Utorak, 7.02.2017.

3. Smotra mačkara cetinskoga kraja


U subotu, 25. veljače 2017., u organizaciji Grada Sinja i Turističke zajednice grada Sinja, održatiće se 3. Smotra mačkara cetinskoga kraja.
Grad Sinj će tako po treći put postati središte ‘Godišnjih pokladnih ophoda mačkara podkamešničkih sela’ koji imaju dugu tradiciju održavanja te su najbolji pronositelji i čuvari tradicionalnih pokladnih običaja u cetinskome kraju.
Godišnji pokladni ophodi mačkara podkamešničkih sela nalaze se na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Ovom smotrom nastoji se popularizirati upravo ta bogata tradicija pokladnih običaja koja je jedinstvena u Europi. Tradiciju Dida sačuvali su te je svake godine u veljači uprizoruju mačkare u cetinskim naseljima.
Pokladna povorka Dida poredana je po strogim pravilima zasnovanim na tradiciji. Zanimljivi su zbog strogih pravila ponašanja, demonstraciji snage i izdržljivosti te čuvanja zavičajnih tradicija. Na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 m, a oko struka zvona. Odjeveni su u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

‘Didi s Kamešnice’ u Etnografskom muzeju u Zagrebu


U Etnografskom muzeju u Zagrebu večeras, 7. veljače, u 19 sati upriličit će se otvaranje izložbe ‘Kako te mijenja maska?’.
U izložbi će biti predstavljeno nekoliko likova mačkara cetinskoga kraja, odnosno did i baba, mladenka i mladoženja, kao i lik Dida s Kamenščice iz Gljeva. Izloženi predmeti bit će kontekstualizirani i etnografskim filmom Mačkare iz Gljeva koji je snimljen tijekom terenskog istraživanja 2012. godine.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Predstavljanje knjige ‘Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik’


U organizaciji Matice hrvatske Sinj i Kluba Sinjana Zagreb, sutra 8. veljače upriličit će se predstavljanje knjige ‘Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik’, autora Hane Breko Kustura, Hrvojke Mihanović Salopek i fra Mirka Marića.
Uz autore, knjigu će predstaviti akademici Stjepan Damjanović i Josip Bratulić te prof. dr. sc. Stipe Botica. U glazbenom dijelu programa nastupit će Lidija Horvat Dunjko i Antonija Horvat.
Predstavljanje knjige ‘Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik’ upriličit će se u Velikoj dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, s početkom u 18 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Nove medalje za Kamešnica cycling team!


U nedjelju je u Vidu pored Metkovića održana rekreativna XCM utrka ‘Stipe Čamber’, ujedno i 8. kolo rekreativne XC zimske lige Dalmacije.
Ranom zorom prema Metkoviću se uputio veliki broj članova Kamešnica cycling teama, njih čak 14 s dva kombija.
Od tih 14 članova 12 ih je nastupilo na utrci, te su među kolegama snage odmjerili po okolnim, 27 km dugim, stranputicama sa 670 m penjanja. Startalo se u samom centru Vida u 12,30 sati, a kiša koja je padala noć prije i dobro natopila stazu stala je pred trku, te nastavila padati tek u popodnevnim satima.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR