Četvrtak, 7.10.2004.

SVEčANA SJEDNICA HRVATSKOG SABORA

U povodu obilježavanja Dana neovisnosti Hrvatski sabor jutros je počeo svečanu sjednicu. Dan neovisnosti slavi se u spomen na 8. Listopada 1991. Kada je Hrvatski Sabor donio odluku o raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom SFRJ. Svečanoj sjednici prisustvuje predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader s članovima Vlade, predstavnici sudbene vlasti, crkveni velikodostojnici i predstavnici vjerskih zajednica te članovi diplomatskog zbora.

IVO SANADER POVODOM DANA NEOVISNOSTI

Povodom obilježavanja Dana neovisnosti , predsjednik Vlade RH uputio je čestitku svim hrvatskim građanima u kojoj između ostalog stoji: "Obilježavajući dan neovisnosti s ponosom se prisjećamo sudbonosne odluke kojom smo završili dugo poglavlje naše povijesti. Hrvatski je sabor 8. Listopada 1991. dosljedno izrazio jedinstveno raspoloženje i očekivanje svog naroda, razdruživši se od bivše države čiji su oblik i značaj postali neprihvatljivima, ne samo hrvatskom , nego i većini drugih naroda . žrtvom i hrabrošću njezinih branitelja i njezinog naroda imamo danas državu koju danas gradimo na temeljima slobode, demokracije, mira, vladavine prava te poštivanja ljudkih i manjinskih prava, stoji u priopćenju kojeg potpisuje dr. Ivo Sanader.

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOšLJAVANJE

Krajem rujna u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 299. 469 nezaposlenih, 1,9 više nego u kolovozu ove godine izvijestio je zavod.za zapošljavanje. Nezaposlenost je porasla u svim županijama osim u Vukovarsko - srijemskoj gdje je manja za 0,4 posto. Najviše nezaposlenih je u Ličko - senjskoj, te u zadarskoj županiji. U zavodu je evidentirane 174. 544 nezaposlene žene, što je udio od 58, 3 poso naspram 41, 7 posto nezaposlenih muškaraca.

U SINJU SKUPLJA VODA I ODVOZ SMEćA

Javno komunalno poduzeće Vodovod i čistoća Sinj od 1. listopada povisilo je cijene vode. Za domaćinstvo će to povećanje iznositi 22 %, a za gospodarstvo 25 %. Tako će cijena jednog kubika vode umjesto dosadašnjih 5 kuna i 99 lipa za domaćinstva koja su priključena na kanalizaciju iznositi 7 kuna i 62 lipe, a za domaćinstva bez kanalizacije, za koje je cijena vode bila 5 kuna i 50 lipa, nova cijena je 7 kuna i 22 lipe.
Od 1. listoapada povećana je i cijena čistoće i to za 10 %.

DANI KRUHA U TRILJU

Od jutros se u triljskom gradskom parku održava županijska svečanost Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje 2004. Organizatori su Oš "Trilj" i županijski ured za prosvjetu Splitsko - dalmatinske županije- Ispostava Sinj, uz financijsku potporu Grada Trilja i Splitsko - dalmatinske županije. Na ovogodišnjoj svečanosti običaje, proizvode i plodove zemlje iz svog kraja predstavljaju djeca iz 48 Dječjih vrtića, te osnovnih i srednjih škola naše županije. O spomenutoj temi triljski pročelnik za društvene djelatnosti Marko župa .

OBAVIJEST IZ HEP-a

Zbog nastavka radova na elektroenergetskim postrojenjima, danas od 8,00 do 14,00 sati dolazit će do povremenih prekida u napajanju električnom energijom u sljedećim ulicama: Livanjskoj ulici, od Trga kralja Tomislava do Vujanovićeva prolaza, Stjepana Gunjače, Vlaškom prolazu, Ulici žrtava rata i Vrličkoj ulici od kafića Kamičak do Ivandića kuće.

DAN NEOVISNOSTI

U prigodi sutrašnjeg Dana neovisnosti sutra u 8 sati bit će promenadni koncert gradske glazbe, a u 8. 30 sati bit će polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje ispred zgrade gradske uprave. Poslije polaganja vijenaca u 9 sati bit će misa za poginule hrvatske branitelje.

BLAGDAN GOSPE OD RUžARIJA U BAJAGIćU

Povodom blagdana Gospe od Ružarija 10. listopada u župnoj crkvi u Bajagiću održat će se procesija s misnim slavljem koju će predvoditi i propovijedati vikar provincije fra. Petar Milanović - Trapo. Poslijepodnevni zabavno - kulturni program započinje od 16 sati nastupom pučkih pjevača, kulturno - umjetničkih društava te večernjim koncertom Mate Bulića i gostiju. Inače trodnevna duhovna obnova povodom nastupajućeg blagdana u župi Bajagić - Obrovac Sinjski počinje od sutra misama od 17 sati koje će predvoditi sinjski župnik fra. Neven Pavlinušić i hrvatački župnik fra Frano Bilokapić.

IZLET NA ORLOVE STINE

Planinarsko društvo Svilaja Sinj u subotu organizira radni izlet na Orlove stine, na kojem će se obavljati građevinski radovi zidanja prizemlja planinarskog doma, te raščišćivanje i uređenje okoliša kao i uređenju staze od Doma do vrha Orlovih stina. Iz Društva napominju da svi koji se odazovu pozivu na radni izlet sobom trebaju ponijeti radni alat. Prijevoz i hrana su u vlastitoj režiji, a sve informacije se mogu dobiti u prostorijama Društva nakon 20,00 sati.

VRIJEME

Promjenjivo oblačno. Jutros je bilo i magle koja smanjuje vidljivost na 20 metra. Mjestimice puše slab jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u Sinju u 8 sati bila je 7 stupnjeva Celzijevih.