Srijeda, 6.07.2005.

UPISI U SREDNJE šKOLE I FAKULTETE

Danas počinje drugi upisni rok u prve razrede srednjih škola. Prijave za upise vrše se danas i sutra od 8 do 16 sati , a upisi će biti u petak 8. srpnja.
U srednjoj strukovnoj školi Bana Josipa Jelačića još ima 5 upisnih mjesta za zanimanje hotelijer - komercijalist, dok su u krojačkom usmjerenju ostala slobodna za upis 23 mjesta.

Tehničko-industrijska škola Ruđera Boškovića nudi 7 slobodnih mjesta za četvorogodišnji program za zanimanje strojarskog tehničara, te 17 slobodnih mjesta
za zanimanje stolar. Dodajmo ovome kako je ravnatelj škole Jozo Radić naglasio ukoliko učenici koji su upisani u odjeljenja za koje je potrebna liječnička potvrda istu ne ishoduju do sredine kolovoza gube upisano mjesto.

što se tiče sinjskih gimanzija, franjevačke klasične i Dinka šimunovića nastavni programi popunjeni su do posljednjeg mjesta.

Prijave na fakultete traju do 8. srpnja, gužvi za prijave na splitskim fakultetima, osim na ekonomskom i pravnom što je i uobičajeno, nema.

U Splitu je ove godine moguć upis 3635 studenata na nekom od sveučilišnih studija te 2130 na stručnim studijima.Učenici svoje prijave podnose na posebnom obrascu, a uz prijavu trebaju priložiti domovnicu, rodni list, svjedodžbe o završnom ispitu i svjedodžbe svih razreda srednje škole u čeverogodišnjem trajanju te dokaz o uplati troškova razredbenog ispita koji variraju od fakulteta do fakulteta, u rasponu od 100 do 300 kuna.

Budući brucoši koji žele pohađati dislocirani studij u Sinju svoje prijave također moraju predati na Splitski pravni fakultet. Dodajmo ovome kako još uvijek nije poznato hoće li ove godine studenti moći pohađati taj trogodišnji studijski program u Sinju.

PRIPREME ZA 290. SINJSKU ALKU

Radovi na montaži tribina i uređenju alakrskog trkališta teku prema predviđenom planu, postavljano je oko 4 000 sjedećih mjesta, a jučer se krenulo s nasipanjem terena.

Nakon nasipanja koje bi trebalo završiti danas pristupa se ručnoj obradi pržine i doradi terena, tako da će pripreme alkara kopljanika početi već sredinom sljedećeg tjedna.

Alkari se intezivno pripremaju za ovogodišnju svečanost, bogatiju za dva nova konja koja im je ustupila Ergela đakovo. Riječ je o lipicancima kojih do sada alkarsko društvo nije imalo. Jednog će na ovogodišnjoj alci jahati alkarski vojvoda Ivan čikara, a drugog barjaktar u alkarskoj povorci.

Alkarsko društvo ima 23 vlastita konja od kojih je za natjecanje spremno njih 16. Ostali konji se također nalaze u štalama na hipodromu i uglavnom su privatno vlasništvo članova Viteškog alkarskog društva.

VRIJEME

Prevladava sunčano vrijeme sa umjerenim vjetrom, u drugom dijelu dana jače naoblačenje s kišom.Temperatura zraka između 26 i 31 stupanj Celzijev.