Nedjelja, 7.08.2011.

296. Sinjska alkaDanas je u Sinju održano viteško nadmetanje za slavodobitnika 296. Sinjske alke. Sinj su danas pohodili brojni gosti među kojima je bio i državni vrh s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, premijerkom Jadrankom Kosor te pokroviteljem Alke predsjednikom RH dr.Ivom Josipovićm.

Četu alkarskih momaka predvodio je harambaša Ivo Vukasović Para, i njegov zamjenik  Karlo Radović. Časni sud čine: Andrija Filipović Grčić ( predsjednik ) te članovi Ivo Dalbello i Ivan Zorica.

Fotografije možete pogledati u foto galeriji.

Rezultati:
Mario Šušnjara–1+0=1

Ivo Zorica, zamjenik alajčauša-3+2+1=6

Nenad Marić-1+2+1=4

Kristijan Bikić-3+2+2=7

Alen Filipović Grčić–0+2+1=3

Mladen Vučković-1+1+1=3

Ante Zorica-1+3+3=7

Ivica Filipović Grčić-3+1+2=6

Josip Čačija–2+0+2=4

Hrvoje Filipović Grčić-2+1+1=4

Dušan Ivandić–1+1+3=5

Petar Tomašević-0+1=1

Denis Gugić–2+1+1=4

Ante Poljak-0+1=1

Andrija Hrgović–1+2+1=4

Ante Runje–2+1+1=4

Tonći Bešlić (alaj-čauš)-3+2+1=6

Nakon treće trke dva alkara Kristijan Bikić i Ante Zorica imali po 7 punata te je slijedilo pripetavanje.

1. Ante Zorica 2
2. Kristijan Bikić 1

Ante Zorica slavodobitnik je ovogodišnje, 296. Sinjske alke, koju je dobio s ukupno 9 punata, nakon pripetavanja s Kristijanom Bikićem.

Slavodobitnika 296. Sinjske Alke Antu Zoricu predsjednik RH i pokrovitelj Alke Ivo Josipović darovao je zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom. Viteško alkarsko društvo slavodobitnika je nagradilo zlatnom plaketom alke i novčanim iznosom od 45 tisuća kuna. Na koplje slavodobitnika vojvoda je privezao plamenac s hrvatskom trobojnicom, u znak junačke pobjede. Njegovog alkarskog momka Ivicu Marića predsjednik Ivo Josipović nagradio je srebrnim prstenom s hrvatskim grbom i jataganom, a VAD ga je nagradio zlatnom plaketom Alke.

Razgovor s vojvodomPred početak 296. alkarskih svečanosti o pripremama i spremnosti za Alku razgovarali smo sa alkarskim vojvodom mr. Antom Vučićem.

Kakvo ozračje vlada među alkarima, je li sve spremno za početak Alkarskih svečanosti?

Ako napravimo rekapitulaciju mogu potvrditi da je atmosfera, ne samo među nama alkarima i alkarskim momcima nego i u gradu Sinju svečarska, znači svi smo spremni da otpočnu alkarske svečanosti kako u Sinju tako i u cijeloj Cetinskoj krajini.

Nakon prošlogodišnje Alke, na kojoj su svi pohvalili izuzetan veličanstven govor koji je usmjerio 295. Alku koja se pokazala odličnom i s pripetavanjm, u kontekstu toga govora sve je pripremano do ove Alke.

Pa nema se baš puno vremena za pripremu, ali nadam se i molim Boga da i ova Alka i moj govor budu na onoj razini, a nastojat ćemo da to bude i bolje. Opširnije...

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Koncert u čast slavodobitnika

Tradicionalni koncert, kojeg u čast slavodobitnika Alke svake godine organizira Grad Sinj, održat će se i večeras na Trgu dr. Franje Tuđmana, s početkom u 21 sat. Na koncertu će ove godine nastupiti klapa Kampanel iz Kaštela.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Upute za građane iz PP Sinj

Prema procjeni PP Sinj u nedjelju, 7. kolovoza, na dan održavanja 296. Sinjske alke, u Sinju će boraviti oko 10 tisuća posjetitelja, među kojima će biti veliki broj visokopozicioniranih dužnosnika RH, predstavnika stranih zemalja i drugih uzvanika. U cilju nesmetanoga i što uspješnijega održavanja ovogodišnje Alke, Policijska postaja Sinj objavila je upute za građane.

 PP Sinj u nedjelju će ograničiti promet ulicama grada i to kako slijedi:
- u vremenu od 6 sati do završetka svečanosti za promet će biti zatvorena Matića ulica i to na semaforima na križanju sa Splitskom, zatim ulica Put Petrovca kod skretanja za ulicu Put Ruduše, te Ulica 126. brigade HV kod križanja s ulicom Put Pazara. Promet navedenim ulicama bit će dopušten samo za stanare i vozila s dozvolom.

- u vremenu od 6 sati do završetka svečanosti neće biti dopušteno parkiranje vozilima u sljedećim ulicama: Luka, 126. brigade HV, Put Petrovca, Istarska, Petrovac i Andrije Kačića Miošića. Iz PP Sinj mole stanare da svoja vozila tijekom večeri sa 6. na 7. kolovoza ne parkiraju u navedenim ulicama, nego da nađu alternativna rješenja na drugim mjestima kako bi se izbjegla premještanja vozila od strane pauk službe.

Građani se mole za razumijevanje i poštivanje navedenih ograničenja kako bi dali svoj doprinos za nesmetano odvijanje ovogodišnje Sinjske alke.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

DEVETNICA l HODOČAŠĆA GOSPI SINJSKOJ - 2011.

DEVETNICA GOSPI SINJSKOJ

Od 6. do 14. kolovoza
18.20 sati: krunica i molitva devetnice
-19 sati: sv. misa (predvode: fra Žarko Relota i don Tonći Matulić)

7. kolovoza: - Zavjetna misa na Gospinu Gradu - predvodi mons. Nikola Eterović, nadbiskup (7 sati - procesija iz Svetišta na Gospin Grad); - Alkarske svečanosti (poslijepodnevni sati).

RASPORED HODOČAŠĆA GOSPI SINJSKOJ
Od 31. srpnja do 14. kolovoza - sv. mise predvodi don Jure Vrdoljak
1. Župa Gospe Sinjske (7 sati)
• 6. kolovoza, subota    - Glavice
• 8. kolovoza, ponedjeljak   - Brnaze
• 9. kolovoza, utorak    - Radošić
• 10. kolovoza, srijeda    - Lučane
• 11. kolovoza, četvrtak   - Karakašica i Suhač
• 12. kolovoza, petak    - Čitluk i Jasensko
• 13. kolovoza, subota    - Sinj i Podvaroš

2. Druge župe nadbiskupije
• 8. kolovoza, ponedjeljak   - Gala/Gljev (9 sati); Čaporice (7 sati)
• 9. kolovoza, utorak    - Bajagić - Obrovac (9 sati)
• 10. kolovoza, srijeda    - Turjaci (9 sati)
• 11. kolovoza, četvrtak   - Grab i Ruda (9 sati); (19 sati)
• 12. kolovoza, petak     - Bitelić - Zasiok - Vučipolje - Dabar, Ugljane -
Strmendolac - Nova Sela, Kaštela/Radun (9 sati) i Split/Brda (19 sati)
• 13. kolovoza, subota    - Okruk/Čiovo, Hrvace, Potravlje - Satrić -
Maljkovo, Zelovo i Tijarica - Kamensko, Split/Pujanke (9 sati)  
• 21. kolovoza, nedjelja   - Mravince i Kučine (7 sati)

3. Hodočašće mladih, Solin, 13. kolovoza - Sinj, 14. kolovoza (noć sa subote na nedjelju). Sv. misa u Svetištu u 6 sati.
IZVOR: SVETIŠTE GOSPE SINJSKE