Petak, 7.05.2010.

Obavijest

Gljivarska Udruga „ Sunčanica“ iz Sinja organizira  edukativno predavanje o otrovnim gljivama, s posebnim naglaskom na otrovnice iz naših krajeva.
Osim upoznavanja s gljivama i njihovom determinacijom, posjetitelji će moći postavljati pitanja. Predavanje će se održati u OŠ „Marka Marulića“ danas, 7. svibnja, u 19 sati. Predavači su Branko Šego i Josip Budinski.

Šesti nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži

Šesti nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži, pod geslom “Da vaša radost bude potpuna“ održat će se sutra, 8. svibnja, i u nedjelju u Zadru. Iz Sinjske župe ide jedan autobus mladih sa svojim duhovnim voditeljem. Polazak je sutra, 8. svibnja, ujutro s Alkarskog trkališta u 8 sati.

Mjesečni molitveni susret

Sutra, 8. svibnja, će se s početkom u 18 sati u Svetištu Gospe Sinjske održati mjesečni molitveni susret svih članova župnih zajednica. Susret je otvoren i svim drugim zainteresiranim župljanima.

Posjet učenika osnovnih i srednjih škola Cetinske krajine Institutu Ruđer Bošković, Zagreb

U subotu 08.svibnja 2010.godine, u sklopu Programa «Dani otvorenih vrata Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu od 06.- 08.svibnja 2010. godine» Gradovi Sinj i Trilj, te Općine Dicmo, Otok i Hrvace u suradnji sa Klubom Sinjana u Zagrebu i ravnateljicom Instituta, ujedno i predsjednicom Kluba, dr.sc. Danicom Ramljak omogućili su učenicima osnovnih i srednjih škola sa svog područja odlazak u posjet ovoj najvećoj i najpoznatijoj hrvatskoj znanstvenoj ustanovi, dogovorom i odlukom o financiranju prijevoza.
Zajednički polazak dogovoren je iz Sinja, sa autobusnog kolodvora u 07:00 sati. Na put kreće preko 200 učenika iz sedmih i osmih razreda osnovnih škola: fra Pavla Vučkovića, Ivana Lovrića, Marka Marulića i Ivana Mažuranića iz Grada Sinja, zatim O.Š. Trilj i Stjepana Radića iz Grada Trilja, O.Š. Ante Starčevića iz Dicma, O.Š. Kamešnica iz Otoka i O.Š. Dinka Šimunovića iz Hrvaca, te učenice i učenici iz sinjskih gimnazija: Franjevačke klasične i Dinka Šimunovića. Oni će, u pratnji svojih nastavnika i profesora, provesti subotnje popodne u obilasku i razgledavanju svih jedanaest paviljona Instituta, te se susresti sa najeminentnijim hrvatskim znanstvenicima, a predviđeno je da ih primi i pozdravi i ravnateljica Instituta, naša uvažena sugrađanka, doktorica Ramljak.
Tijekom posjeta naši učenici informirat će se o povjesti i sadašnjosti Instituta, na popularan način predstavit će im se neki aktualni znanstveni projekti i približiti metodika pojedinih znanstvenih istraživanja, a upoznat će se i sa planiranjem razvoja ove, u svjetskim razmjerima poznate i priznate institucije.

800. obljetnice prvog spomena Trilja u pohrvaćenom obliku

U prigodi 800. obljetnice prvog spomena Trilja u pohrvaćenom obliku (1210.-2010.), Kulturno društvo Trilj sa suradnicima definiralo je konačni Dvogodišnji program, naslovljen Šezdeset i pet darova Trilju za 800. obljetnicu.
Dvogodišnji program (2010. - 2011.) - Šezdeset i pet darova Trilju za 800. obljetnicu
(2) Dječji program (Dječji ljetni kamp - Kamešnica 2010, 2011.)
(12) Sportski program (Košute 2010, 2011, Gaz 2010, 2011, Utrka kanua 2010, 2011, Utrka lađica 2010, 2011, Jahačka revija 2010, 2011, Revija borilačkih sportova 2010, 2011)
(1) Tečaj engleskog jezika i informatike
(4) Četiri suvenira
(4) Četiri tribine
(8) Osam predstava
(8) Osam izložbi
(1) Glazbeno-scenski program (Jovica Škaro, Izvadak iz Triljskog misala)
(2) Dva CD-a
(1) Radionica (Triljska rodoslovlja - Izradi svoje rodoslovno stablo)
(1) Dokumentarni film o Trilju (Bogdan Žižić)
(1) Prvi znanstveni simpozij o Trilju i okolnim mjestima (30 profesora i znanstvenika)
(20) Dvadeset knjiga
Cjelokupni program sa svim pojedinostima je u tisku i uskoro će biti dostupan javnosti, zajedno s novim triljskim suvenirom.
Program će se teško ostvariti bez pomoći dobročinitelja, pa Vas molim u ime udruge Kulturno društvo Trilj da nam pomognete prema svojim mogućnostima i željama.
Očekujući Vašu pomoć, koju ćemu u svakoj prigodi i u našim izdanjima obznaniti, srdačno Vas pozdravljam!
Predsjednik KD Trilj
Dr. sc. don Josip Dukić

Stanje na cestama

Zbog radova na dionici D 39 Svib-Cista Provo vozi se naizmjence.
IZVOR: HAK