Nedjelja, 5.10.2008.

Sinjani bježe iz centra zbog buke kafića

Najteže je subotom navečer kada je buka nesnosna, kažu stanovnici centra koji žele ostati anonimni jer se boje problema s vlasnicima kafića
piše Vito Perić /EPEHA

Grupa građana prosvjedovala je kod gradonačelnika Sinja dr. Ivana Nasića zbog, kako su naveli, nemogućih uvjeta življenja u središtu grada, a to se prvenstveno odnosi na buku koja dopire iz kafića vikendom do sitnih jutarnjih sati.

- Već nekoliko godina upozoravamo gradske vlasti na taj problem. Bivši gradonačelnik Nikola Tomašević nas je prije dvije godine lijepo primio, ali ništa nije napravio. No sadašnji gradonačelnik dr. Nasić je prekjučer bio bahat i nepristojan. Nije nas niti pozdravio, saslušao nas je preko volje i rekao da nište ne može napraviti. Razočarani smo njegovim odnosom i možemo samo reći kako gradonačelnik nije čelnik građana - rekla je jedna građanka koja je kao i ostali željela ostati anonimna zbog straha od mogućih neugodnosti s vlasnicima kafića.

Inače desetak građana je prosvjedovalo u ime 500 kućanstava iz središta grada, odnosno Vrličke ulice, ulice Ivaniša Nelipića, ulice Put Odrine Glavičke ulice, Litrinog obora i Trga dr. Franje Tuđmana.

- Ljudi se raseljavaju, nekretnine se ne mogu prodati, a niti inspekcije niti policija ništa ne mogu napraviti. Tvrtke koje su ovlaštene za atest buke mjerili su po kafićima jačinu, ali nakon toga vlasnici su opet nastavili po starom. Inspekcije su dolazile u naše stanove oko podne kada buka nikome ne smeta, pa su zaključili da je sve uredu. Zašto ne dođu subotom uvečer iza ponoći pa da vide što je to - rekao je jedan građanin.

Bivši gradonačelnik Nikola Tomašević je prema pričanju građana prije dvije godine kada je u Sinju boravio GONG, koji je organizirao razgovor građana i gradske vlasti, izjavio kako ugostitelji moraju raditi do kasno u noć, jer tek iza ponoći počinju ostvarivati dobit.

Građani dodaju kako ni svi ugostitelji nisu po tom pitanju isti.

- Ima onih koji poštuju zakonske odredbe i pridržavaju se radnog vremena te ne puštaju preglasnu glazbu, ali ima i drugih koji zaista remete naš mir. Pokušali smo razgovarati s njima ali bez uspjeha - poručili su građani.

IZVOR SLOBODNA DALMACIJA