Nedjelja, 5.08.2007.

TINO RADANOVIć SLAVODOBITNIK 292. SINJSKE ALKE


Tino Radanović
foto:HRT


foto: glasdalmacije.comU nazočnosti državnih dužnosnika na čelu s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, Sabora Vladimirom šeksom i Vlade Ivom Sanaderom, ministrima u Vladi RH, saborskim zastupnicima te predstavnicima Crkve na čelu sa Splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem, pred oko 10 000 gledatelja u Sinju je 5. kolovoza održana 292. po redu Sinjska alka.
Slavodobitnik 292. Sinjske alke je Tino Radanović iz Dicma. Alkar od prošle 291. Alke, a alkarski momak je Ante Bošnjak iz Hrvaca.
Na koplje slavodobitnika alkarski vojvoda Ivan čikara privezao je kao znamenje pobjede hrvatsku trobojnicu s povijesnim hrvatskim grbom koju je on u pratnji ostalih alkara pronio ulicama slobodarskog Sinja.
Predsjednik Mesić darovao je slavodobitnika zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom, a njegova alkarskog momka srebrnim prstenom s hrvatskim grbom i jataganom. VAD je darovalo slavodobitniku zlatnu plaketu Alke i novčanu nagradu od 40.000 kuna, a njegovu alkarskome momku zlatnu plaketu Alke.


Rezultati 292. Sinjske Alke


Nenad Bikić--------------------0+2+2=4
Dušan Ivandić----------------0+2+0=2
Davor Jadrijević---------------1+1+1=3
Kristian Bikić ----------------2+0+3=5
Ante Runje-------------------1+1+1=3
Andrija Hrgović--------------2+0+2=4
Ante Poljak-------------------1+2+1=4
Ivo Zorica---------------------1+2+1=4
Hrvoje Filipović-Grčić----------2+1+0=3
Denis Gugić------------------3+0+1=4
Ivica Filipović-Grčić----------2+1+1=4
Mario šušnjara---------------2+1+2=5
Joško Marić------------------1+2+1=4
Jakov Jerkan-----------------2+1+2=5
Petar Tomašević-------------1+3+1=5
Tino Radanović --------------2+2+2=6
Tonći Bešlić alajčauš--------1+3+0=4
292. SINJSKA ALKA


SINJSKA ALKA je vjekovno tradicionalno viteško konjaničko natjecanje u kojem jahači (alkari) na konju, u punom galopu, 3 metra dugačkim kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu preko trkališta. Starim statutom uređeno je da u Alci mogu sudjelovati isključivo članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, a čine ga samo neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine ako su tu rođeni i roditelji im tu imaju zavičaj. Sinjska alka je organizirana po uzoru na brojne srednjovjekovne viteške turnire koji su u to vrijeme održavani gotovo u svim dijelovima Europe, a posebno u sredozemnim zemljama. Ustanovljena je 1715. godine u spomen na glasovitu pobjedu sinjskih vitezova nad turskim osvajačima. Te godine je turska vojska od 60.000 pješaka i konjanika opsjela Sinj u namjeri da ga ponovo pripoji Tomanskom carstvu. Svega 700 branitelja junački je odolijevalo petnaestodnevnoj opsadi, a konačna i junačka pobjeda Sinjana pred blagdan Velike Gospe, snažno je odjeknula tadašnjom Europom.

U zahvalu Bogorodici, koja je prema legendi spasila Sinj i njegove branitelje, i za sjećanje budućim pokoljenjima, Sinjani ustanoviše alkarski viteški turnir koji se u Sinju održava već gotovo tri stoljeća svake prve nedjelje u kolovozu.
Alkarsko natjecanje započinje svečanom povorkom koju predvodi harambaša i odabrana četa alkarskih momaka, za ovima su buzdovandžije i štitonoša koji nosi trofejni turski štit, a potom vodiči Edeka (konja bez jahača) na kojemu je trofejna oprema što je, po legendi, pripadala serasker Mehmed-paši čeliću, turskom vojskovođi iz vremena opsade Sinja 1715. godine. Alkarsku četu predvodi barjaktar s pobočnicima i alkarski vojvoda (zapovjednik Alke) s ađutantom. Barjaktar nosi alkarsku zastavu, a pobočnici mu i vojvodin ađutant iskane sablje u desnici. Za ovima u dvoredu jaši četa alkara s kopljima. Na začelju povorke je alkarski alajčauš (zapovjednik čete alkara kopljanika). Harmbaša i alkarski momci u povorci idu pješice. Naoružani su kuburama, handžarom i puškom, a obučeni u svečanu starinsku nošnju naroda Cetinske krajine. Alkarska četa je na bogato urešenim konjima, odjevena u izvornu vitešku odoru sinjskih branitelja s početka XVIII. stoljeća. Na glavi alkara je kalpak od kunovine i čelenka od čapljina perja, gaće i dolama su od najbolje modre čoje, bogato vezeni srebrnim ukrasom. Ispod dolame je brokatni krožet i bijela košulja, a na nogama čizme s mamuzama. Naoružani su 3 m dugačkim, na vrhu okovanim kopljem i sabljom u desnom bedru.
U viteškom alkarskom natjecanju sudjeluju samo alkari kopljanici, a slavodobitnik je onaj koji iz tri trke gađanjem u alku sakupi najviže punata (bodova). Sama alka je željezni kolut (od arap. balqa = kolut) koji se sastoji od dva koncentrična obruča spojena s tri željezne prečke na način da međuprostor dijele u tri jednaka dijela. Pogodak u mali srednji kolut donosi 3 punta, u gornji pregradak 2, a pogodak u jedan od dvaju pregradaka po 1 punat. U slučaju da dva ili više alkara i nakon trke imaju isti broj punata, vrši se pripetavanje. Slavodobitnik Alke je bogato nagrađen, a Sinjani i narod Cetinske krajine, do Alke iduće godine, slave ga kao svoga najodlučnijeg junaka i viteza.