Srijeda, 7.09.2011.

Održana sjednica OV Hrvaca

U Hrvacama je prije dva dana održana 14. sjednica Općinskog vijeća Općine Hrvace, na kojoj je donesena Odluka o dodjeli javnih priznanja Općine Hrvace za 2011. godinu.

Hrvatački vijećnici odlučili su da se nagrada za životno djelo posthumno dodjeljuje pokojnom fra Frani Bilokapiću koji je 8 godina svoje svećeničke službe proveo u Hrvacama, neumorno radeći i stvarajući za svoju župu i župljane.

Osobna nagrada ove godine dodjeljena je gospođi Kati Galić, za svesrdnu ljubav i pomoć pri odgoju svojih najbližih.

Vijećnici općinskog vijeća Hrvaca raspravljali su i o prijedlogu Odluke o sudjelovanju Općine Hrvace u troškovima javnog prijavoza hrvatačkih učenika i studenata koji se školuju u Sinju i Splitu. Odlučeno je kako će Općina Hrvace u troškovima javnog prijevoza učenika i studenata sudjelovati u visini od 40% cijene karte prijevoznika. Udio učenika i studenata u cijeni mjesečne karte također iznosi 40% od njene vrijednosti, dok će 20% cijene sufinancirati prijevoznik. Učenici i studenti dužni su potvrdu o upisu u školsku, odnosno akademsku godinu 2011./12. donijeti na ovjeru u Općinu Hrvace, a ovjerenu potvrdu dužni su predočiti prijevozniku prilikom kupnje mjesečne karte.

Također je odlučeno kako će se prilikom Dana općine Hrvace, koji se slavi 15. rujna, upriličiti svečano primanje za učenike koji su svih osam razreda OŠ 'Dinka Šimunovića' u Hrvacama završili s odličnim uspjehom, kao i za učenike srednjih škola sa područja Hrvaca koji su prošlu školsku godinu završili s odličnim uspjehom. Njih će primiti načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak i predsjednik hrvatačkog Općinskog vijeća dr. Ante Prolić te će im uručiti novčane nagrade.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Aktivnosti sinjskog Crvenog križa

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj ovoga tjedna organizira tri aktivnosti.
U četvrtak, 8. rujna u prostorijama Crvenog križa održat će se akcija dragovoljnog darivanja krvi, čiji su suorganizatori vatrogasci s područja Cetinskog kraja.
Dan poslije, u petak, akcija će se održati će u Hrvacama. Obje akcije održavat će se u vremenu od 9 – 11 sati, a organizatori pozivaju sve zdrave osobe u dobi od 18 do 65 godina života da se odazuvu akcijama kako bi se prikupio što veći broj doza kravi za potrebe transfuzijskog odjela KBC-a Split.
U subotu, 10. rujna, na Svjetski dan prvo pomoći, Gradsko društvo Crvenog križa Sinj na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi, a Mladež Crvenog križa izvesti će pokaznu vježbu prve pomoći.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Vjernici hodočaste Maloj Gospi

Uoči blagdana Male Gospe, koja se slavi sutra, brojni vjernici iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije i drugih krajeva Lijepe naše te iz BiH i ove će godine hodočastiti u marijanska svetišta Vepric, Solin i Ramu.
Tako će po tradiciji na mjesta gdje se proslavlja Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije krenuti i vjernici iz sinjske župe.

Poslijepodne u 15 sati s Alkarskog trkališta polazi autobus s hodočasnicima koji idu u marijansko svetište Vepric.

Biskupsku misu u 17.30 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Misnom slavlju prethodit će put križa i molitva krunice, koji će se upriličiti u 15 sati i 30 minuta, a nakon mise će uslijediti marijanska procesija. Mise će se u svetištu slušiti i u 7, 9 i 11 sati.

Na sam blagdan Male Gospe, u četvrtak, jutarnje mise u Vepricu služit će se u 7, 9 i 11 sati, a popodnevno svečano bogoslužje je u 17.30 sati. Misi prethodi molitva krunice, a nakon euharistijskoga slavlja je obišašće svetištem.

Brojni vjernici, a posebno mladi večeras će se pješke uputiti iz sinjskog svetišta prema solinskom Gospinu prasvetištu.

Svečano misno slavlje s procesijom sutra od 10 sati predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Mise će se još služiti u 6.30, 7, 8, 16 i 18 sati.

Euharistijsko slavlje uz blagoslov djece i bolesnika u 16 sati predvodi don Mario Mihanović. Svečanu misu u 18 sati predvoditi će mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij.

Inače, blagdan Male Gospe u Solinu se obilježava kao Dan Grada Solina.

Po tradiciji, na rođendan Blažene Djevice Marije - blagdan Male Gospe, mnoštvo vjernika se okuplja i na Šćitu u Rami. Tako će se sutra u 6 sati i 30 minuta sa Alkarskog trkališta četiri autobusa sa vjernicima iz sinjske župe i Cetinskog kraja uputiti prema Rami. Ovo hodočašće organizirala je sinjska župa, a dodajmo kako organizirano idu i članovi Udruge 4 plus, odnosno obitelji s četvero i više djece Sinja i Cetinskog kraja.

IZVOR: WWW.FERATA.HR