Utorak, 5.10.2004.

šTRAJK UPOZORENJA U šKOLAMA

U organizaciji tri većinska sindikata obrazovanja i znanosti danas se održava jednodnevni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama, te na fakultetima i znanstvenim ustanovama. Sindikalci štrajkaju danas na Svjetski dan učitelja kako bi javnost upozorili na nebrigu vlasti o obrazovanju i znanosti, te da njihove plaće zaostaju za drugim javnim službama 12 %.

Na području Cetinskog kraja gotovo sve škole su se odazvale pozivu sindikata na štrajk. U Oš Trilj, od 80 djelatnika u jutarnjoj smjeni štrajkalo je samo njih 2. što je 3 %. U Fra Pavla Vučkovića u Sinju od 38 djelatnika jutros ih je 35 bilo u štrajku što je 92 %. U Oš Stjepana Radića u Tijarici od djelatnika 18 djelatnika štrajkalo je njih 13 -što je 72 %. U Oš Ivana Mažuranića u Hanu od 30 djelatnika njih 25, odnosno 83,3 % se odazvalo štrajku. U Osnovnoj glazbenoj školi Jakova Gotovca Sinj od 9 djelatnika - 5 je bilo u štrajku -što je 56 %. U Oš Ivana Lovrića u Sinju od 40 djelatnika jutarnje smjene štrajku se odazvalo njih 35 u štrajku ili 87,5 %, U Oš Milana Brgovića Vrlika od 29 djelatnika - 25ih je štrajku što je 77,2 posto, U Oš Kamešnica Otok jutros je od 40 djelatniak u štrajku bilo njih 20 u štrajku - 25 %. U sinjskoj Oš Marka Marulića od 44 štrajkala su 42 ili 85,5 % djelatnika. U Oš Ante Starčevića u Dicmu od 24 djelatnika njih 21 je bilo u štrajku što je 87,5 %. U Oš Dinka šimunovića u Hrvacama od 48 djelatnika 7 ih je bilo u štrajku što je - 14, 4 %

U gimnaziji Dinka šimunovića od 38 profesora štrajku se odazvalo njih 31 što je 80 %, Franjevačjka klasična gimnazija u cjelosti radi, dakle svih - 25 djelatnika, U Srednjoj strukovnoj škola Bana Jospia Jelačića od 33 djelatnika - 25 ih je bilo u štrajku - 76 %, U Tehničkoj industrijskoj školi Ruđera Boškovića od 73 djelatnika jutarnje smjene - 51 je bio u štrajku, odnosno njih 69,86 %.

Ravnatelj sinjske Oš Fra Pavla Vučkovića Nikola Vučković jutros je zaključao nekoliko stotina djece u školsku zgradu. Nekoliko njih je iskočilo kroz prozore u prizemlju zgrade. Kako nam je rekao sindikalni povjerenik i član Velikog vijeća Sindikata hrvatskih učitelja Ante Sesardića, on je bio prisiljen pozvati policiju, koja je dojavu primila u 9,00 sati. Također je rekao da je odaziv na štrajk učitelja i profesora stopostotan.

Djelatnici sinjske Policijske postaje obavili su razgovor s ravnateljem Nikolom Vučkovićem, koji je istaknuo da je djecu zaključao zbog njihove sigurnosti. Prema uputama Ministarstva prosvjete, znanosti i sporta, kaže ravnatelj, prvenstveno je bio dužan organizirati prihvat učenika nižih razreda.

MINISTAR VUKELIć U SINJU

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić sutra će posjetiti grad Sinj, gdje će ga dočekati gradonačelnik Mate Jukić i saborski zastupnici Jure Bitunjac i Niko Rebić. U pratnji ministra bit će Ivan Bračić - pomoćnik ministra za mala i srednja trgovačka društva, Daliborka Ranđelović - tajnica kabineta ministra, Edo Bašić - načelnik Odjela za osiguranje kvalitete i unutarnji nadzor, Ivan Krpan - načelnik Odjela za stručne programe, Stjepan Mikolčić - pomoćnik ministra u Upravi za poljoprivredu, jasminka Marković - voditeljica odsjeka za programe razvitka i Renato đurčić - stručni suradnik za odnose s javnošću. U Gradskoj vijećnici ministra će održati sastanak s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova Cetinskog kraja.

DANI KRUHA

županijska svečanost Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje 2004. održat će se u četvrtak u Trilju, s početkom u 9 sati i 30 minuta. Organizatori su Oš "Trilj" i Ured državne uprave u Splitsko - dalmatinskoj županiji - Ispostava Sinj, uz financijsku potporu Grada Trilja i Splitsko - dalmatinske županije. Na ovogodišnjoj svečanosti običaje, proizvode i plodove zemlje iz svog kraja predstavljat će djeca iz Dječjih vrtića, te učenici osnovnih i srednjih škola naše županije.

OBAVIJEST IZ HEP-a

Zbog radova na elektroenergetskim postrojenjima, sutra će u vremenu od 8,00 do 14,00 sati dolaziti do povremenih prekida u napajanju električnom energijom u Sinju u sljedećim ulicama: Livanjska ulica, Matića ulica, Vujanovićev prolaz, Stjepana Gunjače, Vlaški prolaz, Ulica žrtava rata i Vrlička ulica, od kafića Kamičak do Ivandića kuće.

Zbog radova na elektroenergetskim postrojenjima, sutra će u vremenu od 9,00 do 13,00 sati bez napajanja električnom energijom biti potrošači u Bisku, Ercegovcima, Krušvaru i Prisoju, od Krušvara do Vojkovića.

KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras u 20,00 sati prikazuje se film "Sjena".

EKONOMIJA

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu ove godine bila je o, 2 posto veća od industrijske proizvodnje u srpnju. Podatak koji je objavio državni zavod za statistiku. Usporedba s podacima iz prethodnih mjeseci pokazuje da mjesečna industrijska proizvodnja u kolovozu bilježi relativno nizak rast u posljednjih pet mjeseci, ali još uvijek na višoj razini rasta iz prva tri mjeseca ove godine.


Do veljače bit će završena strategija za poljoprivredu i ruralni razvitak koja je jedan od preduvjeta korištenja pred pristupnog fonda Europske unije,. Nakon toga krenut će se u osnivanje potrebnih agencija najavila je danas ministrica za europske integracije Kolinda Grabar - Kitarović.

VRIJEME

Pretežno sunčano i toplo s mjestimičnim slabim vjetrom. Temperatura zraka u Sinju u 8 sati bila je 7 stupnjeva Celzijevih, a najviša dnevna će se kretati između 24 i 28.