Srijeda, 6.04.2005.

Ni na trećem sastanku poslije Papine smrti kardinali nisu dogovarali početak konklava,ili izbora novog Pape, rekao je šef ureda za tisak sv. Stolice Joaguin Navaro-Valls.
Kardinali još nisu pročitali ni Papinu oporuku, koja bi trebala biti pročitana danas.

Glasnogovornik sv. Stolice potvrdio je i da će Ivan Pavao II biti pokopan u kripti bazilike Sv. Petra. Papa nije nikada izražavao želju da bude pokopan negdje drugdje, a ne u Rimu, pa se pretpostavlja i da takvo što nije naznačio ni u oporuci. U Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske svečana sv. Misa za Papu Ivana Pavla II bit će na dan njegova pokopa u petak u 19 sati.

Oko milijun ljudi prošlo je do sinoć u mimohodu pokraj odra Ivana Pavla II kako bi mu odali počast, priopćio je Vatikan, budući da na sat prođe i do 20.000 vjernika.
Dužnosnici procjenjuju da će danas poštovanje Papi uspjeti izraziti još oko 800.000 ljudi.

DANAS U SABORU

Nakon održavanja počasti Papi, minutom šutnje i donošenjem povelje počasti, Hrvatski Sabor danas razmatra prijedlog zakona o velikim gradovima saborskog zastupnika Zlatka Kramarića po kojem bi veliki gradovi dobili status sličan statusu Zagreba.

Velikim bi se gradom tako smatrao svaki grad s više od 100.000 stanovnika, ili iznimno sa 70.000 stanovnika koji čini prirodnu, urbanu i društvenu cjelinu, a cilj je stvoriti još tri metropole - Osijek, Rijeku i Split - pojasnio je Kramarić.
Vlada se negativno izjasnila o Kramarićevom prijedlogu smatrajući ga nedorečenim i nepotpunim.

NATJECANJE IZ ZEMLJOPISA U DICMU

Sutra u Dicmu Oš Ante Starčevića domaćin je županijskog natjecanja iz zemljopisa osnovnih i srednjih škola. Na natjecanju se očekuje oko 150 učenika i učenica, te 40-tak učitelja i profesora. Nakon provedenog natjecanja u organizaciji škole predviđeni su obilasci spilje Vranjače i HE đale na rijeci Cetini.

NATJEčAJ MINISTARSTVA BRANITELJA ZA DODJELU BESPLATNIH UDžBENIKA

Ministarstvo branitelja objavilo je natječaj za dodjelu besplatnih udžbenika u šk. Godini 2005/2006. Pravo na dodjelu besplatnih udžbenika ostvaruju djeca poginulih, zatočenih branitelja. Korisnici imaju pravo na besplatne udžbenike, ratni vojni invalidi te branitelji iz Domovinskog rata, stoji u pravilniku o dodjeli besplatnih udžbenika.

OBLJETNICA OSNIVANJA HDZ-a U SINJU

GO HDZ-a Sinj obilježit će 15. obljetnicu osnivanja 23. travnja u 11 sati u Gradskom kinu u Sinju. Proslavi će nazočiti brojni saborski zastupnici te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, koji će tom prilikom otvoriti i novoobnovljenu školu Ivana Lovrića.

SPORT

U okviru nastavka košarkaške lige Ožujsko večeras košarkaši Alkara gostuju u Rijeci, gdje igraju protiv Triglav Osiguranja.

Danas je na rasporedu redovito nogometno kolo 1. županijske lige. Sastaju se u 16 sati NK Hrvace i NK Split, NK OSK i NK Glavice i NK Trogir i NK Tekstilac.

VRIJEME

Pretežno vedro sa slabim, ponegdje umjerenim sjeverozapadnim i zapadnim vjetrom. Dnevna temperatura od 8 do 18 stupnjeva.