Utorak, 5.08.2008.

13. obljetnica OlujeHrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a prvi put i Dan branitelja, u sjećanje na vojno-redarstvenu akciju Oluja u kojoj je 1995. oslobođen Knin i najveći dio okupiranog teritorija.

Oslobođenje Knina, nakon petogodišnje srpske okupacije, izazvalo je oduševljenje diljem Hrvatske budući da je taj grad bio središte i simbol srpske pobune, koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrba, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA.

Za Hrvatsku politički i gospodarski neodrživo stanje promijenila je Oluja, koja je počela u petak, 4. kolovoza, u pet sati ujutro. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Pred hrvatskim snagama iz Hrvatske su u Srbiju i dijelove BiH pod srpskom okupacijom izbjegle tisuće lokalnih Srba.

Srpska strana uvjeravala je svijet da se radilo o spontanom odlasku Srba, no dokumenti i videozapisi govore da je to bio dobro pripremljen i uvježban odlazak.

Haško tužiteljstvo je za kršenje ratnoga i humanitarnog prava tijekom Oluje i nakon nje optužilo trojicu hrvatskih generala - Antu Gotovinu, Mladena Markača i Ivana čermaka.

Hrvatski sabor donio je 2006. Deklaraciju o Oluji, u kojoj je ta operacija označena kao odlučujuća bitka koja je Hrvatskoj donijela mir i slobodu.

Također je pozvao na čuvanje sjećanja na Oluju koje treba sadržavati i pravo na sustavno i slobodno istraživanje tamnih strana i svih drugih ratnih operacija.

Središnja svečanost i ove se godine održava u Kninu, a počela je polaganjem vijenaca na Gradskome groblju. Vijence su položili predsjednik Sabora Luka Bebić, premijer Ivo Sanader, te izaslanstvo predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, Oružanih snaga RH, ministrica branitelja Jadranka Kosor, predstavnici braniteljskih udruga i branitelja, političkih stranaka i grada Knina i šibensko-kninske županije.

Nakon polaganja vijenaca državni i vojni dužnosnici sudjelovali su na Kninskoj tvrđavi na svečanosti podizanja hrvatske zastave čemu je prethodila zvonjava crkvenih zvona koja su simbolično obilježila oslobađanje Knina i ulazak Hrvatske vojske u grad prije 13 godina. Minutom šutnje odana je i počast svim hrvatskim braniteljima poginulim za slobodnu domovinu.

Svečanost u Kninu najavio je i Orkestar Hrvatske vojske i Hrvatske ratne mornarice svirajući budnice gradskim ulicama, a nad gradom je proletio i borbeni zrakoplov Mig-21.

Održan je i mimohod hrvatskih branitelja u kojem je sudjelovalo više od 1500 hrvatskih branitelja. Na čelu povorke nosile su se zastave svih ratnih postrojbi iz Domovinskog rata.
IZVOR: Hina|Net.hr