Petak, 7.04.2006.

OTVORENA IZLOžBA "GDJE JE NESTAO čOVJEK"

Jakov Teklić, Ilija Veselica

Sinoć je u Solinu u Galeriji Zvonimir otvorena izložba fotografija pod nazivom "Gdje je nestao čovjek" dvaju mladih autora: Solinjanina Jakova Teklića, kojemu je ovo treća izložba po redu te Ilije Veselice iz Sinja kojemu je ovo prva izložba. Izložbu su otvorila dva mlada Splitska gitarista sa pjesmom "Put ka sreći", te su istu zaključili sa pjesmom "Vrijeme je da se krene", nakon čega je uslijedio domjenak.


Izložba je otvorena do 14. travnja, galerija radi od 07 - 15 sati.

OTVOREN 1."NACIONALNI SAJAM PRšUTA" U SINJU


Danas je otvoren prvi hrvatski "Nacionalni sajam pršuta" kojeg je otvorio državni tajnik prof. doktor Dragan Kovačević. Na otvorenju su nazočili predstavnici županije predvođeni županom Antom Senaderom i dožupanom prof.Lukom Brčićem, dožupanicpm Anđelkom Vuko te predstavnici gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Nikolom Tomaševićem. Sajmu je nazočan i saborski zastupnik Jure bitunjac kaoi čelnici gradova i općina Cetinskog kraja. Sajam je okupio mnogobrojne proizvođače pršuta sa područja cijele Dalmacije, a u cilju okupljanja i povezivanja svih relevantnih proizvođača pršuta te uspostavljanje još jednog tradicionalnog hrvatskoga branda-Dalmatinskoga pršuta.
Na sajmu će se predstaviti i Udruge proizvođača Istarskog i Drniškog pršuta, predstavnici Udruge uzgajivača svinja te regionalna i obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i prizvodnjom domaćeg pršuta.
Sajam je organiziran u organizaciji poduzetničkog centra Sinj.
...

POBOžNOST KRIžNOG PUTA

Danas u 17 sati s Kamička počinje pobožnost Križnog puta i kroz 14 postaja vjernici će se prisjećati Isusa, a pobožnost će završiti na tvrđavi Grad mjestu povijesne opstojnosti i vjere puka Sinja i Cetinskog Kraja.
Na ovogodišnjem križnom putu sudjelovati će i članice i članovi Udruge za očuvanje kulturne baštine Cetinskog kraja u tradicionalnim narodnim nošnjama.

OKRUGLI STOL O RAVNOPRAVNOSTI žENA U LOKALNOJ ZAJEDNICI

Udruga za razvoj civilnog društva i promicanje ženskih prava "Domine" u cilju povećavanja udjela žena u tijelima loklane i regionalne samouprave jučer je u Gradskoj vijećnici uz predstavnike civilnih društva i gradske uprave održala okrugli stol na temu "Osnivanje gradskih povjerenstava za ravnopravnost spolova-položaj žena u lokalnoj zajednici". Cilj udruge priključiti se kampanji postizanja da svaki grad ima povjerenstvo za ravnospravnost spolova koji bi služio građanima. Na okruglom stolu sudjelovali su pored predstavnika grada i predsjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Ivanka Luetić Boban, saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović, koordinator ravnopravnost spolova Veljan Radojković kao i drugi.
Sinj je prvi od pet gradova u kojem se održao okrugli stol na ovu temu.

SUTRA SKUPšTINA VAD-a

U tijeku su posljednje pripreme za sutrašnju redovitu izbornu skupštinu VAD-a koja će s radom početi u 9 sati u Gradskom kinu. Kao gosti skupštine očekuju se ministar obrane Berislav Rončević, načelnik GS general zbora Josip Lucić, dopredsjednik sabora RH Darko Milinović te predstavnici županije, crkve, braniteljskih udruga i drugi dragi gosti.
Predsjednik VAD-a istaknuo je još jednom veliku i povijesnu ulogu vojvode i generala Mirka Norca.

SANACIJA DIVLJIH ODLAGALIšTA OTPADA U DICMU

Općina Dicmo odlučila se na sanaciju divljih odlagališta otpada, načelnik Josip Silić ističe kako će zatražiti financijska sredstva i od Fonda za zaštitu okoliša pri sanaciji svojih loklanih deponija, a dio sredstava osigurat će se u proračunu.
Projekti sanacije odlagališta već su napravljeni no još uvijek nisu prihvaćeni jer su se trebali doraditi. Iako je Fond dogovarao sanaciju Mojanke sa članovima sinjskoga Poglavarstva Silić je mišljenja kako bi svoj dio kolača trebali dobiti i Dicmanjani s obzirom da se dio deponija nalazi i na njihovom području.

SPORT

Pred nama je bogat športski vikend koji počinje večeras utakmicom II Hrvatske rukometne lige za rukometaše. U sinjskoj Gradskoj dvorani u 19,30 sastaju se Kamičak i Metković. Sutra nogometaši Junaka u 16 sati dočekuju ekipu Jadran LP, a sutra također s početkom u 20 sati Alkar je domaćin šibeniku u okviru natjecanja A1 lige za ostanak.