Četvrtak, 6.08.2009.

Umrla Savka Dabčević-KučarVodeća ličnost Hrvatskog proljeća i jedna od najvažnijih političarki u hrvatskoj povijesti preminula je u svojoj obiteljskoj kući u 86. godini života.

Iz PU zagrebačke potvrđeno je da je policija pozvana u stan u Rockfellerovoj 57 gdje je mrtvozornik ustanovio smrt Savke Dabčević-Kučar.

Savka je rođena na Korčuli 6. prosinca 1923. Njezin otac, Antun Dabčević, bio je pravnik, potomak stare bokeljske pomorske obitelji brodovlasnika i kapetana.

Zbog sudjelovanja u spaljivanju mađarske zastave u Zagrebu 1895. godine, kao tadašnji brucoš filozofije, suđen je i kažnjen zabranom studiranja na Sveučilištu u Zagrebu. Završio je pravni fakultet u Beču.

Godine 1951. Savka se udala za diplomiranog inžinjera rudarstva Antu Kučara. Majka je dviju kćeri. Jedna završila i doktorirala kemiju, a druga fiziku. IZVOR:www.net.hr
...

"KLAPE GOSPI SINJSKOJ"

Prvi Festival marijansko-duhovne klapske pjesme "Klape GospiSinjskoj" održat će se sutra, 7. kolovoza, u dvorištu samostana čudotvorne Gospe Sinjske s početkom u 21 sat. Na festivalu će nastupiti 13 klapa, a gost festivala je Radojka šverko. Ulaznice, po cijeni od 50 kuna, prodaju se u knjižarama Duga i Axel. Prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Fondu Gospe Sinjske iz kojeg se pomažu studenti iz obitelji lošijeg imovinskog stanja.

"6. DANI KOMINA PURE I BRONZINA"

Tijarica je ovog vikenda bila mjesto susreta tradicijske kulture i gastronomije Dalmatinske zagore i Hercegovine. Na šestoj po redu kulturno-gastronomskoj manifestaciji "Dani komina, pure i bronzina" u petak, 31. srpnja te u subotu 1. kolovoza, okupilo se više od 4 tisuće Tijarčana i njihovih gostiju iz cijeloga svijeta koji su uživali gledajući pripremu, ali i kušajući stara, gotovo zaboravljena jela koja bude maštu, oslobađaju čula i podsjećaju na zaboravljeno djetinjstvo kad se zdravo jelo, a još zdravije živjelo u Tijarici na svježem tijaričkom zraku....

DEVETNICA I HODOčAšćA GOSPI SINJSKOJDEVETNICA GOSPI SINJSKOJ
(6. - 14. kolovoza)
- 18.20 sati: krunica i molitva devetnice
- 19 sati: sv. misa (predvodi i propovijeda fra Ante Vučković)

9. kolovoza: Zavjetna misa na dan Alke (7 sati - procesija na Gospin Grad)


RASPORED HODOčAšćA
(1.- 14. kolovoza)
1. župa Gospe Sinjske (7 sati)

6. kolovoza, četvrtak - Glavice
7. kolovoza, petak - Brnaze
8. kolovoza, subota - Radošić
10. kolovoza, ponedjeljak - Lučane
11. kolovoza, utorak - Karakašica i Suhač
12. kolovoza, srijeda - čitluk i Jasensko
13. kolovoza, četvrtak - Sinj i Podvaroš
...

OBAVIJEST

Inicijativni odbor udruge 4 plus danas, 6. kolovoza, će održati sastanak na kojem će se poduzeti posljednji koraci za osnivanje Udruge. Sastanak će se održati u kino dvorani u Trilju s početkom u 18,00 sati. Inicijativni odbor poziva sve roditelje s četvero i više djece, s područja cijelog grada Trilja i okolnih naselja da nazoče sastanku u kojem će biti upoznati sa osnivanjem udruge, ciljevima i datumu osnivačke skupštine za cijeli Cetinski kraj koja će se uskoro održati. Skupu mogu nazočiti i roditelji sa troje djece ako podupiru inicijativu i ako se žele pridružiti ovakvom organiziranju roditelja i vlastitim djelovanjem promjeniti odnos prema obitelji sa više članova u našem društvu.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2009."Sinjske mažoretkinje i ove godine, u okviru Dana Alke i Velike gospe, organizirale su tradicionalnu 12. večer mažoretkinja. Uz njih nastupile su i njihove gošće, mažoretkinje iz osam dalmatinskih gradova.

Na turniru u boćanju, koji je u organizaciji Boćarskog kluba Sinj održan 5. kolovoza, između 12 ekipa, prvo mjesto osvojio je Boćarski klub Otok. Drugo mjesto osvojio je BK Trilj, treće BK Sinj, a četvrto mjesto osvojio je BK Pržina.

Pobjednica festivala pjevača amatera Mikrofon je vaš je 10-godišnja Duška Brčić-šušak, koja je izvela pjesmu Josipe Lisac-Oluja. Ona je dobila prvu nagradu publike i stručnog žirija. Drugu nagradu publike dobili su Marko Lovrić i Ana Romac koji su izveli pjesmu "Gukni golube". Nagradu žirija dobila je Antonija Barać koja je pjevala "Tamo gdje je sve po mom". Treću nagradu publike dobila je Anđelina Jukić s pjesmom "My heart will go on", a treću žirija Andrea Lovrić koja je izvela "Not fair".

U okviru manifestacije Dani Alke i Velike Gospe velike Gospe večeras od 21 sat u dvorištu franjevačkog samostana održat će se tradicionalni koncert Klape Sinj i njihovih gostiju klapa Tragos iz Trogira i Mirakul iz Splita.

SPORT

Nenad šipek iz Zaboka bio je najbolji u klasi Open do 450 kubičnih centimetara na održanom motokross kupu na stazi Gaz u Trilju. 16-godišnji Ivan Kundid, član motokross kluba Cetina Grab bio je drugi. U klasi 85 kubičnih centimetara - seniori 14-godišnji Petar Kundid zauzeo je 4. mjesto.