Subota, 6.08.2005.

JOšKO MARIć SLAVODOBITNIK 290. čOJE

NA DANAšNJEM NADMETANJU ZA 290. čOJU POBIJEDIO JE ALKAR JOšKO MARIć.

290. SINJSKA ALKAPobjednik ovogodišnje "Bare"- prvog prednatjecanja na 290 -tim alakarskim svečanostima je alkar Ante Poljak, koji je sa dva pogotka u sridu i jednim pogodkom u dva po prvi put osvojio natjecanje Bare, inače Ante Poljak debitirao je kao alkar kopljanik 1976. godine, a do sada bilježi dvije pobjede čoje.

Alkarski vovoda Ivan čikara u znak pobjede privezao je dobitniku Bare dva metra zelenog sukna, a Viteško alkarsko društvo nagradilo je dobitnika brončanom plaketom alke.

I ove godine novčane nagrede dobitnicima Bare i čoje te slavodobitnika Alke uplatiti će se u fond za obranu alkarskog vojvode general bojnika Mirka Norca kao što je to učinjeno i protekle četiri godine. Svjesni da vojvoda prolazi teške dane u pritvoru, a uvjereni u njegovu nevinost alkari su i ovu odluku donijeli i prije samog izbora kopljanika.


U 18 sati na alkarskom trkalištu počinje i drugo prednatjecanje za alku- čoja. Na alkarskom trkalištu i danas će se 17 alkara kopljanika natjecati za dobitnika. Jubilarno 290 -to alkarsko nadmetanje počinje u 17 sati, a izravno će ga prenositi HRT na svom drugom programu.


I ovogodišnja Alka održava se pod pokroviteljstvom puka Sinja i Cetinskog kraja a generalni sponzor je tvrtka Agrokor iz Zagreba.
Sva tri dana nadmetanja alkara uživo će prenositi i Hrvatski Radio Sinj.

Na dan alke u gradu se očekuje iznimno velik broj posjetitelja i gostiju. Za sada je potvrđen dolazak potpredsjednika Sabora Luke Bebića. Stigle su potvrde 20-tak saborskih zastupnika, nekoliko državnih državnih tajnika i pomoćnika mistara,više crkvenih vjerodostojnika i drugih športskih i kulturnih djelatnika. Kako potvrđuje šef protokola Ivo Delonga u poslijepodnevnim satima više će se znati o dolasku gostiju na 290. sinjsku Alku.

U posjet gradu Sinju povodom alkarskih svečanosti došli su predstvanici prijateljskog talijanskog grada Sansepolcra koje je danas u svom uredu primio Sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević sa suradnicima.

BLAGDAN GOSPE SINJSKE

Danas su počela i hodočašća Gospi sinjskoj i to hodočašćem župe Glavice. U ponedjeljak hodočaste vjernici Brnaza, sveta misa služit će se u Crkvi gospe Sinjske s početkom u 7 sati. Gvardijan sinjskog svetišta fra Zoran Kutleša najavljuje i dolazak drugih hodočasnika u naše svetište.

Večeras počinje Devetnica čudotvornoj Gospi Sinjskoj. U 18 sati i 30 minuta molit će se krunica, a sveta misa će se služiti u 19,00 sati. Kroz devetnicu propovijeda fra Gabrijel Mioč urednik Naših ognjišta , a radio Sinj će od ponedjeljka svakodnevno i prenositi krunicu. Podsjećamo vjernike da se ispovijediti može svakoga dana od 6,30 do 12,00 sati i od 16,00 do 20,00 sati.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE"

Na Panju - Gredi i športskom aerodromu od 8 sati započelo je natjecanje u triatlonu i to disciplinama paraglajding, kanuing i trčanje.

Poslije završetka natjecanja za čoju talijanska folklorna skupina predstavit će se svojim kulturnim program na Trgu Kralja Tomislava, inače skupina dolazi iz prijateljskog nam grada SANSEPOLCRA.

Tradicionalna večer viteštva i folklora održati će se večeras od 21 sat na Trgu dr. Franje Tuđmana. U folklornom dijelu programa nastupiti će Kulturno umjetnička društva iz Glavica i Brnaze sa svojim gostima te Udruga za očuvanje kulturne Baštine Cetinskog kraj sa svojim gostima.

Natjecanje pjevača amatera Mikrofon je Vaš održati će se u ponedjeljak od 21 sat na košarkaškom igralištu kod kina.

Odgođeni koncert klape Sinj i njihovih gostiju oodržati će se u četvrtak od 21 sat u Alkarskim dvorima.

SPORT

Donosimo rezultate utakmica malonogometnog turnira prvog kola koji je igran jučer na košarkaškom igralištu

Vučići --------Renta a Car Mack 5:1
San Remo Sinj i Mali Meksiko Sinj 0:3
Sezonci Sinj --------Brnaze iz Sinja 0:3

Raspored i satnica utakmica predkola i prvog kola turnira maloga baluna koji se u sklopu manifestacije Dani Alke i Velike Gospe održava na košarkaškom igralištu kod kina.
Od 20 sati sastaju se špandau 003 Sinj ------------ Tornado (Glavice)
Od 20,45 Rizik iz Kaštel starog -----------------Rekreativci iz Sinja.
21.30 Suhač komerc Sinj ----------------------- Sinj.
Turnir se nastavlja u utorak.

VRIJEME

Pretežno sunčano, prema kraju dana umjereno oblačno. Dnevna temperatura zraka od 22 do 27 stupnjeva.