Utorak, 7.02.2012.

Uklonite vozila s gradskih ulica!

Poduzeće za parking Kamičak ne naplaćuje parkiranje na području grada Sinja. Parking će biti besplatan sve dok se sva parkirna mjesta i ulice ne očiste od snijega i leda. Za sada je očišćeno parkiralište na Alkarskom trkalištu.Iz poduzeća Kamičak i Vodovod i čistoća mole vlasnike vozila koja su parkirana u ulicama Put Petrovca, Istarskoj i Brnaškoj, da ih uklone kako bi se navedene ulice mogle očistiti od snijega.

Do kraja dana u planu je čišćenje ulica Mike Tripala i Kneza Branimira.

'Zaposlenici Kamička aktivno sudjeluju u čišćenju gradskih ulica, kako bi se što prije stvorili preduvjeti za normalizaciju života. U suradnji s Vodovodom i čistoćom pokušavamo napraviti što je više moguće. Stoga apeliramo na vlasnike vozila, da uklone svoje automobile s gradskih ulica kako bi se iste mogle očistiti', kazala nam je direktorica Kamička Kristina Križanac.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Puno problema sa strujom

Jaka bura koja puše od jučer poslijepodne na području Cetinskog kraja prouzrokovala je probleme i u opskrbi električnom energijom. Djelatnici HEP-a zbog visokih nanosa snijega nisu u mogućnosti na vrijeme intervenirati, pa su neka područja i po nekoliko sati bez struje. Noćas nešto prije 2,30 sata bez struje su ostali potrošači na vrličkom naselju, zaseoci Kijevo, Cetina, Civljane, Garjak, Kukar, Ježević, Koljane i Laktac. Kvar će biti saniran nakon što se djelatnici HEP-a uspiju probiti kroz snježne nanose. Od jutros problema s opskrbom strujom ima i u ostalim područjima Cetinskog kraja.
Zbog kvara na 10-kilovoltnom dalekovodu bez struje je dio Sinja, naselja Pavići, Šimci, Čemer, Suhač, Čitluk, zaseok Librenjak u Karakašici, hrvatačka naselja Bitelić, Vučipolje, Zasiok i Dabar, te Alebić u Hrvacama. Struje nema ni na niskonaponskoj mreži u Hanu i Glavicama Donjim u zaseocima Labrović i Vučić.
Na području općine Otok struje nije bilo u Udovičićima i Grabu, a na triljskom području bez struje su još uvijek Podi i Korita, dok je kvar u Rožama saniran.

Saniran je i kvar na niskonaponskoj mreži u Tijarici, u zaseocima Škaro i Pavići, koji su punih 48 sati bili bez električne energije, no pojedinačnih problema ima i u Gornjoj Tijarici, u zaseocima Marasović, Pervan i Jukić. Na triljskom području struje nema ni u naseljima Strizirep i Čačvina, te zaseoku Vrcan u Ugljanima.

U otočkom naselju Gala, na dijelu Županijske ceste, jaka bura stvorila je nanose snijega visoke i do 2 metra, u kojima je zarobljeno desetak osobnih automobila, kamion i dva vozila Hrvatskih pošta. Ljudi su u vozilima kojima ne mogu ni naprijed ni nazad. U snijegu su zarobljeni već više od dva sata i već su u životnoj opasnosti, jer ni vozila ne mogu ugrijati. Pomoć su zatražili prije 3 sata, no nitko ne dolazi.Nakon što je tri sata čekao pomoć koja nije stizala, jedan od zarobljenih vozača uputio se pješke u obližnju kuću. Srećom, stigao je na vrijeme, jer je već počeo gubiti svijest. Pomoć mu je pružila obitelj Stipe Tomaševića, koja ga je utoplila i dala mu tople napitke.
Savjetujemo vozačima iz Otoka, Rude i Udovičića, kojim je ovo jedini put, da ne prolaze preko Gale jer će se naći u velikoj opasnosti. Neka do svojih domova koriste pravac Sinj – Turjaci – Grab.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

BURA DODATNO OTEŽAJE STANJE: Stanje je jako teško…

DALMATINSKA ZAGORA – Borba sa elementarnom nepogodom koja je pogodila Dalmatinsku zagoru uslijed padanja velike količine snijega, orkanske bure i poledice zadnjih dana se nastavlja i jutros.

Sve raspoložive snage su na terenu. Više se čak ne vodi ni briga tko je u čijoj nadležnosti po pitanju strojeva i ljudstva kako bi se stanje barem donekle normaliziralo, te kako bi pomoć stigla do onih kojima je hitno potreba.

Jaki udari orkanske bure koju su jutros dočekali Cetinsku krajinu su potpuno paralizirali život u tom kraju. Svi raspoloživi strojevi su na terenu, ali čak ni oni u ovom trenutku ne pomažu jer nakon čišćenja  pojedine dionice ili ulaza u neko mjesto ono se nakon kratkog vremena ponovno zamete jer bura koja snažno puše stvara nanose i do 2 metra visine – kazala je predsjednica stožera u Sinju Elena Perković Paloš, koja je pozvala stanovništvo da ostanu u svojim domovima.  Ona je još dodala da se svi oni koji trebaju hitnu pomoć jave na  broj stožera 708 – 630  i pomoć će im biti upućena u najbržem mogućem roku.

Na ovo još treba kazati da je veliki dio Cetinske krajine o jutros bez struje i telefona, te da je županijska cesta Otok – Sinj, kroz Sinjsko polje zatvorena zbog ogromnih nanosa snijega, kao i državna cesta preko Hana koja vodi do Sinja. Stanje na području grada Trilja je također  teško. Tamo specijalno vozilo Freza   probija zaleđene i zametene dionice koje su u najgorem stanju.

Nakon jučerašnjeg teškog dana u čišćenju putova, dostavi  lijekova i namjernica  te velikim problemom u opskrbi vodom i strujom  situacija se u Imotskoj krajini pomalo konsolidira javlja naš reporter Mijo Zidar. Autobusi danas voze, police trgovina su prazne, a kroz grad prolaze automobili dežurnih službi s upaljenim rotacijskim svjetlima, kaže on.

Na vrgoračkom području je stanje i dalje jako teško. Iz Zagreba su stigla dva vozila kako bi barem malo pomogla. Član HGSS-a Stipe Božić je kazao da su zatrpani poslom. Da izvlače nemoćne te da se posao konstantno gomila u vrgoračkim selima jer mnogi traže pomoć.

Predsjednik stožera ŽSD dožupan Luka Brčić smatra da škole u Dalmatinskoj zagori neće biti čitav tjedan, ali da će konačna odluka biti sutra u podne.

Redakcija Radio Drniša zatrpana je pozivima slušatelja koji se žale da su odsječeni od svijeta već danima bez osnovnih životnih namjernica. Na području grada Drniša situacija je koliko toliko normalizirana no veliki problem su naselja na području prvenstveno Općine Promina, ali i općina Ružić i Unešić. Najteža situacija je na području Širitovaca i Velušića gdje bura vrati snijeg na cestu nedugo nakon što ralica prođe, kažu u Nadcestariji. Vatrogasci  jučer i jutros su na intervencijama. Stanovnicima do kojih su prometnice neprohodne nose osnovne živežne namirnice i lijekove.

Policijska uprava jučer je priopćila kako je u mjestu Boraja, ispred obiteljske kuće od strane susjeda pronađen 50-godišnji mještanin, kojemu je u Općoj bolnici Šibenik konstatirana smrt najvjerojatnije uslijed hladnoće.

Sve pohvale članovima HGSS-a koja na čitavom terenu Dalmatinske zagore dolaze do najtežih slučajeva, ponekad ugrožavajući i svoj život.

IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM