Subota, 6.06.2009.

Umro Janko Kelava, peterostruki slavodobitnik Sinjske alke

U Sinju je u 84. godini umro Janko Kelava, peterostruki slavodobitnik Sinjske alke i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Sinja i cetinskoga kraja. Kelava je rođen 1925. godine u Hrvacama. Kao sudionik NOB-a poslije rata postao je oficir JNA u kojoj je 80-ih godina umirovljen u činu pukovnika. član Viteškog alkarskog društva postao je 1957. godine. Bio je nastariji član te sinjske viteške udruge s najduljim stažom od 52 godine.

Kao alkar kopljanik Janko Kelava nadmetao se od 1959. do 1975. godine. Na svom koplju slavodobitnički plamenac hrvatske trobojnice kao znamenje pobjede ponio je pet puta. Bio je slavodobitnik 1961., 1969., 1970., 1972. i 1975. godine. Kao alkar godinama je bio zamjenik alaj-čauša, više godina bio je alkarski barjaktar, a 1966. i 1967. godine bio je predsjednik Viteškog alkarskog društva.

Janko Kelava bit će pokopan na groblju Sv. Frane u Sinju uz sve pripadajuće alkarske počasti.

Poslije smrti Janka Kelave jedini živi alkar sa pet slavodobitničkih plamenaca je general Ognjen Preost koji je prije 7-8 godina udaljen od nadmetanja pa mu je oduzeta mogućnost osvajanja još većeg broja trofeja. U nizu poslije Preosta među živim alkarima, koji su se prestali nadmetati, slijede Stipe Breko s četiri slavodobitnička plamenca, Joško Marić sa 3, Stipe šimundža s dvije pobjede. Među aktivnim alkarima nekolicina se može podičiti sa po jednim slavodobitničkim plamencom.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

OBAVIJEST

Isplata naknada članovima biračkih odbora za drugi izborni krug proteklih lokalnih izbora počet će u ponedjeljak, 8. lipnja, u 8,00 sati u zgradi općinskog Suda u Sinju, obavijestili su iz Gradskog izbornog povjerenstva.

OBAVIJEST

"Likomed veterina" do ponedjeljka će na području općine Otok vršiti larvicidnu dezinsekciju, polaganjem Diflox compressa u septičke jame, stajaće vode i retencije voda, te prskanjem raslinja uz tekuće vode.

KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras se prikazuje znanstveno fantastični film "Star trek - zvjezadne staze". Početak je u 20,45 sati.

OBAVIJEST

Uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila postavljeni su na D 220, od Trilja do Tijarice. Sutra ujutro će biti na D 220 od Tijarice do kamenskog, a poslijepodne na D 60, od Brnaza do Ugljana.