Nedjelja, 7.08.2005.

MLADEN VUčKOVIć SLAVODOBITNIK 290. SINJSKE ALKE

MLADEN VUčKOVIć SLAVODOBITNIK 290. SINJSKE ALKE. MLADEN JE SA UKUPNO 7 PUNATA POSTAO SLAVODOBITNIKOM JUBILARNE SINJSKE ALKE.

NEK OTPOčNE PRVA TRKA

Prangije tutnje, zastave se viju, Sinj slavi svoj junački dan-prvi su stihovi pjesme «Sinjski alkari» koji na najbolji način dočaravaju grad pod Kamičkom na dan Alke. Ove nedjelje Sinjani i Cetinjani po 290. put uprizorit će legendu koja se obnavlja i kroz koju pojedinačno i kolektivno pamćenje najsvjetlijih trenutaka svoje prošlosti, od izborene slobode u obrani Sinja od turskih osvajanja pa do najnovijih dana, do stvaranja i obrane samostalne i međunarodno priznate Republike Hrvatske.
Ove nedjelje u 17 sati s bedema sinjskog starog Grada mačkule će najaviti glavno slavlje i dolazak alkarske povorke na trkalište, na mjesto megdana odabranih vitezova. U prekrasnoj staroj sinjskoj narodnoj nošnji kojoj od pamtivjeka glavno obilježje daju crvena kapa, bijela košulja i plave hlače, na čelu povorke s ulaštenim kuburama, puškama kremenjačama, jataganima i buzdovanima koračat će alkarski momci predvođeni harambašom Boškom Ramljakom i prvarima Joškom Bobanom i Ivom Vukasovićem. Iza njih u dvoredu koračaju Stipe Vučić, Mario Blajić, Antonio šimić, Ante Vučković, Goran šabić, Nikola Saratlija, Ante Bošnjak, Mladen Pletikosić, debitant željko Domazet i Zdeslav ćurković, Ivica Marić, Senijo šabić, Darko Bogdan, Domagoj Marković, Ivan Matić, Petar Vidalina, Ante Bradarić, Dražen šušnjara, Davor Jenjić, Ante Botić, Vitomir živalj, Mario Bulj, Milan Gaurina, Frane Vučemilo, Ivica Kovačević, Milan Vučić, Petar Domazet, bubnjari Nikica čović, Damir Vučković i Ivan Cvitković, te na začelju zamjenik harambaše Draško Talaja. Momak Mile Jagnjić nosit će štit, buzdovandžije su Radoslav Jelinčić i Josip Filipović, konja edeka vodit će Ante Labrović i Karlo Radović, alkarsku metu namještat će Joko Runje uz pomoć Dušana Romca, alkare će trubom pozivati Mladen Poljak, a Gradsku glazbu Sinj predvodit će maestro Grgo Grubišić. Da se sve praši i tutnji od pucnjeva mačkula, zaduženi su Dubravko Poleti Kupešić i Ante Budimir uz pomoć minera Anđelka Bešlića i Milana Vrce, a da se sve odvija po prastarim običajima i propisima, iz svoje će lože nadzirati časni sud u sastavu Andrija Filipović-Grčić, predsjednik, te mr. Ante Vučić i Ivo Dalbello, članovi.
U povorci će i ove godine, jašući na konju, barjak nositi alkar Dragan Malbaša. U njegovoj pratnji s isukanim sabljama jahat će Petar Tomašević, Tino Radanović, Alen Filipović-Grčić i debitanti Ante Zorica i Josip čačija. U povorci konjanika i isukanom sablje jaše i alkar Kristijan Bikić, vojvodin ađutant, ispred alkarskog vojvode 290. alke brigadira Ivana čikare. Na začelju jaše 17 odabranih vitezova: Nenad Bikić, slavodobitnik 289. sinjske alke, Tonći Bešlić, zamjenik alaj-čauša, Boško Vladović, Mario šušnjara, Ivica Filipović-Grčić, Nenad Marić, Ante Runje, Dušan Ivandić, Mladen Vučković, debitant Andrija Hrgović, Hrvoje Filipović-Grčić, Ante Poljak, Denis Gugić, Ivo Zorica, Joško Marić, Jakov Jerkan i alaj-čauš Ivan Zorica. Njih 17 će nadmetanje za slavodobitnika u čiju će čast puacti plotuni mačkula, a Sinjani i Cetinjani sa svojim gostia dugo u noć slavit će prvog viteza.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA, NOVINAR: TONI PAšTAR