Ponedjeljak, 7.08.2006.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2006."

09.08. srijeda
-Teniski turnir-TK "Alka" Sinj 09.08-13-08.,18:00
-Predstava kazališta Lectirum Zagreb "Juhica", Alkarski dvori, 21:00

10.08. četvrtak
-Izložba slika Akademske slikarice Koraljke Kovač, Galerija Galiotović, 21:00

11.08. petak
-Turnir kadeta KK "Alkar" 11.08-13.08, športska dvorana 19:00
-Monografija KK "Alkar" Autori: Sretan Ugrin i Filip Modrić, Hotel Alkar, 20:00
-Opsada Sinja-bitka na Gradu, Tvrđava Grad, 21:00
-Moto susret u organizaciji MC "Streetrunners" 11.08-13.08. , Hipodrom, 21:00

Ante Poljak u sridu


FOTO: Večernji list


Pobjednik ovogodišnje 291. sinjske alke s devet punata je alkar Ante Poljak, kojem je darove pokrovitelja, predsjednika Stjepana Mesića, uručio njegov izaslanik general pukovnik Mladen Kruljac.


Sinjska alka ove je godine nakon pet godina ponovno dobila pokroviteljstvo predsjednika države. Uručujući predsjednikove darove alkaru pobjedniku i njegovu momku general Mladen Kruljac je rekao kako je pokroviteljstvo Stjepana Mesića siguran znak da se Sinjska alka vraća svojoj stoljetnoj tradiciji, kada su joj pokrovitelji bili državni poglavari.

Otvarajući središnje alkarske svečanosti alkarski vojvoda Ivan čikara je istaknuo veliku važnost Alke za narod Cetinskoga kraja, dodajući da ona nije priredba lokalnog značaja, nego svjetski spomenik tradicionalnih vrijednosti kršćanskog svijeta.

Nažalost, kazao je čikara, upravo na toj razini otkad je Alka svom snagom progovorila simbolično o najvećim vrijednostima, doživljava pitanje svog opstanka.

"Otvoreno kažemo da nam je dosadilo svake godine proživljavati iste peripetije oko Alke - tko će se od državnih dužnosnika i uglednika pojaviti na njoj. No najvažnije je pitanje kakvu Alku želi narod koji i dalje istinski ljubi sve ono vrijedno što ona simbolizira. U tom smislu pozivam sve, a posebno državno vodstvo da u duhu dobronamjernosti i konstruktivnosti podrže Alku i njezine konkretne projekte", rekao je čikara.

On je govor završio odavanjem poštovanja svim bivšim alkarima i alkarskim vojvodama, posebice ističući svojeg prethodnika Mirka Norca, nakon čega se prolomio snažan pljesak.

Od državnih uglednika bili su i predsjednik Sabora Vladimir šeks, dopredsjednica Sabora đurđa Adlešić, ministri Berislav Rončević, Petar čobanković, Dragan Primorac, 31 saborski zastupnik, nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić, brojni svećenici i časne sestre, gradonačelnici i načelnici općina i gradova diljem Hrvatske.

Uočeno je da, unatoč tome što su pozvani, nije bilo stranih veleposlanika.

Cijela Alka protekla je bez izgreda, osim nekoliko zvižduka kada je govorio izaslanik predsjednika Mesića. No Sinjani i njihovi gosti na svaki zvižduk odgovorili su pljeskom te je predsjednikov izaslanik Kruljac rekao da tih nekoliko zvižduka smatra sporadičnim i ne pridaje im nikakvu važnost.

Ovogodišnji pobjednik Ante Poljak u sve tri utrke pogodio je u sridu, što se nije dogodilo u posljednjih stotinu godina. Ima 50 godina i natječe se od 1976., a na dužnosti je upravitelja alkarske ergele. Oženjen je i otac troje djece.

IZVOR:NET.HR