Nedjelja, 7.06.2009.

Od danas prodavaonice otvaraju vrata kupcima i nedjeljom

Počeo je ljetni režim rada prodavaonica, pa je danas prva nedjelja u proteklih pet mjeseci kada će sve prodavaonice u Hrvatskoj otvoriti svoja vrata kupcima. Povratak radne nedjelje najviše su iščekivali mali trgovci obrtnici.

Prema podacima Ceha trgovaca, u prva četiri mjeseca, zbog zabrane rada nedjeljom, zatvorena su 1152 trgovačka obrta, te je bez posla ostalo više od 2800 ljudi. Promet u malim prodavaonicama pao je od 15 do 20 posto, koliko su, kažu, ostvarivali radeći nedjeljom.

- Svakako očekujemo i neke pozitivne pokazatelje. Međutim, u lipnju imamo tri blagdana, što predstavlja 10 posto svih dana, te će i to utjecati na pokazatelje za ovaj mjesec - napominje predsjednik Ceha trgovaca pri HOK-u Boris Vukelić, dodajući da će na obali biti značajnih promjena, dok će prodavaonice na kontinentu to puno manje osjetiti, jer je ljetna sezona za njih i inače sporija. Iako se broj zaposlenih smanjio i kod velikih, otkaza, kažu sindikalisti, zapravo nije bilo, jer su bez posla ostajali oni kojima, iz različitih razloga, nisu produženi ugovori na određeno vrijeme. Ipak, postoji i skupina velikih trgovaca koja smatra da je neradna nedjelja apsurd.

Tako, primjerice, u "Magmi" smatraju da bi rad trebalo dozvoliti 365 dana u godini i 24 sata na dan, jer je svako ograničenje rada prodavaonica kršenje osnovnih ljudskih prava, odnosno prava na rad, zatim temeljnih poduzetničkih sloboda i prava zajamčenih Ustavom RH, a to je pravo na jednakost.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA