Subota, 7.04.2007.

SRETAN USKRS!


foto:vase cestitke.hrt.hr


Sretan i Blagoslovljen Uskrs posjetiteljima Web portala Grada Sinja www.sinj.com.hr, poslovnim partnerima i svim katoličkim vjernicima širom svijeta.

OBAVIJEST IZ SVETIšTA GOSPE SINJSKE

Danas je Velika subota u crkvi dan tišine i bdjenja. U crkvi Gospe Sinjske u 20,00 sati počinje obred Uskrsno bdijenje nakon kojega će biti i blagoslov uskrsnih jela.
Vjernici se mogu obaviti uskrsnu ispovijed još danas do 12,00 te od 16,00 do 18,30 sati. Na Uskrs neće biti ispovijedanja.
U filijalnim crkvama u Brnazama, Glavicama i čitluk - Jasenskom obredi bdjenja počinju u 19,00 sati, u Lučanima u 18,00 a u karakašici u 19,30 sati.

Norac za Uskrs pušten kući

U Otoku nije bilo velikog dočeka kao prvi put. Nema ni TV kamera pa će Norac možda i šetnju po svom selu, ili na piće s prijateljima u neki od kafića na trgu Franje Tumana.


General Mirko Norac, koji izdržava zatvorsku kaznu u glinskom zatovoru zbog ratnih zločina, u petak poslije podne došao je u rodno mjesto Otok pokraj Sinja na još jedan, drugi po redu slobodni vikend. Prema zatvorskom pravilniku, nakon polovice odslužene kazne Norac je dobio pravo da mjesečno 60 sati provede kod kuće. Prošli mjesec je prvi put iskoristio tu mogućnost, a ovaj put će za Uskrs biti sa svojim roditeljima i sestrama.

Norca je dovezao načelnik općine Otok Branko Samardžić, a u mjestu nije bilo velikog dočeka kao prvi put. U roditeljskoj kući generala su dočekali otac Ante, majka Neda, sestra te nekoliko najbližih rođaka i susjeda. Norac ne smije davati izjave za novine, piše Jutarnji, ali je pristao na fotografiranje. Inače, u Otoku bi trebao boraviti do Uskrsnog ponedjeljka, kada bi se na večer ili eventualno rano u jutro tebao javiti u glinski zatvor.

Podsjetimo, Norac je uhićen u veljači 2001. godine te osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u početku Domovinskog rata na području Gospića. Kada je prvi put nakon šest godina odslužene kazne došao u cetinski kraj, prije susreta s roditeljima Norac je otišao u sinjsku crkvu gdje se pomolio pred Gospinim oltarom, te se nakratko zadržao u jednom kafiću u Sinju, gdje je s bliskim prijateljima popio sok i razmijenio pozdrave, a onda se uputio u Otok.

Tada su novinari i fotoreporteri, te TV snimatelji "opsjedali" rodni dom generala Norca u namjeri da ga fotografiraju, ali njegovi rođaci i susjedi su čuvali sve prilaze obiteljskoj kući i nisu dozvolili približavnje. Ovoga puta, piše Jutarnji list, atmosfera je bila mirnija i vjerojatno će i sam Norac slobodnije šetati po rodnom selu, te se u kafićima, kojih je nekoliko na središnjem općinskom Trgu dr. F. Tuđmana, ispijati piće s prijateljima.
IZVOR:Net.hr
07.04.2007.

OBAVIJEST

Danas i na Uskrs od 15,00 do 23,00 sata te na Uskrsni ponedjeljak od 14,00 do 23,00 sata na snazi je zabrana prometovanja za teretna vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona. Zabrana vrijedi na važnijim državnim cestama, a na području Cetinskog kraja to su ceste D 1 Vrlika - Sinj - Split, i D 60 Brnaze - Trilj - Cista. Na autocestama zabrana nema.

SPORT

Danas na gradskom stadionu u Sinju odigrat će se utakmica 3. Hrvatske nogometne lige između Junaka i Jadrana iz Kaštel Sućurca.

U natjecanju 4. nogometne lige OSK na svom travnjaku u 16,00 sati dočekuje Polaču.

U ponedjeljak se na igralištu Gola Brda održava 8. po redu nogometni turnir Mali Otok. Na turniru će nastupiti mladi nogometaši rođeni 1996. godine, igrači Hajduka, Junaka, Glavica, Tekstilca, čaporica i domaćina OSK-a.

Katolički vjernici obilježavaju Veliku subotu

7. travnja - Katolički vjernici obilježavaju Veliku subotu, dan Isusova počinka u grobu. Dan je to mirovanja koje vazmenim ili uskrsnim bdijenjem prelazi u iznenađenje Isusova uskrsnuća.

Na Veliku subotu njeguje se običaj blagoslova vatre kojom svećenik pali uskrsnu svijeću, što označava uskrsnuloga Krista. Uskrsna svijeća blagoslivlja se i pali na novom ognju. Blagoslivlja se i krsna voda.

Papa Benedikt XVI. sudjelovat će na bdijenju u vatikanskoj bazilici. Kristovo uskrsnuće proslavit će se sutra ujutro svečanom misom na Trgu sv. Petra.
IZVOR: hrt web vijesti

KRONIKA 92

PP SINJ, 05.04.2007.g. provedena je kriminalistička obrada nad dvadesetdevetogodišnjakom sa šireg sinjskog područja, kojom je utvrđeno kako je navedeni 28.01.2007.g. nanio TTO dvadesetosmogodišnjaku. Nakon kriminalističke obrade uz KP po čl. 99/Nanošenje TTO/ KZ, počinitelj je priveden IS žS koji mu je nakon saslušanja odredio pritvor.
IZVOR: PU SD