uz dobru gradeladu te pjesma.
Vito Perić