Utorak, 6.01.2015.

Izložba dječjih jaslica

Danas je blagdan Bogojavljanja ili Tri kralja. To je prava prilika da pokažemo javnosti kako su dječji vrtići, neke škole i udruge u organizaciji udruge ‘Cjelovit život’ ove godine prvi put priredili izložbu jaslica.
Zadatak je bio da na površini od 1 metra kvadratnog izrade jaslice od prirodnih materijala. Izložba je postavljena u klaustru Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske od 13. prosinca i traje do blagdana Tri kralja. Ovi radovi su pokazali ogromnu zauzetost i maštovitost onih koji su ih izradili.
Promatrajući radove, ostanete zadivljeni pedantnošću izrade i bogatstvom detalja, skladom boja i domišljatim izborom materijala. Betlehemska štalica, novorođeno Dijete, Marija, Josip, kraljevi, pastiri, ovčice, zdenci, potoci, pokloni za Isusa koje nose mudraci s istoka – sve je realizirano na najbolji mogući način.
Inače, ovo je prva izložba jaslica u Sinju, a udruga Cjelovit život će nastojat da postane tradicionalna i da uključi i zainteresirane sa šireg područja.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

U Cetinskom kraju 9.600 pregleda mesa, trihinele nije bilo

Hladno vrijeme, snijeg i višednevna bura stvaraju idealne uvjete za sušnje mesa.
Tradicionionalno, Cetinjani meso suše uglavnom u vlastitim sušarama, gdje uz buru i kvalitetno drvo, po mogućnosti grabovo, stvaraju idealne uvjete za sušenje pršuta, panceta, kobasica i drugih suhomesnatih delicija.
Već nekoliko godina broj pregledanih uzoraka svinjskog mesa na cetinskom području se ustalio na brojci između osam i deset tisuća. Na kraju prošle godine u veterinarskim ambulantama u Brnazama, Trilju i Hrvacama pregledano je 9.600 uzoraka mesa, i što je najvažnije svi su bili negativni na trihinelozu. U ovim podacima ne nalaze se pregledi koje se provode u velikim tvrtkama koje se bave proizvodnjom suhomesnatih proizvoda.
IZVOR: WWW.FERATA.HR