Petak, 7.08.2009.

IVICA FILIPOVIć-GRčIć POBJEDNIK 294. BARENadmetanjem za Baru danas, 7. kolovoza, počele su 294. alkarske svečanosti. Pobjednik 294. Bare je Ivica Filipović-Grčić. Pobjedniku je alkarski vojvoda u znak pobjede na koplje privezao 200 cm zelenog sukna. Viteško alkarsko društvo nagradilo ga je sa 15.000,00 kn i brončanom plaketom Alke, a njegova momka Stipu Vučića brončanom plaketom Alke.

OBAVIJEST

Iz Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Sinja i Cetinske krajine obavijestili su sve članove Udruge da karte za ovogodišnju sinjsku Alku mogu predignuti u prostorijama Udruge o sutra, 8. kolovoza, u vremenu od 8 do 11 sati.

BLAGDAN VELIKE GOSPE

Jučer su počela hodočašća vjernika iz Cetinskog kraja čudotvornoj Gospi sinjskoj uoči blagdana Velike Gospe. Danas su hodočastili vjernici iz Brnaza,i iz župe Gala - Gljev. Sutra, 8. kolovoza, u 7 sati misa je za vjernike iz Radošića, a u 9 sati služiti će se sveta misa za župu Bajagić Obrovac i Split Pujanke.

Sutra će Gospi Sinjskoj po prvi put Gospi Sinjskoj organizirano hodočastiti hrvatski branitelji. Kako doznajemo od organizatora branitelji, uglavnom iz BIH, Južne Dalmacije i Cetinskoga kraja okupiti će se u 6 sati na Gazu u Trilju odakle će krenuti prema svetištu, drugo polazište je iz Hrvaca u 7.30 sati dok će oni branitelji koji nisu u mogućnosti hodati do svetišta poći u 9.30 sati sa sinjskog aerodroma. Svečano misno slavlje u crkvi čudotvorne Gospe sinjske predvoditi će i propovjedati svardijan svetišta fra. Bože Vuleta.

Jučer su počele i devetnice. Od 18.20 sati moli se krunica i molitva devetnice, a svete mise svakodnevno su u 19 sati. Mise će kroz cijelu devetnicu predvoditi i propovjedati fra Ante Vučković. Počela je i ispovijed, koja se obavlja od 6 i 30 do 12 sati te od 17 do 20 sati.

KINO DANAS

Na repertoaru sinjskoga kina danas i sutra igra film "Harry Potter i princ mješane krvi". Film igra u dva termina, u 17,30 te u 20,00 sati.

SPORT

Pod pokroviteljstvom Grada Sinja Kinološko društvo Sinj i Klub pointera Republike Hrvatske sa sjedištem u Sinju organiziraju nacionalnu izložbu čistokrvnih pasa, na kojoj će biti predstavljeno ukupno 270 primjeraka 70 različitih pasmina. U okviru ove priredbe održati će se i specijalna izložba engleskih pointera. Program započinje sutra, 8. kolovoza, u 8.30 sati.

Sinjski drugoligaš Junak nalazi se na pripremama na Kupresu. Povratak momčadi očekuje se 12. kolovoza.

"KLAPE GOSPI SINJSKOJ"

Prvi Festival marijansko-duhovne klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj" održat će se danas, 7. kolovoza, u dvorištu samostana čudotvorne Gospe Sinjske s početkom u 21 sat. Na festivalu će nastupiti 13 klapa, a gost festivala je Radojka šverko. Ulaznice, po cijeni od 50 kuna, prodaju se u knjižarama Duga i Axel. Prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Fondu Gospe Sinjske iz kojeg se pomažu studenti iz obitelji lošijeg imovinskog stanja.

OBAVIJEST

Uoči blagdana Velike Gospe i ove se godine dana 8./9. kolovoza 2009. i 14./15. kolovoza 2009. očekuje hodočašće tisuće hodočasnika, osobito mladih, prema gradu Sinju gdje se 15. kolovoza 2009.g. održava središnja vjerska svečanost.
Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima najveći broj hodočasnika očekuje se sa područja Splita i Solina, koji će se kretati žC 6253 (stara cesta Solin-Klis), zatim ispod nadvožnjaka Kurtovići cestom kroz industrijsku zonu Podi do izlaza na D-1 istočno od tunela Orgus na Križicama, te dalje cestom D-1 Dicmo-Brnaze-Sinj, ali i sa područja Imotskog i Omiša, koji će se kretati D-60 (Imotski-Cista Prvo-Trilj-Brnaze), žC 6148 (Bisko-Trilj), D-62 (šestanovac-Blato na Cetini) i žC 6150 (Blato na Cetini-Nova sela-Ugljane)....