Srijeda, 7.09.2005.

BLAGDAN MALE GOSPE U SOLINU

Blagdansko ozračje Male Gospe prisutno je i kod naših vjernika.Večeras od 23 sata organizirano se hodočašće u marijansko svetište u Solin.

Iz svetišta umoljavaju vjernike da obuku odjeću svjetlijih boja te da ponesu baterijske svjetiljke kako bi ih lakše prepoznali vozači. Policija upozorava vozače na povećani oprez pri vožnji u večernjim satima.

Inače, svečanost obilježavanja male Gospe počela je još u ponedjeljak trodnevnicom i svetim misama kaže župnik Don Vinko Sanader te najavljuje veliki broj hodočasnika kao i visokih državnih dužnosnika na obilježavanju blagdana.

U Solinu je i danas svečano pred Blagdan Male Gospe i Dan grada. U 17 sati pred zgradom Gradske uprave otkrit će se svečano bista prvom hrvatskom predsjedniku dr.Franji Tudjmanu autorice Dijane Ive Sesartić.

Nakon toga slijedi polaganje vijenacana spomen obilježje poginulim braniteljima na Gospinom otoku, a potom i svečana sjednica Gradskog vijeća.

Po završetku sjednice Gradskog vijeća oko 20,30 tradicionalno će se prirediti i predblagdanski vatromet, u 22 sata na ljetnoj pozornici Gradina, solinska Hvidra organizira koncert Tihe Orlića i gostiju.

BLAGOSLOV KAMENA TEMELJCA ZA CRKVU U UDBINI

Povodom obljetnice Krbavske bitke u Udbini će se položiti i blagosloviti kamen temeljac i gradilište za crkvu Hrvatskih mučenika. Sveta misa će se slaviti u 9 sati. Pokrovitelj projekta gradnje crkve je Hrvatska Biskupska Konferencija i hrvatski Sabor, a projekt su pohvalile istaknute kulturne i znanstvene institucije.

SVETA MISA U KORITIMA

Sveta misa u spomen na poginule hrvatske branitelje u subotu će se održati u Koritima povrh Otoka. Predvodit će je župnik Otoka Fra Ivan Dotur ispred kapelice Kraljice mira s početkom u 10:30, a dolazak najavljuju vjernici župe Otoka i Rude.

OBRAđENA VEćINA POREZNIH PRIJAVA

Iz godišnje obrade poreznih prijava poreza na dohodak za 2004. vidljivo je kako je Porezni ured Split zaprimio 88.633 prijave poreza na dohodak. Ispostava Sinj zaprimila je 11.101 prijavu od čega je verificirano 10.907, a obrađeno 10.527 prijava. Ostalo je za verifikaciju 194 prijave koje će biti obradjene do konca rujna.

što se tiče poreza na cestovna motorna vozila za 2005 , Porezna uprava, Ispostava Sinj proslijedila je na kućne adrese 3191 rješenje o utvrđenom porezu na cestovna motorna vozila za fizičke i pravne osobe za 2005. godinu.

VRIJEME

Jutro je bilo maglovito sa vidljivošću do 100 metara i temperaturom od 12 stupnjeva Celzijevih. Uz grmljavinu i pljuskove, sinoć je palo 6 litara kiše po metru četvornom.

U nastavku dana stabilno i sunčano vrijeme. Poslije podne moguće naoblačenja uz mjestimičnu kišu. Temeratura izmedju 22-28 stupnjeva Celzijevih.