Nedjelja, 6.08.2006.

ANTE POLJAK SLAVODOBITNIK 291.SINJSKE ALKE

Slavodobitnik 291. sinjske alke je Ante Poljak iz Glavica.




Pod pokroviteljstvom predsjednika Mesića održala se 291. sinjska alka. To viteško natjecanje utemeljeno je 1715. godine u spomen na pobjedu malobrojnih Sinjana i Cetinjana nad osmanlijskim osvajačima.

Za trofej slavodobitnika alke natječe se 17 kopljanika koje predvodi alajčauš Tonči Bešlić, a među natjecateljima ove su godine i dvojica debitanata: Kristijan Bikić i Tino Radanović.

Vojvoda je Ivan čikara, koji je na tu dužnost ove godine izabran na redovitoj izbornoj skupštini Viteškoga alkarskog društva. Alkarske momke predvodi arambaša Ivan Vukasović, a barjak u alkarskoj povorci nosi jedan od najstarijih alkara Boško Vladović.

U Sinju je danas više od 10 tisuća posjetitelja, među kojima su i mnogi strani turisti koji ljetuju na dalmatinskoj obali.

Od posebnih gostiju tu su predsjednik Sabora Vladimir šeks i više od 30 saborskih zastupnika te nekoliko ministara, zatim crkveni velikodostojnici i čelnici mnogih gradova i općina. Poseban gost današnje alkarske svečanosti je general pukovnik Mladen Kruljac, izaslanik predsjednika Republike Stjepana Mesića, koji se nakon pet godina stanke ponovno prihvatio pokroviteljstva nad Alkom.
IZVOR:HRT WEB VIJESTI