Subota, 5.08.2006.

POčELA NATJECANJA ZA 291. SINJSKU ALKU



Danas s početkom u 18 sati počela je 291. čoja. Rezultate možete pratiti on-line.



Popis alkara i konačni rezlutati nakon 3 trke:


Tonći Bešlić alajčauš--------1,1,0=2
Mladen Vučković-------------2,2,1=5
Jakov Jerkan-----------------3,1,1=5
Kristian Bikić debitant-------2,2,3=7
Ante Runje-------------------1,1,2=4
Ivica Filipović Grčić---------2,3,2=7
Tino Radanović debitant-----1,0,0=1
Denis Gugić------------------1,0,0=1
Nenad Marić------------------1,3,2=6
Nenad Bikić------------------0,0,2=2
Ante Poljak------------------1,2,0=3
Mario šušnjara---------------1,1,2=4
Andrija Hrgović--------------1,2,1=4
Dušan Ivandić----------------1,3,1=5
Joško Marić------------------3,1,2=6
Davor Jadrijević-------------1,2,0=3
Ivo Zorica-------------------1,2,2=5

Rezultati pripetavanja:
Kristian Bikić debitant-2
Ivica Filipović Grčić-3


Slavodobitnik 291. čoje je Ivica Filipović-Grčić












SVEčANOST NA DAN ALKE

članak 56.
Rano ujutro na dan Alke s Grada pucaju mačkule, a Gradska glazba glavnim ulicama svira budnicu. To su pozivi alkarima, alkarskim momcima, narodu Cetinske krajine i njihovim gostima na tradicionalno okupljanje na Gradu, na kojem se oživljava sjećanje na junačku pobjedu Cetinjana nad brojnom osmanlijskom vojskom. U toj prigodi priređuje se misno slavlje. U prijepodnevnim satima vojvodin ađutant, u ime vojvode, sa svojim momkom u kočiji obilazi i poziva na Alku predstavnike svjetovnih, crkvenih i vojnih vlasti.

članak 57.
Dva sata prije početka Alke tri trubača i tri bubnjara talambasaca pozivlju s Kamička alkare i momke da se u svečanoj odori i naoružani okupe kod alajčauša. Poslije skupljanja alajčauš vrši smotru alkara, a arambaša momaka, a zatim svi alkari i momci, uz zvuke trube i bubnjeva idu k vojvodi u Alkarske dvore, u kojem su već okupljeni barjaktar, vojvodin ađutant i pratioci barjaktara, vodiči konja Edeka, štitonoša i buzdovandžije. Prije polaska na trkalište alkarski vojvoda provodi svečanu smotru, utvrđuje spremnost alkara i momaka za natjecanje, a one pojedince koji nisu kadri ukloniti nedostatke u odjeći, opremi i naoružanju isključuje iz Alke. Alkar ili momak koji ne dođe na smotru ne može sudjelovati u Alki.

članak 58.
Nakon smotre svrstava se povorka i kreće prema trkalištu ovim redom: Na čelu su momci u dvoredu, izmedu prve dvojice momaka ide arambaša, a na kraju između dvojice zadnjih momaka ide podarambaša, - slijedi trojica bubnjara u jednom redu, a između njih trojica trubača "talambasaca" u drugom redu, - zatim slijedi barjaktar koji u ruci nosi barjak Društva u pratnji dvojice do šestorice pratilaca sa isukanim sabljama, svi na konjima, štitonoša, držeći štit uspravno na prsima, izmedu dvojice buzdovandžija, - slijede dva momka koji vode konja Edeka, držeći ga svaki sa strane za uzdu, - vojvodin ađutant na konju sa isukanom sabljom, - vojvoda na konju, - ostali alkari na konjima u dva reda držeći koplje uspravno u desnoj ruci, - zadnji na konju jaše alajčauš držeći koplje uspravno u desnoj ruci.

članak 59.
U takvom rasporedu, svečano, uz zvuke truba i bubnjeva, alkarska povorka prolaskom preko središnjeg gradskog trga alkarskim pozdravom iskazuje štovanje čudotvornoj Gospi Sinjskoj ispred njezina svetišta, a onda produžava prema Petrovcu i Alkarskom trkalištu. Cijela povorka produžava do pocetka trkališta i zatim se vraća i zaustavlja kad vojvoda dode ispred svečanih loža. Momci se svrstavaju u dva reda okrenuti sučelice, a alkari u jedan red okrenuti društvenim predstavnicima u svečanoj loži. Tada Gradska glazba svira hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino". Alkarski vojvoda drži kraći svečani govor. Poslije održanog govora vojvoda i dio pratnje sjahuju s konja, a alkari natjecatelji odlaze na početak trkališta, odakle alajčauš dolazi pješice do loza i stane preko puta alkarske lože. Za to vrijeme vojvoda i ađutant dolaze u svoju lozu u kojoj su već otprije smješteni suci. Barjaktar s pratiocima stoji kod barjaka na mjestu predviđenom za alkare, a momci se rasporede s obje strane trkališta, od loža prema gornjem dijelu trkališta.
OPšIRNIJE :STATUT VAD-a


05.08. subota
-Nacionalna izložba pasa CAC Sinj Kinološko društvo "Sinj", Hipodrom, 09:00
-Košarkaški turnir "Street Ball", Trg Franje Tuđmana, 11:00
-Viteško natjecanje za 291. čOJU,Alkarsko trkalište, 18:00
-Večer viteštva i folklora, Trg Franje Tuđmana, 21:00
-Koncert Sinjskih glazbenika, Trg Franje Tuđmana, 23:00

06.08. nedjelja
-Sveta Misa i sat povijesti, Tvrđava Grad, 07:00
-Viteško natjecanje za 291. ALKU, Alkarsko trkalište, 17:00
-Devetnica Gospi Sinjskoj, Crkva Gospe Sinjske, 18:30
-Vatromet u čast Slavodobitnika 291.Sinjske Alke, Kamičak, 22:00
-Koncert "Crvena jabuka", Trg Franje Tuđmana, 22:00