Nedjelja, 5.07.2009.

Najbolje će proći privatni apartmani i kampoviHrvatska se ne mora bojati da će je vjerni gosti zamijeniti drugim, jeftinijim odredištima, nego treba strahovati od otkazivanja ljetovanja zbog financijske krize
Vremenske prilike nisu nam bile naklonjene u drugoj polovini lipnja a taj će mjesec, za koji još uvijek nema službenih rezultata, pokazati u kojoj je mjeri podbacio uvod u najfrekventniji dio sezone.
Od 11 milijuna gostiju koji godišnje posjete Hrvatsku, više od polovice dolazi u srpnju i kolovozu. Lani je od 11,2 milijuna turista na godišnjoj razini, njih 2,6 milijuna boravilo u srpnju, a 2,9 milijuna u kolovozu. Kolovoz je, podsjetimo, bio odličan, četiri posto bolji od istog mjeseca 2007.
Prošlogodišnje domete turistički djelatnici sada mogu sanjati. U tome nisu usamljeni - cijelo Sredozemlje, kojemu Svjetska turistička organizacija predviđa pad broja dolazaka od desetak posto, strepi od onoga što će se događati u iduća dva mjeseca.
Tijekom zime se na, primjerice, njemačkim turističkim sajmovima mnogo govorilo o tome da će gosti u ovim teškim ekonomskim vremenima uz novčanik birati i po srcu: da će prije svega odlaziti na poznate, njima drage obale. Tu je Hrvatska u prednosti, jer ima milijune vjernih gostiju. Nisu to samo Nijemci, nego i Austrijanci, česi, Slovaci, Talijani... Ide se na sigurno, na poznato, jer nekad je, u boljim vremenima, uvijek postojala mogućnost popravnog odmora, a sada će se odmor uglavnom koncentrirati na jedno putovanje.
Stoga se Hrvatska ne mora bojati da će je dosad vjerni gosti početi mijenjati drugim, jeftinijim odredištima, veći se strah javlja iz činjenice da će dobar dio gostiju otkazati ljetovanje zbog financijske krize. Nedolazak ruskih gostiju, zbog drastičnog pada njihove valute, već je u predsezoni opustošio pojedina ljetovališta u Istri i srednjoj Dalmaciji. Vlade europskih zemalja nagovaraju svoje državljane da ostanu na odmoru u vlastitoj zemlji.
Predviđa se da će najbolje proći najjeftiniji segmenti smještaja: privatni apartmani i kampovi. Adriano Palman, glavni tajnik Kamping udruge Hrvatske, ističe nam kako su trenutačni rezultati na razini lanjske godine.
»Do lipanjskih kiša, dakle, do tih desetak ružnih dana, bili smo zadovoljni punjenjem kampova, tada se dogodio manji pad. Teško mi je prognozirati što će se događati u samoj špici sezone, u sljedeća dva mjeseca, no ako se ostvare planovi koje dobivamo od turističkih tvrtki, kamping sezona bi treba biti na lanjskoj razini, odnosno predviđamo eventualni pad od podnošljivih dva posto«, rekao je Adriano Palman.
Anto Violić, direktor ACI-ja, ovih je dana istaknuo da ni nautički turizam neće podbaciti. Očekuje rezultat sličan lanjskom. Prema njegovim riječima, promet je u marinama u prvih pet mjeseci bio na lanjskoj razini, štoviše, u pojedinim marinama registriran je rast od dva posto.
Jedino hotelijeri trenutačno barataju podacima o smanjenom bukingu za desetak posto u odnosu na očekivanja. Toliki je, recimo, bio predsezonski podbačaj hotelijera s dubrovačkog područja no prema riječima Ivice Sabljića, direktora »Presidenta«, situacija se ponešto popravila u lipnju. Sabljić nam je rekao kako ne može procijeniti što će se događati s ovom sezonom, no zna da u dubrovačkim hotelima još ima mnogo slobodnih kreveta za razdoblje glavne sezone, što dosad nije bilo tako.

Lani zarada 7,4 milijarde eura
Lanjski udjel turizma u BDP-u iznosio je 15,7 posto, s tim da je on od 15,77 posto, udjel od travnja do lipnja, povećan na 35,48 posto, što je udjel od srpnja do rujna. Zarada od turizma iznosila je 7,4 milijarde eura. Ne treba napominjati kolika je važnost turizma za funkcioniranje ovdašnje države, odnosno što bi značio veći financijski pad.

UHPA: Sezona nije ni izbliza loša
Turistička sezona protječe uz usporeni buking, bilježe se određeni minusi, no nije ni izbliza tako loše kao što je izgledalo u drugom i trećem mjesecu, istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris žgomba na konferenciji za novinare. Dodao je da još nema točnih podataka o tome koliki su minusi, sve je još na razini procjena, no što se tiče bukinga za srpanj i kolovoz, pad je manji od 10 posto. Prema podacima UHPA-e za šest mjeseci, veći pad se bilježi u kongresnim i poslovnim putovanjima, a u organiziranim putovanjima najveći pad je u hotelskom smještaju. U dijelu apartmana i privatnom smještaju, kazao je žgomba, bilježe se relativno dobri rezultati koji su na tragu lanjskih. što se tiče prognoza i očekivanja za iduće razdoblje, žgomba je rekao da na euromediteranskom tržištu vlada velika borba za goste. Cijene konkurenata niže su od 10 do 40 posto, kazao je žgomba.

Sezona kreće na bolje
Turistička sezona u Hrvatskoj traje prema predviđanjima, a unatoč minusima za prvih pet mjeseci, turistički sektor vjeruje kako sezona kreće na bolje te da će lipanjski rezultati kao i ono što će se "odigrati" u srpnju i kolovozu umanjiti minuse te ipak donijeti zadovoljavajuće rezultate. Takve i slične ocjene ove sezone mogle su se čuti tijekom Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u petak. Sve i da pad turističkih dolazaka i noćenja ove godine bude i pet ili i do deset posto u odnosu na prošlu, ocjenjuje se da će to još uvijek biti dobar rezultat s obzirom da cijeli svijet bilježi i veće turističke minuse od hrvatskih, primjerice Europa od 10 posto, a Sredozemlje oko 12 posto. Obraćajući se okupljenima na Saboru, ministar turizma i predsjednik HTZ-a Damir Bajs kazao je da će, unatoč novonastaloj situaciji u hrvatskoj politici, svi u Ministarstvu turizma nastaviti normalno raditi. I on i direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić misle kako Sanaderova ostavka neće utjecati na tijek sezone, koja će, kažu, više nego ijedne godine do sada ovisiti o putovanjima u posljednji trenutak te dolasku individualnih turista.
Davor Verković
IZVOR:VJESNIK