Petak, 5.08.2005.

Središnja proslava 10. obljetnice Oluje u Kninu počela budnicom, polaganjem vijenaca i podizanjem stijega


Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 10. obljetnica vojnoredarstvene akcije Oluja u Kninu počela je jutros u 8 sati budnicom orkestra Hrvatske ratne mornarice gradskim ulicama, na koje se slilo mnoštvo posjetitelja iz cijele Hrvatske, koji slave dostojanstveno uz pjesmu i zastave.

Državno izaslanstvo predvođeno predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem položilo je potom na kninskom Gradskom groblju vijence i upalilo svijeće u spomen na hrvatske branitelje stradale u Domovinskom ratu.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvodio je predsjednik Vladimir šeks izaslanstvo Vlade premijer Ivo Sanader, a počast braniteljima odala su i izaslanstva ministarstava branitelja; obrane te unutarnjih poslova; izaslanstva grada Knina, šibensko-kninske županije i brojnih braniteljskih udruga.

Službena svečanost nastavljena je podizanjem državnog stijega na Kninskoj tvrđavi uz intoniranje državne himne i počasni plotun artiljerije iz vojarne "Andrija Matijaš Pauk" . Podizanje hrvatske zastave na Tvrđavi prije 10. godina označilo je kraj srpske okupacije i vraćanje Knina u okrilje hrvatske države.

Svečanost se nastavlja mimohodom i svečanim postrojem pripadnika Hrvatske vojske i policije na gradskom nogometnom igralištu, gdje će prijavak predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Stjepanu Mesiću predati zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Slavko Barić.

Središnji dio svečanosti bit će prigodni letački program u kojemu sudjeluje 40-ak zrakoplova Hrvatske vojske predvođenih MIG 21 u nacionalnim bojama, a posebna atrakcija trebali bi biti padobranci.

U crkvi sv. Ante u 11:30 sati svetu misu za Domovinu služit će vojni ordinarij Juraj Jezerinac, a nakon toga premijer Sanader otvorit će spomenik ocu hrvatske književnosti i otvoriti veleučilište "Marka Marulića". Program završava u 21 sat svečanim koncertom i vatrometom.

IZVOR: INDEX.HR (Foto: HRT)(HINA)