Nedjelja, 6.04.2008.

U 84. godini preminuo legendarni Charlton Heston


FOTO: www.vecernji.hr

LOS ANGELES - Legendarni holivudski glumac Charlton Heston umro je u noći sa subote na nedjelju u 84. godini, u svojoj kući na Beverly Hillsu, objavio je AP.

U trenutku smrti uz Hestona je bila njegova supruga Lydia, izjavio je obiteljski glasnogovornik Bill Powers koji nije želio iznositi uzrok niti detalje smrti čuvenog glumca.

Heston je 1959. osvojio Oskara za ulogu Bena Hura u istoimenom spektaklu, a istaknuo se i drugim interpretacijama herojskih likova, poput Mojsija, Mikelanđela, El Cida itd.

Javnost će ga pamtiti i po njegovim rolama izvan filma, jer je bio predsjednik Udruge filmskih glumaca i predsjedatelj Američkog filmskog instituta, a 50.-tih godina prošlog stoljeća podupirao je pokret za građanska prava.

S godinama je postajao sve konzervativniji te je podupirao političke kampanje desnih kandidata, a najkontroverznija je bila njegova uloga predsjednika Nacionalne udruge za oružje od 1998. do 2003. godine, tijekom koje se žestoko zalagao za pravo Amerikanaca da budu naoružani.

Predsjednik George W. Bush odlikovao je Hestona 2003. godine Predsjedničkom medaljom slobode, najvišim državnim civilnim odličjem.
IZVOR: www.jutarnji.hr/(Hina)