Četvrtak, 6.12.2018.

Dan Franjevačke klasične gimnazije i Franjevačkog sjemeništa u Sinju


Sutra, 7. prosinca upriličit će se obilježavanje Dana Franjevačke gimnazije i Franjevačkog sjemeništa. Ovaj dan obilježava se u prigodi svetkovine Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije.
U crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u 18 sati svečanu svetu misu predvodit će i propovijedati provincijal fra Joško Kodžoman.
Nakon svete mise uslijedit će predstava ‘Rađanje, odrastanje i procvat gimnazije’, autora Velimira Borkovića, Marka Duvnjaka i fra Blaža Toplaka.
U predstavi igraju: prof. Marko Duvnjak – Kroničar, dr. Tanja Kodžoman – Olga, prof. Hrvoje Markulin – Gvardijan, prof. fra Blaž Toplak – Provincijal, prof. fra Gabrijel Jurišić – Ravnatelj, fra Antonio Mravak – vjeroučitelj fra Ante Maras, prof. Brankica Jerkan – Profesorica, Ante Čavlina – fra Josip Olujić, Branimir Mađor – fra Šimun Milanović, Dragan Kolovrat – fra Stanko Petrov, Ilija Knežević – fra Jeronim Šetka, Toni Šimac – fra Ivan Marković i Timotej Perković Paloš – fra Ante Jadrijević.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Blagdan svetoga Nikole


Danas je blagdan Svetoga Nikole biskupa, jednog od najomiljenijih kršćanskih svetaca. Sveti Nikola je zaštitnik djece, pomoraca, trgovaca, putnika, ribara, zaručnika.
Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću prije Krista. Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i novac podijelio siromasima. Kao mali ostao je bez roditelja, te odlazi u školu za svećenika u čemu ga vodi njegov stric biskup u gradu Miri. Svi su očekivali da će naslijediti strica koji je umro, no on pobjegne u Palestinu i živi samačkim životom. Vratio se kad je umro stričev nasljednik, te postaje novi biskup. Iscrpljen pokorom i poslovima umro je 6. prosinca 327. godine. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari.
Na blagdan Svetoga Nikole običaj je da roditelji daruju djecu, koja večer prije očiste svoje čizmice i stave ih na prozor. U čizmicama djecu ujutro dočekaju darovi koje im je ostavio sveti Nikola. Ponekad se uz dar nađe i šiba koju ‘zločestoj’ djeci ostavi Krampus.
IZVOR: WWW.FERATA.HR