Utorak, 6.12.2011.

SVETI NIKOLA: Čarli razveselio mališane u Otoku



OTOK – Danas je blagdan Svetoga Nikole, kojemu se najviše raduju djeca  zbog poklona.Na području Dalmatinske zagore je bilo jako živo i veselo u vrtićima i školama. Mi donosimo dio ugođaja iz Otoka, gdje je u DV Žabica bilo darivanje za 108 mališana koji djeluju u četiri odgojne skupine. Popularni komičar, glumac amater Zvonko Botica – Čarli se preodjenuo u lik Svetog Nikole, tako da je sa njegovim nastupom zabava bila zajamčena, a djeca su bila radosna sa njegovim poklonima.

Treba još kazati da je Sveti Nikola  biskup, zaštitnik djece, pomoraca, trgovaca, putnika, ribara i zaručnika.

Tekst i foto: Petar Norac Kevo

IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM

Danas blagdan Svetoga Nikole



Danas je blagdan Svetoga Nikole biskupa, jednog od najomiljenijih kršćanskih svetaca. Sveti Nikola je zaštitnik djece, pomoraca, trgovaca, putnika, ribara, zaručnika.
Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću prije Krista. Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imutak i novac podijelio siromasima. Kao mali ostao je bez roditelja, te odlazi u školu za svećenika u čemu ga vodi njegov stric biskup u gradu Miri. Svi su očekivali da će naslijediti strica koji je umro, no on pobjegne u Palestinu i živi samačkim životom. Vratio se kad je umro stričev nasljednik, te postaje novi biskup. Iscrpljen pokorom i poslovima umro je 6. prosinca 327. godine. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari.

Poznato je nekoliko priča o životu Svetoga Nikole. Prema jednoj, pribavio je novac za miraz za tri djevojke kako bi se udale. Zbog toga se na slikama prikazuje s tri vreće zlatnika, ponekad tri kugle ili jabuke, te odatle potiče veza s darivanjem. Prema drugoj priči, oživio je troje djece koje je ubio opaki gostioničar kako bi servirao njihovo meso, pa odatle veza s djecom. Prema trećoj, smirio je uzburkano more i tako spasio lađu na kojoj je putovao, pa je tako postao i zaštitnikom mornara i putnika.

Na blagdan Svetoga Nikole običaj je da roditelji daruju djecu, koja večer prije očiste svoje čizmice i stave ih na prozor. U čizmicama djecu ujutro dočekaju darovi koje im je ostavio sveti Nikola. Ponekad se uz dar nađe i šiba koju 'zločestoj' djeci ostavi Krampus.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Dubrovnik su branili i 'Sinjski anđeli'

Danas, 6. prosinca, obilježava se Dan branitelja Grada Dubrovnika. Poznato je da su jug Hrvatske, odnosno Dubrovnik, u Domovinskom ratu branili ljudi iz cijele Hrvatske, međutim malo je poznato da su jednu od ključnih uloga u obrani Dubrovnika imali pripadnici dragovoljačkog voda 2. bojne 4. brigade ZNG – Hrvatski anđeli. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR